maandag 17 februari 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 30



In navolging van 2011 is ook de zomer van 2012 'vakantieloos'. Dat heeft onder andere ermee te maken dat ik op dat moment niet aan het werk ben en dus genoeg vrije tijd heb. Dan is het verlangen om 'er even tussenuit te gaan' minder sterk aanwezig. In de zomer van 2011 gaat het dan nog over vanwege het ontbreken van een deugdelijke fiets en het rampzalige fietsweer in juli en augustus. In de zomer van 2012 passeert de gedachte niet eens. Ik vermaak me wel in Nijeveen met een tuin die dringend onderhoud behoeft. De podcasts houden me verder van de straat in 2012 want naast de wekelijkse 'Soul-x-rated' doe ik dan ook een losse podcast voor het muziekforum. Ik vul mijn avonden met films kijken en hang veel rond op het internet. Op Facebook heb ik jaren geleden eens een 'lege' pagina 'leuk' gevonden zodat het als interesse verschijnt op mijn profiel. De pagina heet 'Northern Soul'. Begin juli begint deze pagina opeens te 'leven' en blijkt het meer Mod en scooters te zijn dan Northern Soul. Dan adverteert iemand anders een groep waar het juist wel om de muziek en de dansers gaat. Ik leg contact met hem en leg uit waar ik zoal mee bezig ben. Hij geeft me groen licht om dat in zijn groep te doen. Niet zo zeer voor de achtenvijftigste keer de plat gewalste Northern SOul-klassiekers posten, maar voortdurend op zoek naar onontdekte pareltjes. Toch komt hij een paar weken later terug op zijn besluit en schopt me de groep uit. Ik heb dan al een schets gemaakt voor een eigen groep en neem 'en passant' nog wat van zijn leden mee naar mijn groep. Ik heb dan ook net mijn eerste Engelstalige podcast geplaatst voor leden van deze groep.

Het is ontegenzeggelijk de zomer van 2012 voor mij. Ik probeer mezelf te profileren als 'een frisse wind' in de Northern Soul en ben hierin redelijk succesvol. De Facebook-groepen maakt dat ik kennis neem van Wolfman Radio, vrienden word met Lee en na nog één Nederlandstalige podcast definitief overschakel naar een Engelse 'Soul-x-rated'. In dit landschap speelt de aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen' zich vanavond af. Ook begin ik met de post in Meppel in deze periode en tegen het einde van de aflevering is het eerste contact met Wolfman Radio over een show al een feit. De eerste single is van 4 augustus 2012. Dat is het weekend dat een paar kilometer verderop een windhoos de tent van het Dicky Woodstock-festival overhoop waait. Het is ook het weekend dat ik vijftig pogingen doe om de eerste Engelstalige podcast op te nemen en ik een start maak met 'Upbeat Rare And Northern Soul Music', mijn (niet meer bestaande) eigen Facebook-groep. De eerste twee singles zijn 4 augustus en de derde van 9 augustus. Dat is een nummer dat ik ken sinds de release in 2005. Het zijn eerst de Soulclap-jongens in Zwolle die me idolaat maken van dit nummer. In de MySpace-tijd heb ik een korte (gratis) clip op mijn mp3-speler. Op een ochtend in 2010 word ik wakker met het nummer in het hoofd en dat is het moment dat ik de volledige track toevoeg aan mijn Nokia N95. Op een ochtend in augustus 2012 besluit ik dan om de single te gaan zoeken en dat blijkt tamelijk eenvoudig.

296. I've Got Better Things To Do-The Accents (US, Charter, 1964)
297. If I'm Hurt You'll Feel The Pain-Barbara & Brenda (US, Dynamo, 1967)
298. If This Ain't Love-Nicole Willis & The Soul Investigators (Finland, Timmion, 2005)
De fascinatie voor The Accents uit San Diego gaat terug naar de afloop van de Nationale Popquiz in 2007. In het tasje met cd's zit een overzichtswerk van deze obscure jaren zestig-groep. De single verblijft ook een tijdje in de 'algemene' jaren zestig-bak maar mag weer terug als 'On The Run' na jaren eens in de collectie komt. Het is tegenwoordig de eerste in de reserve-Blauwe Bak (The Accents uit Chicago staat in de Ere-Blauwe Bak en Abdullah is jaren geleden verhuisd naar de jaren zestig-bak. In de koffers staat Ace Spectrum vooraan.). De Barbara & Brenda-hobby zet nog een voort en in deze aflevering treffen we nog eentje. 'Pain' is echter de meest gewilde van het stel! 45cat kan me niet helpen aan het zwarte label met de witte letters maar ik vermoed dat Nicole Willis in 2011 of 2012 opnieuw is geperst. Ik koop de single immers 'nieuw' van een Duits postorderbedrijf terwijl de eerste persing dan al lang is uitverkocht. Barbara & Brenda staat in de Ere-Blauwe Bak en Nicole Willis als enige in de koffers.

299. She's A Winner-The Intruders (NL, Philadelphia, 1974)
300. Home Is Where The Heart Is-Gladys Knight & The Pips (UK, Buddah, 1976)
301. We Got Togetherness-The Jewels (US, MGM Special Products, 1966, re: 197?)
302. I Need You Like A Baby-Andrea Henry (UK, Groovesville/Outta Sight, 1968, re: 2010)
The Intruders en Gladys Knight koop ik op 16 augustus 2012 in een grote partij singles. Meppel viert op de donderdagen in juli en augustus Donderdag Meppeldag en ik koop deze singles op een braderie. Beide staan ze in de reserve-Blauwe Bak. Bij The Jewels heb ik niet zomaar een beetje geluk? De Engelse verkoper is blijkbaar nieuw in de handel en getuigt niet van veel 'common sense'. Hij stuurt de plaat zonder hoes of versteviging in een bubbeltjes-envelop. De plaat arriveert derhalve ongeschonden. Het staat tegenwoordig in de reserve-Blauwe Bak. Dit is overigens een vrij courante bootleg waarbij de producenten geen moeite hebben gedaan om het als het origineel te doen lijken. Andrea Henry 'speelt' al als ik mijn eerste aankopen doe bij Rarenorthernsoul, alleen duurt het een half jaar voordat de plaat gaat groeien bij mij. Als dat eenmaal is gebeurd, is het meteen een plaat voor het leven! Hij staat nog altijd in de koffers en ik zie geen enkele reden om hem daar weg te halen.

303. That's When You've Got Soul-Barbara & Brenda (US, Heidi, 1964)
304. Tired Of Being Alone-Al Green (UK, London, 1971)
305. Need Your Lovin' Everyday-Tyrone Davis (US, Dakar, 1969)
306. Follow The Leader-Major Lance (US, Dakar, 1969)
Ik begin 1 september 2012 in de post in Meppel en de bovenstaande vier singles zijn uit de begintijd hiervan. Het is verkiezingstijd kan ik me ook herinneren. Deze zijn op 12 september 2012 en dan doe ik mee in de veiling voor Barbara & Brenda. Twee dagen later reken ik deze af. De volgende dag heb ik ambitieuze fietsplannen maar het wordt een rondje Havelte en kringloopbezoeken in Ruinerwold en Meppel. Bij 'De Kring' koop ik Al Green. De twee Dakar-singles staan samen geadverteerd op Marktplaats en ik mag ze voor een zacht prijsje hebben. Dat is op 20 september 2012. Ik noem de Dakar-singles bij de favoriete kanten anno 2012. Tyrone Davis is vorig jaar terug in de koffers gekomen dankzij de b-kant: 'All The Waiting Is Not In Vain'. Major Lance en Barbara & Brenda staan al acht jaar in de koffers. Al Green moet genoegen nemen met de reserve-Blauwe Bak.

307. Do It, To It-The Flamingos (US, Philips, 1967)
308. Happiness-Jackye Gerard (NL, Capitol, 1973)
309. Blue Color-Gene Pitney (NL, CBS, 1966)
310. Don't Go Home-The Shirelles (Duitsland, Vogue, 1967)
311. I Wanna Be Around-Dora Hall (US, Calamo, 1964)
Op de laatste dag van september reken ik The Flamingos af. Jackye Gerard gaat mee van de 'oude' kringloopwinkel in Meppel evenals Gene Pitney. Dat is op 8 oktober. De elfde reken ik The Shirelles af op Marktplaats. The Flamingos staat met Dora Hall in de reserve-Blauwe Bak, Gene Pitney in de Ere-Blauwe Bak. 'Blue Color' is feitelijk de b-kant van 'Nobody Needs Your Love'. The Flamingos is een kadootje van Albert en ik krijg ook de Mojo-heruitgave van The Formations van hem in deze periode. Die staat echter in de jaren zestig-bak sinds ik de Duitse MGM heb en wordt pas in 2016 genoemd in de 'Blauwe Bak Veteranen'. Op zondag 21 oktober krijg ik bezoek van Peter van Singlehoesjes en Dora Hall is de eerste single in het alfabet. Volgende keer een voortzetting van de singles die middels hem in de Blauwe Bak komen en verlaten we zelfs al 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten