zaterdag 30 oktober 2010

kleur bekennen: rood


Afgelopen week ging de deurbel. Een stralende Marco Borsato op de stoep. ,,Fijn dat je na 220 berichten eindelijk over mij gaat schrijven". ,,Hoezo?", vroeg ik. ,,Ik las dat je over 'vandaag is Rood' gaat schrijven". Ik schudde mijn hoofd en ik grijnste. De gesjeesde pizzabakker trok bleek weg. ,,Ach nee, Soul-X, je gaat toch niet weer...?". Jawel Marco. Ik ga weer dat ene verhaal vertellen!

Voorjaar 1995. Na tientallen weken staat 'Dromen Zijn Bedrog' nog hoog in de hitlijsten, als Marco de opvolger, 'Waarom Nou Jij', presenteert. Niks niet De Kuip, maar een tour langs discotheken, waaronder Close-Up in Sneek. Marco beklimt ieder heel uur het podium om met banden de twee singles en een b-kant te kwelen. Publiek is er weinig en is blij als de deejay na een kwartier Charly Lownoise opzet. Gerrit Louwsma, poprecensent van het Sneeker Nieuwsblad, noemt Borsato 'een entertainer voor kinderpartijtjes' en hij kon het weten! Hij voorspelde De Kast in 1996 allesbehalve hitsucces en boorde een half jaar voor 'Self Esteem' nog The Offspring de grond in!

Ik heb een paar weken geleden nog 'Forever Changes' van The Love behandeld, vandaar geen illustratie van dat album. Mijn rode nummer één is 'Red Telephone'. Ik hoop niet dat mensen zich zorgen gaan maken als ik zeg dat de tekst deels autobiografisch is. 'I don't know if I'm living or if I am supposed to be'. Soms deel ik dat gevoel. 'Sitting on the hillside, watching all the people die'. Tsja, geen lichte kost, maar wel mooi!

Het is met stoelen net als hippies: 'They never die, they just fadeaway'. De gebroeders Gibb hadden vast iets anders genuttigd dan een kopje thee met een Thee Biskwie Holland toen ze de teksten voor 'Holiday' en 'Red Chair Fade Away' schreven. Resultaat: geen 'screaming psych fuzz monsters', maar wel heerlijk vervreemdend.

Zou ik de nummer 3 serieus of flauw doen? 'Red Skies' van The Fixx viel af en toen bleef Combo Knus & Gezellig over met 'Rozen Zijn Rood, Maria' (1993) over. Pure cult! De skapunkers van het Fries-Groningse Stalin Orgels als 'fout' dansorkest voor bruiloften en partijen. Gelieerd aan de stichting Hobbyrocker en etherpiraat Nightrider, al net zo 'tongue-in-cheek' en enige jaren de lokale omroep voor het Lowlands-festival. Ik weet dat ik er erg veel rode platen mee tekort doe, maar hij is gewoon leuk!

Om het stoplicht compleet te maken (...) volgende week groen, green, grün, grøn... Jullie suggesties blijven welkom, ook wat rood en blauw betreft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten