woensdag 29 september 2010

universeel liefdesverdriet


Mijn telefoon, tevens typmachine voor Soul-xotica, is twee toetsen kwijt. Erg onhandig bij het schrijven, maar omdat ik reeds drie uren op een monteur van het waterleidingsbedrijf zit te wachten, kan ik mezelf even opdragen aan het monnikenwerk dat het is geworden. De toetsen 4 (ghi) en 7 (pqrs) ontbreken. Dan valt het op hoe vaak die letters worden gebruikt...

Voor de vakantie was ik bezig om mijn mp3-jukebox aan te vullen met zomerse herinneringen. Er zijn verschillende liedjes die me terugvoeren naar de zomer van 1983. 'Wrap Your Arms Around Me' van Agnetha Fältskog was alarmschijf toen ik een dag met mijn ouders naar Bakkeveen ging. Een andere roept met name een dag op dat mijn vader een Renault 14 van de garage te leen had. De ramen wilden niet open, terwijl het bloedheet was en brandend skai onder de billen waren we dankzij Opel Ascona's ontwend.

Die herinnering drijft boven als ik The Beat hoor met 'Can' Get Used To Losing You'. Mijn broer had ook deze plaat, waardoor de indruk onuitwisbaar is. Die moest in de fietsjukebox! Mijn leverancier, een mp3-database, geeft de artiesten niet meer weer en nadat ik tweemaal Andy Williams heb gedownload, staak ik mijn pogingen. Sinds Waasmunster kleeft nu de zomer van 2010 aan het origineel.

Origineel? Als Arnold Rypens van original.be het zegt... Andy Williams is doorgaans de koning van de cover, maar Doc Pomus en Mort Shuman schreven dit voor hem! Rypens leert ons dat Alton Ellis onder leiding van producer Coxsone Dodd in 1970 een reggae-versie opnam, die voor The Beat aan de basis heeft gestaan.

De kracht van het liedje zit hem in het liedje zélf. Het boet niets in aan kracht of schoonheid als De Deurzakkers het zouden opnemen. De tekst is van alle tijd en allemaal. Ludduvuduh is hetzelfde, of je nu Tukker, Jamaicaan of Andy Williams bent...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten