maandag 10 februari 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 28



In de vorige aflevering ben ik op 18 april 2012 gestopt met een paar aankopen op Ebay. Dezelfde middag heb ik een boodschapje in Meppel dat maakt dat ik bij de kringloopwinkel naar binnen stap en een paar singles koop. Dat is vandaag het begin van de 'Blauwe Bak Veteranen'. We gaan dwars door april en de gehele maand mei. Een tijd in Nijeveen waar ik met een zekere genegenheid op terug kijk. Nijeveen is iets heel anders dan Steenwijk. Een post-collega is vorig jaar naar Nijeveen verhuisd en het schijnt dat hij momenteel alles in Meppel wil accepteren om maar weg te kunnen. Okay, ik moet toegeven, ik heb me ook nooit echt in het dorpsleven begeven en ik vind de mensen in Uffelte vanaf dag 1 vriendelijker dan de vier jaar in Nijeveen. Het voordeel is dat je een kwartier (met een gunstige wind) hoeft te fietsen om in het centrum van Meppel te komen. Bijvoorbeeld voor als je de vijftien euro bezorgkosten van de shoarmaboer wilt besparen. Wat me meteen de eerste nacht opvalt: In Nijeveen is het 's nachts donker en stil. In Uffelte is het nog een graadje erger. Nijeveen vangt nog wat licht op van Meppel, hier is het meteen pikkedonker als het gaat schemeren. Terug naar Nijeveen en naar een paar mooie weken waar ik met enige weemoed naar terug kijk. Ik word er niet héél weemoedig van, want ik zou mijn plekje in Uffelte voor geen goud willen ruilen. We gaan terug naar de maanden april en mei in 2012 aan de hand van de soul-plaatjes uit die tijd.

Als 18 april op een dinsdag is... dan is 21 april op een vrijdag. En dat moet de dag zijn dat ik de sleutel in lever bij de woningstichting. Een week later, op mijn verjaardag, haal ik het voor de eerste keer op om te kijken of Betty Everett is gearriveerd. Een week later, Dodenherdenking, opnieuw de sleutel gehaald en, ja, dan ligt het verwachte pakketje op de mat en kan ik de deur van de Rembrandtstraat voor de laatste keer op slot doen. Mijn verjaardag is in aantocht en de volgende dag zal er weer een soul-feest zijn in Keulen. Daar heb ik idee bij maar uiteindelijk zal het anders lopen in dat weekend. Ik ben trouwens ook nooit weer in Keulen geweest en het lokt me nu al helemaal niet meer. Ik probeer te bedenken waarom ik naar Meppel ben geweest. Is dit de middag geweest dat ik de klok heb gekocht? Niet dat ik uitsluitend voor een klok naar Meppel fiets, maar ik kijk deze middag bij Xenos en zie dan de klok die hier nog eens voorbij heb laten komen (maandag 31 oktober 2016: 'Terug met de klok'). Nee, ik denk dat ik in de war ben met een andere middag. Hoe dan ook: Ik besluit even binnen te kijken bij de 'oude' kringloopwinkel bij de brug in Meppel. Ik weet nog dat ik met pijn en moeite een leeg fotohoesje van Chubby Checker kan mee krijgen. Ja, het is niet uitsluitend soul dat uit deze winkel komt. Het levert twee singles op voor de Blauwe Bak-collectie.

264. I Feel A Song-Gladys Knight & The Pips (NL, Buddah, 1974)
265. Spy For Brotherhood-The Miracles featuring Billy Griffin (US, Columbia, 1976)
The Miracles duurt een behoorlijke tijd voordat ik eraan kan wennen. Ik laat het eens voorbijkomen in een aflevering van 'Soul-x-rated' en hierdoor ga ik het waarderen. Dat gaat nog mondjesmaat in 2012 want dan ben ik vooral ingesteld op 'klassieke' Northern Soul en niet op de disco welke The Miracles maakt in de midden jaren zeventig. Het is aanvankelijk nieuwsgierigheid. Is dit dezelfde groep als van Smokey Robinson? Ja, het is dezelfde Miracles en Billy Griffin is de nieuwe 'leider' van de formatie. De plaat staat nog niet zo heel erg lang in de reserve-Blauwe Bak, het heeft nog best een paar jaar in de koffers gestaan. Ik heb inmiddels daarentegen interessantere disco in de koffers staan. Gladys staat bij de meeste anderen in de reserve-Blauwe Bak. In het begin neig ik nog vaak naar de b-kant ('Don't Burn Down The Bridge') maar de a-kant is momenteel de enige reden om hem uit de bak te halen.

266. Nothing Worse Than Being Alone-The Ad-Libs (US, Share, 1969)
267. Do The 45-The Sharpees (US, One-derful!, 1966)
The Ad-Libs schaf ik aan op zaterdag 22 april en het duurt dan nog zeker een week voordat hij binnen is. De plaat is daarentegen in week 14 al de Week Spot geweest. Ra ra, hoe kan dat? In het begin heb ik helemaal geen idee bij de 'tune of the week' en kan het ook een nummer zijn dat me is opgevallen op de 'Northern Soul Jukebox'. Het is in deze week dat ik geregeld op en neer fiets naar Steenwijk om daar op te ruimen en dan hoor ik het nummer dermate vaak dat ik besluit het 'tune of the week' te noemen. De plaat zelf win ik pas een paar weken later in een veiling. Ik heb dan een paar pond teveel betaald voor een single die beslist goedkoper is te krijgen (en zelfs op een Engelse Contempo!) maar het mag de pret niet drukken. Ik ga niet meer terug in het bericht om te 'editen' maar ik ontdek nu dat 21 en 28 april op een zaterdag waren. Het klopt wel dat ik op 20 april de sleutel heb ingeleverd en op 27 april min of meer mijn verjaardag heb gevierd. 's Middags heb ik met Marianne afgesproken in Steenwijk en 's avonds zal ik plaatjes draaien bij de 'Vinylotheek' in De Buze. Eén van de barmeisjes krijgt lucht ervan dat ik de volgende dag jarig ben en hangt spontaan slingers op en laat lekkernijen halen van de supermarkt. Ik doe intussen wat ik het liefste doe: Lekker plaatjes draaien! Ik heb dan net Ann D'Andrea binenn gekregen en deze plaat maakt overuren op deze avond. De volgende dag vier ik het solistisch met een etentje bij de chinees in Meppel en kijk 's avonds een rits dvd's die ik heb gehuurd. Ook bestel ik intussen een single. Een beetje een pijnlijk verhaal. In december 2011 staat 'Do The 45' al hoog op mijn verlanglijstje. Ik zoek aanvankelijk naar de Engelse President-uitgave en vind dan een zeldzame demo. Het is druk in de veiling en ik ben vastberaden: Deze móet ik hebben! De plaat kost uiteindelijk zo'n dertig pond en dan arriveert hij pas na een paar weken. De teleurstelling is groot. President maakt gebruik van een hele zachte mono-opname en bovendien is het vinyl niet smetteloos. Onbruikbaar. Op mijn verjaardag koop ik alsnog de Amerikaanse persing welke voor stuivers en dubbeltjes is te vinden. Beide singles staan nog altijd in de koffers.

268. Layers And Layers-By George & Co. (US, Veep, 1967)
269. Learning How To Fly-The Exciters (US, Today, 1970)
270. My Song-The Jewels (US, Federal, 1965, re: ??)
271. Man Is Born-Jackie Ross (US, U.S.A., 1970)
272. Love Is The Only Solution-Martha Star (UK, Thelma/Outta Sight, 1966, re: 2010)
Ik ben in de eerste jaren een trouwe klant van Rarenorthernsoul en haar budget-afdeling Buydiscorecords. Ik combineer zelfs de aankopen uit beide winkels. The Jewels is een beetje duurder (acht pond of zoiets) en Martha Star is gewoon 'new old stock' voor de normale Outta Sight-prijs. De overige singles komen van Buydiscorecords en zijn drie of vijf pond elk. Veep wordt flink verzameld door de dames en heren Northern Soul-liefhebbers maar deze single is een 'underdog' op het label. 'Layers And Layers' is de totaal onbekende en ondergewaardeerde keerzijde van 'When The Lovelight Starts Shinin' Thru' Her Eyes', een cover van The Supremes. The Exciters is de grote hit gebleken en zit ook in één van de eerste afleveringen van 'Do The 45'. The Jewels is een gek ding. Ik koop het als een heruitgave, maar daarover is geen informatie te vinden. Ik heb een vraag uitgezet op 45cat en ik hoop dat ik een antwoord krijg. Het voelt té jaren tachtig-vinyl aan voor 1965. Jackie Ross is een vreemde eend in de bijt met haar antimilitarisme-boodschap, mar het nummer blijft me bekoren. Het staat sinds een jaar weer in de koffers nadat het een tijdje in de reserve-Blauwe Bak heeft gestaan. Martha Star staat daarentegen in de Ere-Blauwe Bak, want dat is de locatie voor een 'stormer' als deze. The Jewels staat in de reserve-Blauwe Bak en de eerste twee in de koffers.

Ik koop deze singles op 3 mei 2012 en ze arriveren een week later op vrijdag. Ik heb die middag een gesprek met iemand in Ruinerwold over een business-model. Een business-model? Ja, ik heb haar kaartje meegenomen van het prikbord in de Jumbo omdat 'veel geld verdienen' me wel iets lijkt. Het is een assortiment aan 'alternatieve' levensmiddelenen het begint met een drankje dat ontzettend gezond voor je moet zijn. Je moet 's ochtends op de nuchtere maag een glaasje drinken. Ik koop een flesje en probeer het thuis. Té smerig voor woorden! Het is een soort van piramide-constructie maar dan met spul dat je moet inkopen en verkopen. Hiervoor moet je vaste klanten werven die vervolgens weer bij jou gaan inkopen. Op mijn beurt moet ik dan weer geld af staan aan de dame in Ruinerwold die ook weer een percentage moet afstaan aan haar meerdere. Nadat ik het drankje heb geproefd, weet ik het helemaal zeker. Dit kan ik niet verkopen! Ik ben eigenlijk best benieuwd hoe het met haar handel is gegaan in de afgelopen acht jaar... In Meppel ga ik aan om een microfoon te kopen bij de Kijkshop. Ik ga volgende week namelijk beginnen met de 'Soul-x-rated'!

273. It's A Woman's World-The Gypsies (US, Old Town, 1966, re: 1974)
274. One More Chance-Barbara & Brenda (US, Heidi, 1965)
275. You Shook Me Up-Roy Hamilton (UK, RCA Victor, 1965, re: 2012)
The Gypsies win ik op 8 mei 2012 in een veiling en ik weet dan nog niet dat het een bootleg is. The Gypsies is feitelijk de voorloper van The Flirtations met de oorspronkelijke zangeres die in Amerika blijft om voor haar gezin te zorgen. De single is omstreeks 1974 een grote 'hit' in de Northern Soul en dat resulteert in deze bootleg. Van Barbara & Brenda wil ik lange tijd 'Never Love A Robin' hebben. Zelfs als een bootleg binnen handbereik ligt, bedank ik voor de eer. Misschien dat ik hem toch nog eens moest opzoeken? Voor de rest koop ik in 2012 drie andere bereleuke singles van Barb en Bren en 'One More Chance' is de eerste kennismaking met het overige werk van het duo. Ik koop de single op 9 mei. Een week later bestel ik 'You've Got Your Mind On Other Things' van Beverly Ann. Het is de eerste single die ik rechtstreeks van de recente 'bootlegger' koop. De plaat is ietsje krom getrokken en dat maakt Beverly Ann tot een drama. Pas in november leer ik Roy Hamilton waarderen en deze heeft minder last van de gewijzigde vorm. Beverly Ann koop ik in 2014 alsnog van dezelfde handelaar en dan met haar andere succesnummer op de keerzijde. The Gypsies staat in de Ere-Blauwe Bak, Roy Hamilton in de reserve en Barbara & Brenda staat acht jaar later nog altijd in de koffer.

276. You're Ready Now-Frankie Valli (België, Philips, 1966, re: 1971)
277. You Babe-Dana Valery (UK, Go Ahead, 1972, re: 2012)
278. I Should Have Known Better-Mary Wells (US, 20th Century Fox, 1965)
279. Gotta Get My Baby Back-Damon Fox (US, Crimson, 1967)
Hemelvaartsdag 2012. Ik hang 's middags rond op Facebook en zie dat 's avonds een dj zal optreden in café De Singel in Zwolle. Omdat ik eens op vrijdag vrij ben, besluit ik op de fiets te stappen naar Zwolle. Op de terugweg moet ik in Rouveen ontzettend nodig uit de broek. Hoewel het middernacht is, durf ik het niet aan om bij iemand in de voortuin te urineren. Ik ben naarstig op zoek naar een stil plekje waar ik even mijn blaas kan ontlasten. Als ik op de fiets stap, schakelt de 'Northern Soul Jukebox' over naar Frankie Valli. Dat plaatje moet dus heel snel in mijn bezit komen! Hij komt van Marktplaats en op 23 mei wordt de koop vastgelegd. Drie dagen later blijkt dat de single van Dana Valery aardig hard gaat en dus koop ik nog maar snel een exemplaar. Eind maart verzorg ik het voorprogramma van een Beatles-tribute uit Emmeloord en de week vooraf hoor ik Mary Wells' bigband-versies van 'Please Please Me' en 'I Should Have Known Better'. Het is dan té kort tijd om de plaat binnen te hebben voor zaterdag. Op 27 mei koop ik hem alsnog op Ebay bij een Franse handelaar waarmee ik vaker zaken ga doen. Net als bij Barbara & Brenda kijk ik ook naar alternatieven. Damon Fox' 'Packing Up' is erg moeilijk te vinden en peperduur. 'Gotta Get My Baby Back' is een stuk voordeliger, hoewel ik zie dat deze vorig jaar voor 35 euro is verkocht op Ebay. Het is geen 'Packing Up' en dat is in 2012 aanvankelijk een teleurstelling. Deze plaat koop ik op 31 mei 2012 en dat betekent dat we in de volgende aflevering verder kunnen met juni 2012. Alleen Dana staat nog in de koffers. Frankie Valli mag in de Ere-Blauwe Bak en de overige twee in de reserve.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten