donderdag 21 oktober 2010

opruiming 3: David McWilliams


Dronken mensen spreken altijd de waarheid. Dat dit gezegde niet altijd hout snijdt, blijkt wel uit het volgende. Gerard, die de klap van het Holland Pop Festival 1970 in het Kralingse Bos nooit te boven is gekomen en voor wie het nooit 1980 is geworden, veert op als David McWilliams uit de mp3-jukebox schalt. ,,Pearly Spencer was een autocoureur die zich eind jaren vijftig te pletter heeft gereden op het circuit", leert hij mij. ,,In de laatste ronde, vandaar dat hij 'the race is almost run' zingt".

En ik maar denken dat David de 'rat race' bedoeld. 'De mallemolen van het leven', volgens Heddy Lester. Op zondag 14 maart zit ik bij de radio. In Avro's Steenen Tijdperk behandelen ze alle hits op alfabetische volgorde. Vandaag komt 'Days Of Pearly Spencer' voorbij. Rob Stenders vertelt dat David zich liet inspireren door een ontmoeting met een zwerver in Schotland. Mijn ogen twinkelen en begin met een mail.

Gaandeweg het schrijven, knaagt de twijfel aan mij. Stenders roept meestal niet zomaar wat. Toch maar even googlen. Ik kom terecht op Wikipedia. Daar was Rob blijkbaar ook geweest. Verder speuren naar Pearly Spencer. Enkel verwijzingen naar David en zijn ontmoeting met de zwerver. Nul resultaten wat betreft de coureur. De mail is niet verstuurd...

Dat David met dit nummer een Nederlandse hit had, bewees dat Radio Caroline een groot bereik had in ons land. In Engeland zette het geen zoden aan de dijk, al wordt het samen met 'Craised Finton Kirk' van Johnny Young een offshore-klassieker. De opvolger 'Can I Get There By Candlelight' flopt aanvankelijk, totdat Jan Van Veen het in 1969 als tune voor Candlelight gaat gebruiken. 'Three O'Clock Flamingo Street' volgt in dat kielzog, maar dan is het voorbij?

De Noord-Ier maakt nog een aantal fijne albums. Ik kocht vorig jaar nog 'The Beggar And The Priest' uit 1973. In 1995 heeft hij een heel klein hitje in duet met Vanessa. Juist, die met die t... Een tenenkrommend slechte bewerking van 'Can I Get There By Candlelight'. God zou hem er niet veel later voor straffen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten