dinsdag 19 oktober 2010

opruiming 1: The Rogues


Omwille van een andere hobby heb ik 2100 'and counting' foto's op mijn geheugenkaart staan. Toen ik gisteren deze foto's een voor een heb bekeken, vond ik ook een aantal hoesjes. Deze had ik destijds voor Soul-xotica willen gebruiken, maar het kwam er niet van. Tot nu! Ik ga de komende tijd onder de noemer van 'Opruiming' deze platen alsnog behandelen. Ik begin met eentje uit het meest prille begin van Soul-xotica.

Ik heb het al vaker gezegd: Soul-xotica is begonnen als uithangbord voor mijn northern soul en funk-verslaving. De koffer (zie juli) en de blauwe bak zouden centraal staan, terwijl ik met een beetje mazzel al gauw twee berichten in de week zou schrijven. En ja, The Rogues woont eveneens in de koffer.

Welke Rogues? Vernon Joynson telt in Fuzz, Acid & Flowers negentien formaties, waarvan twaalf interessant voor een rubriek. Rogues Inc. is niet daarbij gerekend! Deze Rogues komt uit Buffalo, New York. 'Say You Love Me' is de tweede van drie singles, deze stamt uit 1967.

Eigenlijk doet die a-kant er niet toe. De single komt uit een hele grote partij Amerikaanse exportbulk, een broeinest voor northern soul, maar ook 'kuntrie', bubblegum en gospel. Ik doe in Meppel flink boodschappen en eenmaal thuis draai ik beide kanten van een single. The Rogues is aanvankelijk een tegenvaller. Beetje Beatlesk met Byrds-gejengel. Niet wereldschokkend.

Geduld is een schone zaak. Ten eerste ontdek ik drie maanden later 'Secondary Man', de b-kant. Geldt eveneens voor het liedje. Je moet even door goedbedoeld gezanik, maar dan: Teruggedraaide tapes in de brug. Opeens wordt de verveling van het nummer erg plezierig. En dan het outro. Meer electronische effecten, echo's, een overdreven schaterlach, feedback-noise... Ik heb zojuist een 'psych monster' ontdekt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten