maandag 1 juli 2019

Raddraaien: The Stylistics



Het zal ergens eind september zijn geweest. Ik moet op een zeker moment naar zolder en verbaas me halverwege de trap al over de rommel op de treden. Ik schrik me wild als ik bovenaan de trap kom en beter zie wat er op de grond ligt. De vloerbedekking ligt bezaaid met dode wespen. Ik haal meteen de stofzuiger erbij en maak het weer netjes. Sindsdien zie ik geen wesp meer en denk dat ik veilig ben. Dan gaat deze morgen om acht uur de telefoon. Het is mijn buurvrouw. Het is haar gistermiddag opgevallen dat hele drommen wespen bij ons onder de rieten kap vliegen. De specialist is vanmiddag langs geweest en heeft drie wespennesten vol gespoten. De kosten deel ik met de buurvrouw en gelukkig heeft zij een héle goedkope specialist gevonden. Dat kan dus nog wel eens als het nodig is! De start van een nieuwe maand. In juli hebben we tien afleveringen vn de Gele Bak Top 100 in het verschiet, vijfmaal 'Het zilveren goud' met elk negen singles en gaat de 'Singles round-up' worden beperkt. En dus blijft er ruimte over voor een paar oudere rubrieken waaronder 'Raddraaien'. Ik ben inmiddels ruim anderhalf jaar bezig met deze serie en we zijn nog steeds een handvol titels verwijderd van het einde. Niet zo gek als je bedenkt dat ik dit op 8 mei voor de laatste keer heb gedaan! Hoogste tijd voor de 'Raddraaier' en dat is vanavond de 73e single uit de achttiende jaren zeventig-bak: 'Can't Help Falling In Love' van The Stylistics uit 1976.

Waar en wanneer? Uit mijn blote hoofd zeg ik dat het de zomer van 1992 moet zijn geweest. De single komt in ieder geval van de 'Køb Og Saelg' in het Deense Skarrild waar mijn oudste broer dan nog steeds woont. Het is de Amerikaanse persing, op styreen, en in het originele H&L-hoesje. Niet mijn meest favoriete formaat, maar vooruit maar. Ik heb de single nooit heel erg interessant gevonden en kan hier dus prima mee leven. Als soulband heb ik de band eveneens nooit heel erg interessant gevonden en alleen 'Can't Give You Anything' heeft in 2012 voor een paar weken in de Blauwe Bak gestaan. Toch is het best een interessant verhaal van een groep met meerdere levens.

Naast Detroit en Chicago heeft ook Philadelphia een bloeiende rhythm & blues-scene in de jaren zestig. Het gebeurt wel vaker als twee groepjes de handen ineen slaan om samen als een 'powerhouse' de muziekbusiness binnen te stormen. In 1968 besluiten The Monarchs en The Percussions om een samenwerking aan te gaan. Beide bandnamen zijn vaker gebruikt en één groep met de naam The Monarchs heeft enkele grote hits gehad in de jaren vijftig. Toch mogen we vaststellen dat 'onze' Monarchs en The Percussions nog geen ervaring hebben in de platenstudio. James Dunn en Herb Murrell komen uit The Percussions en Russell Thompkins Jr., James Smith en Airrion Love uit The Monarchs. In de nieuwe bezetting gaat de groep The Stylistics heten. In 1970 schrijft roadie Marty Bryant samen met een muzikant uit begeleidingsband Slim & The Boys, Robert Douglas, 'You're A Big Girl Now'. Producent Bill Perry stopt vierhonderd dollar in de opname van de plaat en dat wordt ruimschoots terug betaald. De single is aanvankelijk een regionale hit op het Sebring-label en als de band een contract krijgt bij Avco stoot de plaat door naar een zevende plek in Billboard R&B. Avco brengt de heren in contact met Thom Bell. Deze is dan verantwoordelijk voor een lange rij hits voor The Delfonics. Toch is Bell niet bepaald onder de indruk als de groep auditie komt doen. Als The Stylistics niet Thompkins Jr. in de gelederen had gehad, dan had Bell niet met hen willen werken. Avco geeft hem echter alle vrijheid en Bell gaat werken aan producties en arrangementen waarbij vooral de stem van Thompkins uitblinkt. Veel van het repertoire wordt geschreven door Bell met Linda Creed, het duo dat The Delfonics ook menig hit heeft opgeleverd. 'Stop, Look, Listen' is de eerste van de Bell- en Creed-composities en is een voorzichtige hit. Met 'You Are Everything' en 'Betcha By Golly Wow' is het echter helemaal raak en de laatste bereikt ook de Engelse top twintig.

De nummers worden allen gekenschetst door Thompkins Jr.'s falsetto, precies zoals Bell dat in gedachten heeft. Toch kan The Stylistics een potje breken bij het publiek en neemt Thompkins Jr. in 1974 een 'duet' op met mede-Stylistic Airrion Love: 'You Make Me Feel Brand New'. Het zal de groep ook in ons land op de kaart zetten. In 1974 verbreekt Bell de samenwerking met The Stylistics en heeft de groep even de grootste moeite om in het gareel van de hits te blijven. In Amerika daalt de populariteit, maar... aan de overkant van de oceaan wacht plots een tweede leven. In Engeland is The Stylistics nog altijd de enige Amerikaanse band die twee opeenvolgende nummer 1-albums heeft met 'Greatest Hits'. 'Greatest Hits' en 'Volume Two' wonen in 1974, 1975 en 1976 bijna onafgebroken in de albumlijsten. Ik kan me ook nog herinneren dat ik in Mossley enkele exemplaren van 'Greatest Hits' in de container heb gegooid door een 'overkill'. The Stylistics spreekt een grote groep muziekfans aan. Enerzijds het soul-publiek en anderzijds de liefhebbers van 'easy listening'. 'Can't Give You Anything' wordt in 1975 vooral in Europa een grote hit. In de Billboard strandt het op nummer 51 en na 'You Are Beautiful' uit 1976 zal de groep daar geen hits meer hebben. 'Can't Help Falling In Love' doet nog slechts nummer 52 op de R&B en zowel nummer vier in Ierland en Engeland. Gelukkig heeft de Europese tak van H&L een zegje over welke Amerikaanse releases een vervolg krijgen en zo blijven wij bespaard van 'Shame And Scandal In The Family' uit 1977. Twee jaar later maakt de band een uitvoering vn 'The Lion Sleeps Tonite' welke ook niet te pruimen is. In Nederland verschijnt in 1979 tenslotte nog 'One Night Affair' dat vreemd genoeg niet in Engeland wordt uitgebracht en tegenwoordig ook voor een paar stuivers méér de oversteek maakt.

In 1980 wordt The Stylistics herenigd met Thom Bell en dat levert meteen een paar clubhits op voor het TSOP-label. Toch zet het verval spoedig in en in 1985 is The Stylistics gereduceerd tot een trio: Love, Murrell en Thompkins Jr. De laatste verlaat de groep in 2000 en wordt vervangen door twee oud-leden van The Delfonics. In 2004 start Thompkins Jr. met zijn groep The New Stylistics. Love en Murrell's The Stylistics is nog altijd actief en heeft vorig jaar nog een nieuw lid gekregen: Barrington 'Bo' Henderson uit The Temptations. Hoewel de groep al vijftig jaar bestaat, is het meest recente originele materiaal een kerstalbum uit 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten