woensdag 20 oktober 2010

opruiming 2: The Sparklings


Afgelopen maart had Soul-X een oproep op het Steenen Tijdperk Forum. Of iemand hem kon helpen aan een jpg van het fotohoesje van 'Seven Jump' van The Sparklings? En wel een beetje rap, want hij had het nodig voor zijn nieuwe blog. Jacob, op STF actief als Provo, reageert nog dezelfde avond. Zeven maanden later staat het hoesje nog steeds in de wachtlijst. Bij deze!

Sommige dingen wil je niet geloven totdat het tegendeel is bewezen. Zo zou Hans Bouwens voor George Baker Selection met Soul Invention een niet onverdienstelijk soulzanger zijn geweest. Ik kan die Zaanse breedbekkikker niet met soul associƫren. Helaas zijn er geen opnames van Soul Invention.

Van Ben Cramer werd ooit beweerd dat hij niet vies was van een portie rock & roll. Nu had hij voor 'De Clown' wel een paar aardige singles als Engelstalige 'crooner' gemaakt, maar om die nu rock & roll te noemen? Nee, evenmin is dat het geval met 'Seven Jump', oorspronkelijk een reclame voor 7Up. Als ik deze week maar geen moeilijkheden krijg met de reclamecodecommissie...

Maar dan de b-kant! 'Now It's Your Turn To Cry'. Fuzzgitaren, smerig orgel en een gefrustreerde Ben Kramer (zoals het label vermeldt). 'My teacher told me I'd never fell in love, I know that he was right until I fell in love with you'. Je kan je afvragen wat een leraar zich ermee te bemoeien heeft, maar verder is dit wat Amerikanen 'teenage angst' noemen. Agressieve garagerock met kalverliefdesverdriet van onzekere pubers. In het geval van Ben na drie lessen Engels, want het is erg 'boerenkool'. Het geeft de tenenkrommende tekst alleen maar meer cachet.

Ook opvallend: De single was ooit voor een gulden te koop bij de kruidenier, maar kreeg bij CNR ook een volwaardige release. Het mocht niet baten... Anno 2010 is Cramer degene die hij in 1973 op het Songfestival bezong, namelijk: De Oude Muzikant!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten