woensdag 31 juli 2019

Het zilveren goud: juli 1994 deel V



,,Je treft het niet vandaag", zegt iemand tegen me terwijl ik aan het werk ben. Mijn antwoord verbaast altijd iedereen. Ik kan soms intens genieten van een regenbui en dat was vanmiddag ook het geval. Het heeft ermee te maken dat ik twee jaar in een gebied in Engeland heb gewoond waar praktisch iedere dag wel een bui voorbij kwam. Dan heb ik het niet over de extremen als eens of tweemaal per jaar 48 uur non-stop regen. Ik zal niet zeggen dat in Mossley bij regen de vlag uit gaat, maar je hebt je maar te schikken aan de omstandigheden of je moet het thuis heel gezellig hebben. 'Even wachten totdat het droog is', gaat daar gewoon vaak niet op. Ik heb vandaag een echte fietsdag gehad. Ik was vergeten de accu te laden waardoor ik met een halve capaciteit van huis ga. Ik heb me voorgenomen ook de post mee te nemen voor Kolderveense Bovenboer in Nijeveen (iets dat anders vaak met de auto wordt gedaan) en als ik in Nijeveen kom, is de accu bijna plat. Gelukkig heb ik van Nijeveen naar Havelte de wind in de rug en pas als ik klaar ben in Havelte zet ik de motor weer aan. Deze gaat vlak voor het huis uit. Nu is de accu echter wel weer vol voor morgen! Straks ga ik een oordeel vellen over deze maand in de 'Eindstreep', maar eerst ga ik een laatste keer terug naar de julimaand in 1994.

In deze aflevering van 'Het zilveren goud' ben ik nog altijd met vakantie. De singles leiden me door de laatste vier dagen van de 'Midweek op eigen benen'. Bij thuiskomst heb ik nog een week vakantie. In augustus 1994 lijkt het wel alsof ik iedere dag singles koop. In september en oktober zijn dat er relatief minder en dus denk ik dat ik ook volgende maand de singles per negental aan jullie ga voorstellen en de genoemde drie maanden tot een geheel maak. In dat geval loopt augustus door tot in september. De rest van de vakantie wordt wel gespendeerd met de Solex en vooral op zoek naar platenwinkels. Daar zitten eventueel nog een paar verhalen in. Ook ga ik het volgende maand hebben over mijn eerste Dicky Woodstock-festival, dat het komende weekend overigens voor de dertigste maal wordt gehouden. Ik verheug me nu al op de verhalen uit augustus 1994, voor wat betreft juli is het weer 'op' en ga ik nu door met de laatste negen singles uit deze maand.

1887 The Letter-The Box Tops (NL, Stateside, 1967)
1888 Susannah's Still Alive-Dave Davies (Duitsland, Pye, 1967)
1889 Freedom-Mac & Katie Kissoon (NL, Young Blood, 1972)

Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen dat ik Mac & Katie Kissoon bij 'De Grammophoonwinkel' heb gekocht en bespeur tevens een kleine alfabetische opsomming. Bovenstaande drie singles komen echter allemaal uit Utrecht en heb ik op de dinsdag van de vakantie gekocht. The Box Tops heeft een aantal malen een 'upgrade' gekregen en ik ben nog altijd geïnteresseerd in een exemplaar met fotohoes. 'Susannah' is de opvolger van 'Death Of A Clown' en is typisch zo'n 'underdog'. Hoewel het nog steeds de Nederlandse top tien heeft aangeraakt, is het een plaatje dat je nooit meer hoort op de radio en dat vind ik best jammer.

1890 This Land Is Your Land-Trini Lopez (NL, Reprise, 1964)
1891 Helen Wheels-Paul McCartney & Wings (Duitsland, Apple, 1973)
1892 I Put A Spell On You-The Alan Price Set (NL, Decca, 1966)

Ik kan me nog herinneren hoe ik de singles heb genoteerd op een kladbriefje in de jeugdherberg van Bunnik. Het kan eveneens zijn dat ik de kaartenbak alweer heb verlaten en dat de singles daarom op alfabetische volgorde staan. Dat is namelijk ook de handelswijze die ik tegenwoordig voer met de 'Singles round-up': Alfabetische volgorde van de artiesten en niet noodzakelijk de volgorde waarin ik ze heb gekocht op die bewuste dag. Trini Lopez heb ik de 's ochtends gekocht in een kringloop, de overige twee 's middags. Trini Lopez heeft vanavond voor de fotosessie een vers hoesje gekregen, voor de rest zijn de singles precies zoals ik ze in 1994 heb gekocht.

1893 Morningtown Ride-The Seekers (NL, EMI proefpersing, 1966)
1894 Tunes Of Glory-Andy Stewart (UK, Top Rank, 1961)
1895 Touch Me Touch Me-Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich (NL, Fontana, 1966)

'De Grammophoonwinkel' heeft op dat moment heel veel van dergelijke proefpersingen liggen. Het zijn doodnormale vinylsingles en niet de acetaat of 'metal discs' die vaak worden gebruikt voor dergelijke plaatjes. Gewoon vinyl met blanco labels (anders dan 'EMI' en 'proefpersing') en ruimte om de titel en artiest te schrijven. De artiest wordt wel vermeld maar dan met het corresponderende catalogusnummer. Zelfs met erg weinig kennis van The Seekers correspondeert het nummer op het label met 'Morningtown Ride'. Het is één van de goedkoopste proefpersingen en dat is de reden waarom ik deze uit kies. Ik zou graag willen herinneren wat er méér in de doos zat, maar helaas... Ik heb in 1994 een fascinatie voor het Top Rank-label en dat maakt dat ik een gulden betaal voor de afschuwelijke Andy Stewart-plaat. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich heb ik op de donderdagmorgen in Voeren gekocht als ik de fiets terug naar de herberg heb gebracht en lopend en liftend naar Eijsden ga. Deze single heb ik stevig ingepakt in de tas waardoor dit het enige muzikale souvenir is van die dag. De overige singles heb ik immers op een terras laten liggen. Volgende week start ik de Solex en neem ik jullie mee op een ritje naar Steenwijk en gaan we nog eenmaal langs de verkeerde kant van de rotonde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten