zondag 24 oktober 2010

kleur bekennen: blauw


De hersenschuddingschijven zijn op. En toch beviel zo'n wekelijkse rubriek mij. Het stelde mij in staat om ruim een week van tevoren al na te denken over de schijf van de zondag erna, waar in overige gevallen zoals nu niet bekend is welke plaat hier morgen prijkt. En 'kleur bekennen' is zeer spontaan ontstaan, namelijk omdat ik vanochtend erg behoefte aan 'Blue' van Joni Mitchell had. Zonder te hoeven twijfelen de mooiste blauwe plaat!

Even persoonlijk. Raar maar waar, de dagen worden korter, normaliter wachtte de winterdepressie, maar zoete lieve Gerritje voelt zich tiptop. Hij windt er geen rokjes omheen, sinds hij heeft toegegeven aan het lang verborgen verlangen om in het openbaar in dameskleding te verschijnen, klaart de lucht langzaam op. Bovendien merk ik dat ik erg baat heb bij zonlicht. Als iemand een lichttherapielamp weet die op een zolder ligt te verstoffen, dan graag een mailtje!

Ik ga één à twee keer in de week een paar uurtjes naar de kroeg en, als ik geen dienst draai in De Buze, blijf op zaterdagavond thuis. En pluk ik de zondag! Op het moment van schrijven, tegen elven 's ochtends, gaat de zon schijnen en lonkt een lange boswandeling...

Meer blauw op straat? Nou, op zijn minst in de platenkast. Joni hoort daar nu eenmaal! De plaat markeert een nieuw begin. De eerste weken op de Paaz trok ik mezelf op aan de Numark portable platenspeler, oorwarmers en een handjevol haastig meegenomen elpees. Een nieuw begin? Wellicht het ultieme moment om definitief kennis te maken met Joni Mitchell. Dat is gelukt! Ik hou van die plaat en kan haar stem eindelijk waarderen. Bij 'California' of 'River' krijg ik dat euforische gevoel. Ze gaan me hier helpen! Helaas liep het anders...

Een andere tijd en een andere herinnering. 'Blue' van The Jayhawks, de openingstrack van 'Tomorrow The Green Grass' uit 1995. Volgens mij hun fijnste moment. Om een top 3 te maken, zonder er lang over na te hebben gedacht, op drie een 'all time classic': 'Mr. Blue Sky' van Electric Light Orchestra.

Volgende week titels met 'rood'. En liefste lezers, wat zijn jullie favoriete rode en blauwe platen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten