zondag 26 september 2010

aaibaarheidsfactor van een speenvarken


Waar mijn fascinatie voor Björk nu precies vandaan komt? Ik zou het niet weten. Ten tijde van 'Debut' vond ik haar maar een aanstellerig wicht, 'Play Dead' vond ik erg mooi vanwege de orkestratie van David Arnold en hoewel 'It's Oh So Quiet' leuk tegengif was op de irritante Eurodance, kon Björk me nooit echt bekoren. Begin 2002 zat ik weer eens in een transformatie. In deze fase van verandering kocht ik zowel 'Debut' als 'Post' op cd.

Vooral de laatste was favoriet. Natuurlijk omdat 'It's Oh So Quiet' erop stond, maar ook het schitterende 'Isobel', 'Hyperballad' en dat 'kleine liedje' waarvan me de titel is ontschoten. Natuurlijk ben ik net zo ruig met 'Post' geweest als andere cd's en in januari 2005 wil ik die wel op vinyl hebben. Minstrel maakt het me moeilijk. Hij heeft 'Post' op vinyl, maar ook de dubbelaar 'Greatest Hits'. Ik kies voor de laatste.

De titel is misleidend. De selectie uit 2002 is niet gemaakt op basis van verkoopcijfers, integendeel juist. Björk-fans konden gedurende een paar weken via haar website stemmen op haar beste nummers. Opvallend is dat haar grootste single-hit, 'It's Oh So Quiet', ontbreekt. Het klinkt debiel, maar ik weet nog maar sinds een jaar van het ideale gewicht van een toonarm. Het bleek op het laatst onmogelijk om bijvoorbeeld 'Venus As A Boy' te draaien, zonder dat-ie oversloeg. Maar of dat nu een reden was geweest om 'Greatest Hits' ook op cd te kopen?

Met de hersenschudding was ik enige tijd niet voor rede vatbaar. Hoewel Björk kan krijsen als een speenvarken, heeft ze ook haar aaibare momenten. Dit zal de aanschaf van de cd hebben bevorderd. En mijn hoofd genoot, terwijl Björk 'I'll suck my tongue in remembrance of you' lispelde. Toen op een zaterdagmiddag ging ik met Björk op de discman naar de kringloopwinkel. Daar kocht ik ondermeer Skunk Anansie (die met 'Weak'). Die heb ik onderweg opgezet. Björk is vast in het hoesje van Skunk Anansie gegaan en toen... Net als bij Duffy: Nóóit meer teruggezien, wel het hoesje. Eind goed al goed? Het gewicht moet wel op 5,5 gram, maar dan draait het vinyl braaf zijn rondjes...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten