zaterdag 19 december 2015
Blauwe Bak Top 100: 60-51
Ik publiceer iedere keer na een show een speellijst van de gedraaide nummers. Dat is iets dat ik heb overgenomen van wijlen Hugo Van Krieken. Hij deed het trouwens nog met een andere gedachte: Door het publiceren van titel, artiest, schrijver, tijdsduur en de bron (lees: album) werd Buma-Stemra verplicht de royalties alléén aan medewerkende artiesten uit te keren. Normaal gesproken gaat het in een grote pot en ziet een kleine onafhankelijke artiest daar weinig van terug. Toch heb ik de speellijsten van 'Over De Schutting' heel vaak geraadpleegd. Als ik een onbekend nummer hoorde na een bekend nummer, ging ik dat de volgende dag na en zocht dan zelf het onbekende nummer. Met dat idee in het achterhoofd publiceer ik vanaf dag 1 een speellijst achteraf. Dit heb ik vanavond bewust niet gedaan bij het tweede deel van de Blauwe Bak Top 100. Wie de show heeft gemist, weet dus evenmin hoe de top 50 eruit ziet. Zelf kan ik niet anders zeggen dat ik zéér tevreden ben over deze lijst. Ik hou jullie dan ook niet langer in spanning en trap vandaag af met de nummers 60 tot en met 51.
60. The Love You Gave To Me-The Continental 4 (US, Jay Walking JW-013, 1971)
In februari hou ik opruiming op de mp3-speler en kijk dan voornamelijk naar nog 'onbekende' nummers van de 'Northern Soul Jukebox'. Ik hou die lijst ten doop tijdens een 'stevige' fietstocht. Misschien niet stevig in de zin van de kilometers, hoewel het een flink eindje is, maar vooral stevig omdat er een vrij harde westenwind staat. En ik fiets heel doelbewust het westen in. Via Wanneperveen naar Blauwe Hand en naar Belt-Schutsloot. Daar is het keerpunt. Via Zwartsluis heb ik in de polders naar Meppel wind in de rug. Tussen Zwartsluis en Baarlo hoor ik een hele slechte mp3 en vermoed dat dit een 'dure' plaat moet zijn. Dat blijkt reuze mee te vallen, maar dan ontdek ik die 'andere' single van The Continental 4 en vind deze eigenlijk nog net even beter. 'The Love You Gave To Me' is vrij 'obscuur', een uptempo plaatje uit Philadelphia dat nog niet door de massa is ontdekt en derhalve voor 'peanuts' verkrijgbaar is. Ik krijg altijd goede luim van 'The Love You Gave To Me' en dat brengt de plaat tot nummer 60.
59. What Will I Do-The Van Dykes (US, mala MALA 530, 1966)
In 2012 koop ik 'bijna' deze single. Hij staat dan bij Rarenorthernsoul voor een niet gekke prijs, alleen heb ik een 'ongelukje' gehad met Paypal dat de volgende betaling 'uitstelt'. Hierdoor wordt de plaat intussen verkocht. In april kom ik hem opnieuw tegen, maar nu op Discogs en stukken goedkoper. De plaat wordt afgedaan als 'zeer slecht', maar de verkoper heeft eveneens een 'soundfile' en... dat klinkt allesbehalve slecht! Ook nu kan ik me niet voorstellen waarom de handelaar zo laatdunkend heeft gedaan over de plaat. Hij klinkt goed, het 'plastic' Mala-label is niet verkleurd. Die paar optische krassen hoor je niet terug in de muziek, kortom: Een erg prettig exemplaar voor de prijs van een racebaan!
58. There'll Never Be Another-Patti Drew (US, Capitol 2121, 1968)
Facebook kent enkele honderden 'groepen' waar platen worden verkocht. Sommige zijn stijl-gericht en qua soul zijn er al tientallen. Je ziet desondanks ontzettend veel handelaren adverteren in de verschillende groepen en op het laatst heb je aan drie of vier wel genoeg. Het is, volgens mij, de pagina waar ik het eerst terecht kom dankzij Terri Bryant, waar ik even later een dj deze zie aanbieden. Hij heeft video's van de platen gemaakt en zo maak ik kennis met dit nummer van Patti Drew. Alleen heeft zijn vraagprijs nog enige Northern-meerwaarde erbij inbegrepen en dus speur ik op de Amerikaanse Ebay waar de single eerder dubbeltjes dan kwartjes doet. Zo ontdek ik de handel van Fred Bohn, een man die héél goedkoop kan verzenden. Aanvankelijk is 'Keep On Moving' favoriet, de meer midtempo-kant, maar voor de Top 100 kies ik dan toch weer voor de 'stormer'. Ik koop ze niet meer iedere dag, maar als het gebeurt... is het altijd wel in de roos!
57. Here I Am-Jackie Moore (US, Shout S-232, 1968)
Teveel vrije tijd is ook niet goed voor de portemonnee. Dat ontdek ik in de eerste twee weken van het nieuwe jaar als ik vrijaf neem van het werk. Datzelfde ben ik wederom van plan, maar nu met de hand op de knip! Als je vrij bent in de wintermaanden en het is te guur om naar buiten te gaan, kun je in alle rust een Discogs-lijst van iemand uitpluizen. Ik doe dat bij de man waarvan ik vorig jaar 'Tonight I'm Gonna Make You A Star' van Faye Marshall heb gekocht. Ik spit al zijn 'vijf pond en minder' door en dan hebben we het over honderden singles! De bestellijst liegt er niet om, maar ik kan wel wat missen in deze tijd. Tot slot kies ik nog The Caprells uit welke écht een dure single is. Die komen we morgen alvast tegen met een kant. Van de goedkope platen is deze van Jackie Moore 'onbegrijpelijk'. Een stevig poepje Southern Soul dat het goed doet op de dansvloer. De handelaar rekent een fiks bedrag af voor een vermeende 'drill hole' in het label. Dit blijkt echter een 'poging tot' te zijn en de plaat zélf heeft er totaal geen last van. Zo haal ik voor weinig als drie pond een geweldige kneiter in huis!
56. I Wouldn't Give You Up-Ecstasy, Passion & Pain (Frankrijk, Roulette 45 R. 3096, 1974)
In januari 2012 zit ik ongeveer in dezelfde schuit als nu. Ik heb dan net de sleutel van mijn huisje in Nijeveen geaccepteerd en moet nog verhuizen vanuit Steenwijk. Dat neemt twee maanden in beslag, onder andere vanwege een koude winter die er tussenin valt. Ik sta vanaf dag 1 officieel ingeschreven in de gemeente Meppel en deze heeft geen haast om me aan het werk te zetten en dan heb ik dus eveneens alle tijd om mailinglijsten door te spitten. Ik heb dan net mijn eerste bestellingen gedaan bij Rarenorthernsoul en ontdek kort daarop Buydiscorecords. Ik heb zelfs even telefonisch contact met Steve Jeffries omdat ik de 'lage verzendkosten' niet vertrouw. Nee hoor, ondanks de lage prijzen maken ze volop winst op de plaatjes en daarmee kunnen de lage verzendkosten uit. Ik bestel de eerste keer van Buydiscorecords een twintigtal. Twee titels zijn niet voorradig en ik krijg keurig mijn geld terug, plus dat ze twee gratis singles toevoegen. Eentje daarvan is 'Ask Me' van Ecstasy, Passion & Pain en dat groeit uit tot een stevige Blauwe Bak-favoriet. 'I Wouldn't Give You Up' ligt in precies hetzelfde idioom. Eveneens uit Philadelphia en geënt op de Phillysound van de heren Gamble en Huff. 'I Wouldn't Give You Up' heeft tevens dat 'disco-slagje' in de percussie zitten. Deze single vind ik op de eerste vakantiedag gewoon bij De Tafel in Meppel.
55. Mixed Up Shook Up Girl-Patty & The Emblems (US, Herald H-590, 1964)
Ik moet binnenkort weer eens een order plaatsen bij onze grote bootleg-vriend. Hij heeft momenteel een paar hele interessante titels op voorraad. Sinds twee weken staat Patti & The Emblems erbij met hun prijsnummer uit 1968: 'I'm Gonna Love You A Long Time'. Op de b-kant staat 'Mixed Up Shook Up Girl' en dat vind ik dan weer jammer, maar dan opnieuw... die eerste titel is onbetaalbaar als die opduikt. De originele Herald-persing van 'Mixed-Up Shook-Up Girl' hoeft helemaal niet veel te kosten en ik betaal dan ook zes dollar voor deze. Een beetje 'vroeg' voor Northern Soul en bovendien midtempo, maar wat een soul!
54. I Don't Know-Contributors Of Soul (US, New Miss HA-123, 1970)
Vorig weekend had ik 'Look What You Done To Me' in de aftelling en deze crossover-flip is vanzelfsprekend de favoriet geworden in huize Louwsma. Toch zijn de rollen omgedraaid bij het samenstellen van de Top 100 en herinner ik mezelf andermaal waarom ik de plaat in de eerste plaats heb gekocht. Dat is dankzij het aanstekelijke 'I Don't Know'. Ik leer later dat deze single tussen 1970 en de begin jaren negentig in warenhuizen heeft gestaan en pas een kwart eeuw beschikbaar is voor dj's en verzamelaars. Een van de betere ontdekkingen, zou ik bijna durven te zeggen!
53. What's The Use-Barbara & The Uniques (US, Arden 3001, 1970)
Ik denk dat ik Buydiscorecords heb 'herontdekt' voor de uitbaters. Ik wil een paar maanden geleden mijn pakketje aanvullen met een paar meer en kijk uit nieuwsgierigheid of Buydiscorecords nog bestaat. Ja, het bestaat nog wel, maar de handel is sinds juni niet meer aangevuld. Buydiscorecords was altijd het adres voor goedkope disco en platen die qua conditie niet goed genoeg zijn voor de 'echte' handel. De singles variëren van drie pond tot tien pond voor een 'top collectable' met een defect. Begin dit jaar is de handel uitgebreid met een verzameling peperdure 'pop'-singles waaronder Engelse demo-persingen van The Beatles. Barbara & The Uniques is zo'n plaatje dat 'goedkoop' en 'soul' staat te doen tussen de 'singles packs' (dertig ongesorteerde singles in één partij) en de dure demo's. 'What's The Use' groeit razendsnel uit tot een favoriet en dat is terug te zien in de notering van deze.
52. Too Much Love Making-Gloria Scott (UK, Go Ahead TICK 011, 1974, re: 2012)
Volgens mij zag ik laatst weer een 'nieuwe' uitgave van een Go Ahead-single, verder heeft Richard Searling het druk genoeg met het samenstellen van exclusieve Motown-cd-boxen. En dan rekenen we gemakshalve niet zijn optredens erbij. De man heeft het, ondanks zijn leeftijd, nog altijd smoordruk. Searling is in de jaren zeventig een van de grote Northern Soul-dj's met een residentie in The Casino in Wigan. Sinds 2012 geeft hij zelf singles uit, maar niet zomaar de eerste de beste. Searling streeft erna het beste van het beste uit te brengen, met een gerestaureerde geluidskwaliteit en met alle rechten naar de belanghebbenden. Een single wordt uitgevoerd met fotohoes en op de achtergrond een schat van informatie over de artiest in kwestie. Gloria Scott gaat de boeken in als een enkel 'project' van Barry White dat financieel geen zoden aan de dijk zet. Wat rest is een dijk van een stem in een mierzoet arrangement van de hand van White en dankzij Searling van elpee getrokken en op single uitgebracht.
51. The Way I Feel About You-Bonnie & Lee (US, Fairmount F-1024, 1967)
Het is in mei 2012, onder invloed van de 'Northern Soul Jukebox', dat ik heel veel trek krijg in 'Packing Up' van Damon Fox. Dat plaatje is in 1966 uitgebracht op Fairmount. Origineel is het peperduur en zelfs een bootleg uit 1977 moet al een koninklijk bedrag opbrengen. Ik twijfel even bij de styreen bootleg uit 1977 (Foutje bedankt! De plaat verschijnt in 1966 alleen als vinyl!), maar laat het idee schieten. Een half jaar later brengt Outta Sight het bewuste nummer opnieuw uit. De serie bevat nóg een Fairmount-single: 'False Alarm' van Tari Stevens met dit 'The Way I Feel About You' van Bonnie & Lee op de flip. De laatste klinkt echt als muziek in de oren en ik koop bijna de heruitgave, maar ontdek net op tijd dat het origineel niet heel erg duur is. Toch duurt het twee jaar voordat ik mijn originele exemplaar koop. Van veel 'Northern Soul Jukebox-favorieten uit 2012 moet ik in 2014-2015 niet veel meer hebben, maar deze klapper van Bonnie & Lee past even gemakkelijk in de crossover als in de pure Northern Soul!
Morgen behandel ik elf singles. Omdat ik sinds een week een 'nieuwe' nummer 50 heb, wil ik de oorspronkelijke nummer 50 niet onvermeld laten. Tot slot kan ik melden dat de Rarenorthernsoul-bestelling van woensdag vanmiddag is binnengekomen. Ik kan de gospel-singles bijna 'ruiken' en onze Duitse maat heeft blijkbaar geen haast met verzenden...
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten