donderdag 23 september 2010

haatdraaierij 1: Ike & Tina Turner


Doorgaans verschijnen op Soul-xotica alleen platen die ik het einde vind. Maar toen ik gistermiddag voor vijftig cent bovenstaande single niet kon weigeren en me bewust werd van mijn aankoop, besloot ik tot een nieuwe rubriek. In de top-hoeveel volgt 'Proud Mary' na die haatdraaier van Vleesklomp. Enig voordeel is dat 'Proud Mary' nog een leuke b-kant heeft, maar verder...?

Laat me meteen met de deur in huis vallen: Ik heb niet zomaar een klein beetje een hekel aan Tina Turner. Zal in de genen zitten, want mijn liefste moeder had ook nooit een goed woord over voor haar leeftijdsgenoot. En dan is daar nog die film, die een zwaar vertekend beeld achterliet.

Dat werd duidelijk toen Ike Turner een paar jaar geleden overleed. Hij werd herinnerd als de man die zijn vrouw sloeg. Niet voor het feit dat hij in de late jaren veertig een 'loopje' speelt dat de basis voor de rock & roll zal zijn. Tina was te werelds voor de overtuigde bluesman Ike Turner. Ik zal een man met losse handjes nooit goed praten, maar gezien die filmscene rondom 'Nutbush City Limits' had hij wél een punt. Tina was van de uiterlijke sier, waar Ike gewoon goede rhythm & blues wilde maken.

Op zichzelf is 'Proud Mary' een uitstekende cover. Alleen is het ding in de loop der jaren zo kapot gedraaid. Ik kocht mijn eerste exemplaar in 1990 in een oranje hoes. EMI gebruikte toen diverse kleuren voor de hoesjes. Het was aanvankelijk een trots bezit, gereedschap. Maar toen ik in december 2004 in Classics ging draaien en daarbij iedere avond minimaal twee keer 'Proud Mary' moest opzetten, ging het bergafwaarts met het enthousiasme. 'Nutbush City Limits' was enige tijd een alternatief, maar krijg nu al braakneigingen bij het intro.

'Funkier Than A Mosquito's Tweeter' is wel een aardig liedje en soms stop ik hem ergens in een dj-set. Maar ik kom steeds weer tot hetzelfde meningsverschil. Waar mensen, vooral dames, Tina's stem bewonderen door dat rauwe, daar knap ik af op dat gekrijs. Het spijt me overigens zeer tegenover Ike. Hem zou ik best wat meer aandacht mogen schenken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten