zondag 12 september 2010

de Van die niet alles kan!


Afgaande op het duister hield de maan zich op deze twintigste september verscholen achter een wolkenmassa. Niet bepaald een uitgelezen nacht voor een maandans, hoewel de duikvlucht met dubbele schroef meer van atletiek weghad. Het is zondag en dus de hoogste tijd voor een 'hersenschuddingschijf', ofwel een cd die onder invloed van mijn fietsongeluk werd aangeschaft. 'Moondance' van Van Morrison had ik graag eens op vinyl gehad, maar het is dankzij de fatale klap dat ik alsnog de cd kocht.

In 2000 kocht ik regelmatig cd's. Nadat ik op oudjaarsdag 1998 in Carlisle, tegen de Scottish Borders aan, 'Astral Weeks' op cassette had gekocht, verving ik die op cd. Digitaal geremastered. Voor dezelfde prijs lag ook 'Moondance' in de schappen, maar dan in de stokoude cd-versie. Omdat ik toen niet wist dat 'geremastered' was uitgevonden omdat de afspeelapparatuur té ondermaats was, liet ik hem links liggen.

Net zoals Javaanse Jongens Driekwart, verscheen 'Moondance' ook op legendarische momenten in mijn leven. Overnachten in Zwolle bij een neef van de toetsenist van Cuby & The Blizzards, nadat ik De Blauwe Bengel de eerste maal had leeggedraaid met The Dirtbombs en andere vuige garagerock. Behalve een nachtplaat zoals 'Harvest' van Neil Young, smaakte 'Moondance' ook lekker op zondagmiddag met nazoemende kater en eerste kleine slokjes van het bittere gerstenat.

Van The Man was een ongeleid projectiel nadat hij Them had verlaten. Eerst was daar 'Blowin' Your Mind' dat producer Bert Berns lardeerde met Neil Diamond-koortjes toen de brombeer terug naar Ierland vloog. Toen kwam 'Astral Weeks', een album dat nog wel eens overgewaardeerd wordt. Daarentegen was 'Moondance' een commerciële prul, al laat het mooi zien wat Van kan en wat niet.

Wat hij wél kan: Kleine intieme liedjes maken zonder opsmuk. De 'blues' die hij bij Them in zich had, zou nooit meer terug komen. Van zou té keurig worden, eerder Avro dan VPRO. Juweeltjes als 'Crazy Love', 'And It Stoned Me' en 'Into The Mystic' mogen er nog steeds zijn. Het is geen cd die ik heb grijsgedraaid, want niet iedere avond leent zich voor een 'Moondance'. Er gaan wel eens Astral Weeks voorbij zonder. Over die draak gesproken: Die kan ik echt niet meer uitstaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten