dinsdag 30 juli 2019

Week Spot: Webster Lewis



Als ik dit van tevoren had geweten? Ach nee, ik moet eraan wennen dat ik vaker een 12"-single zal toevoegen aan de collectie. Toch heb ik met mezelf afgesproken dat het om een afwijkende 'edit' moet gaan op 12"-formaat en dat is hier niet het geval. Toch is het vooral de a-kant die me over de streep haalt en, eerlijk is eerlijk, die lange versie van 'Casanova' van Coffee is niet op 7"-formaat te bemachtigen. Het is toch de b-kant van de 2Siders-heruitgave welke me over de streep heeft getrokken. Het goede nieuws is dat het Spaanse vinyl op 12" wellicht even goed klinkt als de Engelse op 7" en dus hou ik op met zeuren. Een korte Week Spot vanavond hoewel ik moet erkennen dat ik al blij ben dat ik informatie kan vinden over Webster Lewis. Zijn jazzy disco-stamper 'Give Me Some Emotion' uit 1979 mag deze week de Week Spot zijn en komt wederom van een 12"-single.

De hoofdpersoon in dit verhaal is Webster Lewis en hij is op 1 september 1943 geboren in Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland. Lewis is een studiebol Op 19 september 1963 vormt hij met medestudenten de Iota Phi Theta-'fraternity' en behaalt een 'msster's degree' aan het conservatorium van New England. Zijn mentor op het conservatorium is Gunther Schuller, de jazzmuzikant die in 1975 Scott Joplin's opera 'Treemonisha' arrangeert en het tot een wereldwijd succes maakt. Lewis zet zijn eerste schreden in de jazz met optredens van Tony Williams, George Russell, Bill Evans en Stanton Davis. In 1971 verschijnt zijn eerste solo-album op Sonet: 'Live At Club 7'. Twee jaar later maakt hij elpees met The Piano Choir en tekent zelfstandig een contract met Epic in 1977.

Dat is een periode waarin jazz in een fusie is terechtgekomen met zowel rockmuziek (jazzrock) en disco. Voor Epic zal Lewis voornamelijk het tweede vertegenwoordigen. Het levert spannende jazzfunk en -disco op met een hoofdrol voor piano en andere toetsen, de instrumenten waarop Lewis uitblinkt. In 1977 is 'On The Town', de titeltrack van het gelijknamige album, een groot succes in de discotheken in Amerika en bereikt een 36e plek op de 'U.S. Club Play' van Billboard. Hoewel 'Give Me Some Emotion' op alle labels als 1979 wordt genoteerd, verschijnt de single pas in begin 1980. In de Billboard schopt de single het tot nummer 107 en doet nummer 41 op de 'Black Singles'. Lewis maakt vier elpees voor Epic van 1977 tot en met 1981. 'Give Me Some Emotion' staat op het album 'Eight For The Eighties' dat de eerste is dat een klein deukje slaat in de albumlijsten van Billboard.

Als sessiemuzikant en studio-arrangeur werkt hij veelal samen met Herbie Hancock en Barry White, maar is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van Gwen McCrae in de jaren tachtig. Ook schrijft hij muziek voor televisie en soundtracks en voorziet de films 'The Hearse' (1980), 'Body And Soul' (1981) en 'The Tutor' (1983) van muziek. President Trump heeft als een eerste doel opgezet om de 'Obama-care' van het toneel te laten verdwijnen en probeert zelfs Engeland over te halen om af te stappen van de National Health Security. Hierdoor is het nog altijd mogelijk om in Amerika te overlijden aan ziektes die in onze beschaving een stuk eenvoudiger zijn te bestrijden. Lewis overlijdt op 20 november 2002 in Barryville, New York aan de gevolgen van diabetes. Hij is dan slechts 59 jaar oud geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten