woensdag 24 juli 2019

Het zilveren goud: juli 1994 deel IV



Ik heb mijn zonuren wel gemaakt vandaag! De ambitie om vroeg te starten, is niet geheel naar wens gegaan. De wekker staat op half acht en ik weet dat ik om acht uur wakker ben geweest. Ik wil dan even naar het nieuws luisteren maar vat onbewust de slaap weer. In de droom speelt de muziek een hoofdrol en ik schrik wakker als de muziek op houdt. Het is dan half tien en dan heeft de wekkerradio twee uren staan knallen naast mijn bed. Iets later weg dan gepland maar mensen... ik geniet met volle teugen! Petje op en lange broek aan om niet heel erg te verbranden en opeens is zo'n e-bike een ideaal vervoersmiddel tijdens zo'n hete dag. De inspanning is minimaal, de snelheid redelijk en de frisse wind om het gezicht. Inclusief dingen die ik anders nooit doe. Wat te denken van een braadworst met mosterd als lunch? Morgen opnieuw Havelte en Nijeveen en vrijdag ga ik naar mijn moeder. Zij viert dan haar 81e verjaardag en... ik hoop in Sneek nog snel een paar singles te kunnen mee kapen. Vanavond ga ik dan terug naar de veelbesproken vakantie waarover ik in 2014 heb geschreven: 'Een midweek op eigen benen'. Dat bericht kunnen jullie in het archief vinden onder augustus 2014. Vandaag de eerste helft aan singles uit de bewuste vakantie.

Voor wie niet het archief in wil, zal ik een beknopte beschrijving geven van de vakantie. Ik ben tot 1994 ieder jaar op vakantie geweest met mijn ouders. Meestal naar Denemarken waar ik, zeker in de laatste jaren, steeds meer dagen opeis waarin ik iets alleen wil doen. Met de racefiets van mijn broer doorkruis ik flinke stukjes Jutland op zoek naar singles. In 1994 wil ik tenslotte wel eens alleen op vakantie. Hoe het ook alweer precies werd genoemd? Voor, ik geloof, zestig gulden kon je drie dagen onbeperkt reizen met de trein in Nederland. Ik koop twee setjes van drie. Er speelt nog een idee om een vouwfiets mee te nemen, maar dat zal uiteindelijk niet doorgaan. Ik ga eerst met de trein naar Utrecht. Ik boek voor twee nachten in de jeugdherberg van Rhijnauwen bij Bunnik. Ik luid de vakantie in aan de toog van een speciaalbierencafé onder de rook van de Dom. Dinsdag wil ik in eerste instantie de kaart 'sparen' en loop naar Utrecht. Daar koop ik het merendeel van de singles uit de vakantie. Op woensdag wil ik naar Maastricht maar een herberg-gast beveelt me de jeugdherberg in Sint Martensvoeren aan, hemelsbreed een kilometer over de grens. Ik arriveer vroeg op de middag in de Belgische plaats en heb tijd te doden. Ik koop bij de kruidenier een paar ongekoelde flesjes bier en nuttig deze op het terras van de herberg. Bij binnenkomst in de herberg krijg ik een slag in het gezicht. Ik slaap even en word wakker met knallende hoofdpijn. Alcohol in de brandende zon? Ik nuttig ook mijn enige maaltijd in de jeugdherberg. Het is een verrassing om na drie dagen patat opeens patat op mijn bord aan te treffen. De donderdag belooft de warmste dag van 1994 te worden en uiteindelijk zal het ook 38 graden worden. Ik wil op een huurfiets naar Luik maar staak de tocht al na een uur. Ik parkeer de fiets bij de herberg en loop en lift naar Eijsden. Daar moet ik lang wachten op de trein en eenmaal in Maastricht duik ik een platenzaak in. Ik koop voor teveel geld aan singles en alvorens ik op de trein stap, drink ik ergens op een terrasje een ijskoud biertje. Als de trein Sittard nadert, ontdek ik dat ik daarbij mijn laatste aanwinsten op het terras heb laten liggen. Ik ga meteen terug maar... ik ben vergeten waar het café was. Ik ga op de trein naar Amsterdam voor een 'cringy' laatste 24 uur en vier dagen later ben ik een beetje berooid thuis van mijn eerste vakantie.

1878 Ooh Wakka Doo Wakka Day-Gilbert O'Sullivan (UK, MAM, 1972)
1879 Don't Bring Me Down-Electric Light Orchestra (NL, Jet, 1979)
1880 So Dissatisfied-Cobra (NL, Polydor, 1972)

Had ik al gezegd dat bovenstaande nummers uit de originele kaartenbak komen? Ik kan me herinneren dat ik op dinsdagavond in Rhijnauwen de singles heb 'ingeschreven' op een lijstje. De volgorde moet dus wel kloppen? Ik heb een andere locatie en plaats bij Randy Newman, maar het zal moeten kloppen. Ook probeer ik altijd zoveel mogelijk de volgorde van aankoop vast te houden in de kaartenbak maar er lopen verschillende herinneringen door elkaar heen. Hoe dan ook: Deze singles heb ik gekocht bij de eerste kringloopwinkel die ik tref in Utrecht.

1881 Chirpy Chirpy Cheep Cheep-Middle Of The Road (Duitsland, RCA Victor, 1971)
1882 This World Today Is A Mess-Donna Hightower (NL, Pink Elephant, 1972)
1883 Without Your Love-Roger Daltrey (NL, Polydor, 1981)

Er staat me iets van bij dat ik Mac & Katie Kissoon uit de volgende aflevering in de kringloopwinkel heb gekocht, maar de kaartenbak vertelt een ander verhaal. Deze drie komen echter wel uit die kringloop. Het trio heeft in de loop der jaren een 'upgrade' gekregen. De hoes van Middle Of The Road is zeer matig met veel plakband, Donna Hightower zit in een gescheurde hoes en harde plastic beschermhoes en Daltrey komt enkel met een Polydor-hoesje.

1884 Short People-Randy Newman (NL, Warner Bros., 1977)
1885 Ken Je Dat Land-Boudewijn De Groot (NL, Decca, 1966)
1886 If I Only Had Time-John Rowles (NL, Stateside, 1968)

John Rowles komen we over een paar weken opnieuw tegen. Dan koop ik de MCA-uitvoering uit de jaren tachtig maar zal 'Hush... Not A Word To Mary' tot a-kant rekenen van deze single. Ik weet het alweer! Ik heb Boudewijn De Groot altijd geassocieerd met de Grammophoonwinkel maar daar was deze smetteloze single met fotohoes vast duurder geweest. Het is de duurstste single in een antiekwinkeltje aan de Oudegracht maar het is nog steeds een lachertje. 'Ken Je Dat Land' is uiteindelijk mijn favoriete Boudewijn De Groot-single geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten