zondag 27 november 2016

Vast in Vledder?



Je moet van goede huize komen om mij kwaad te krijgen. En dan gaat het zeker niet gebeuren vanwege een opmerking over mijn woonplaats. Sterker nog: Ik zeg het zelf! Uffelte is het voeteneind van de wereld. Zo... dat is gezegd! Als je de drukte van het wereldcentrum (Nijeveen? Steenwijk? Waar gaat dit over?) zat bent en helemaal tot jezelf wil komen, dan is Uffelte de eindhalte. De gemeente Westerveld draait echter voor een groot deel op toerisme en toeristen zijn verwend geraakt. 'Thuis' zijn de supermarkten bijna 24 uur per dag open. Dan ga je op vakantie in Vledder of Diever en moet je opeens je boodschappen vóór zaterdagmiddag vijf uur in tent of bungalow hebben en anders kun je op een stokje bijten tot maandagochtend? Nee, dat hoeft niet. Westerveld had jaren geleden al eens de supermarkten open op zondag, maar toen is besloten dit in de wintermaanden stil te leggen. Sinds enkele jaren kun je op iedere zondag in het jaar terecht bij de winkels en wat dat betreft heeft het zelfs een voorsprong op Nijeveen. Hoewel ik nooit luxe-producten zal kopen tijdens een koopzondag, maak ik me wel schuldig aan supermarkt-bezoek op 'den rustdag'. Voor vanavond heb ik ook wat spul nodig. Ik zou naar Havelte kunnen lopen en terug, maar heb eigenlijk ook wel zin om te fietsen. We doen het andersom ditmaal: Eerst een eindje fietsen en op de terugweg in Havelte boodschappen doen. Als dat niet lukt, hebben we nog alternatieven!

Zo stap ik om vier uur op de Pioneer. Eerst maar naar Diever, maar voordat we daar zijn fiets ik eerst door een fraai stuk 'achtertuin'. Eerst een nare klinkerweg en een heuvel, dan een stukje bos en via een geweldige 'scheurweg' naar Wittelte. Van Wittelte tot Oldendiever is het iets minder, maar daarna word ik beloond met Diever. Het dorp zélf is uitgestorven, de snackbar ziet er leeg uit, maar de restaurants lijken nog goede zaken te draaien. Ik ga richting het Drents-Friese Woud. Eigenlijk heb ik het fietspaadje in gedachten dat ik half september met de 'gewone' fiets ben gegaan, maar daar zal ik ditmaal niet uitkomen. Ik ga knooppunt 67 nog voorbij en sla dan linksaf het bos in. Het pad is nauwelijks zichtbaar door de bladeren en dan...? Rechtdoor of maakt het hier een bocht. Mijn intuïtie zegt dat het een bocht is. Ik ga... op goed geluk. Ik verwacht een greppel, maar... het is het fietspad! Opeens kan ik door de bladeren heen en door naar de bomen te kijken, kan ik het fietspad volgen. Ik sta om klokslag vijf uur aan de andere kant van het bos nabij het onderduikershol. De paddestoel zegt dat het nog zeker veertien kilometer is naar Havelte en om dit in een uurtje te gaan fietsen? Het alternatief is zelfs nog uitgebreider. Via Vledder en Frederiksoord zou ik naar Steenwijk kunnen fietsen, daar boodschappen doen en dan over Havelterberg en Darp weer terug. We zullen zien... Voorlopig zit ik nog in bosgebied en kom langs het onderduikershol. Het is donker geworden en het licht kan aan. Even ben ik de oriëntatie kwijt. Nee, dit is geen onbekende omgeving, hier ben ik veel vaker geweest. Maar... hoe zat het nou precies?

Twee kilometer verderop krijg ik het verlossende antwoord: De NAP. Ik zit in het Drents-Friese Wold ter hoogte van Wapse en kom uit bij het restaurant buiten dat dorp. Dan plankgas over de parallelweg naar Vledder. Havelte gaat lastig worden en heb eigenlijk al mijn zinnen op Steenwijk gezet. Vledder heeft een Coöp en natuurlijk is die ook op zondag open alleen durf ik niet te gokken tot hoe laat. Ik kom er langs en tot mijn vreugde stapt net iemand de winkel uit. Ik vraag niet veel vanavond. Ik heb zin in snert en koop dus twee blikken, een pak vla en een reep chocolade. Voor de rest ben ik goed voorzien in Uffelte. Dan twijfel ik. Ik kan 'binnendoor' naar Uffelte inclusief een stuk bos, maar dat trekt me niet zo aan. Het is donker en je weet nooit hoe glibberig de paden in het bos zijn. Rechttoe-rechtaan is ook een optie. Dat is de weg volgen naar Frederiksoord en dan de Van Helomaweg naar Havelte. Daar wil ik voor gaan, maar dan...?

Vledder is bezig met een dorpsvernieuwing. Een deel van de hoofdweg ligt eruit, maar er wordt niets gezegd over fietsers en dus ga ik het fietspad op. Na 300 meter is ook het fietspad versperd. Daar kan ik omheen! Een stukje woonwijk en dan? Vast! Via de alternatieve route (inclusief voetpad) weer terug naar het begin en terug Vledder in. Dan tóch maar 'binnendoor' en zo proberen te koersen naar de Van Helomaweg. Het begint goed maar kom dan op de kruising met De Vledderlanden. Het is donker en ben mijn oriëntatie kwijt. Hoewel het niet klopt met de wind heb ik het gevoel dat ik linksaf moet. Ik fiets de 'rimboe' in maar verbaas me over de lichtjes die dichterbij komen. Zó snel kan ik niet in Wapserveen zijn. De lichtjes zijn... Vledder! Ik heb zojuist een rondje gefietst. Nog één keer proberen. Meppel is dezelfde richting als Steenwijk en Frederiksoord volgens de handwijzer. Ik kom weer uit op het eerdere punt, opnieuw 'doorgaand verkeer gestremd' en geen aanwijzingen voor een alternatieve route. Inmiddels zakt mijn humeur toch wel een klein beetje. Terug naar de handwijzer en weer de straat af tot aan De Vledderlanden. Nu rechtsaf en dan... de Van Helomaweg! We hebben het gered maar Vledder heeft me desondanks toch ruim een half uur in de greep gehouden.

Bij de ingang van de kazerne van Havelterberg een paar trekken aan de vape (ik rook hooguit drie sigaren per dag, verder damp ik) en dan achterover liggen en in de derde versnelling tegen de heuvel op knallen. Om zeven uur ben ik in Uffelte en maak meteen de beide blikken soep burgemeester.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten