woensdag 3 juli 2019

Het zilveren goud: juli 1994 deel I



Ik realiseer me nu pas dat ik nog aan de samenstelling van de Gele Bak Top 100 moet beginnen terwijl ik zaterdag het eerste deel ga publiceren. Misschien een klusje voor na dit bericht? Anders moet ik het op de lange baan schuiven voor vrijdagavond. Met 'Het zilveren goud' heb ik echter rekening gehouden met de Gele Bak Top 100 en dus presenteer ik jullie deze maand vijf afleveringen van elk negen singles. Dat zijn de vier woensdagen van de maand plus een maandag. 'Het zilveren goud' gaat volgende week weer even over in de realiteit van de 'papieren kaartenbak' en dat zal de laatste keer zijn. Tot die tijd en ook daarna is het enerzijds gokken plus het gegeven dat ik nog altijd aanwinsten 'mis' in de bakken. Eén ding is zeker: Er zullen geen ontbrekende fotomodellen meer zijn want de 'virtuele kaartenbak' is louter gebaseerd op singles die ik nu in de bakken (en koffers) heb staan. Bij de singles van vanavond lopen twee herinneringen dwars door elkaar en als ik naar de hoesjes kijk, vermoed ik dat ik her en der een foute inschatting heb gemaakt. Zeker is dat de tweede vracht in ieder geval in juli 1994 is gekocht. De eerste kunnen ook in juni aan de collectie zijn toegevoegd. Vanavond dus de eerste negen singles van de maand juli in 1994.

De eerste herinnering is een woensdagmiddag in Joure. Ik kom daar doorgaans weinig maar heb lucht gekregen van een braderie met een kindervrijmarkt. Daar koop ik een aantal jaren tachtig-singles. Later in dezelfde maand is het opnieuw jaren tachtig dat de klok slaat, maar dan met de zomermarkten in IJlst op de vrijdag. Daarvan weet ik achteraf gezien weer dat de singles plastic beschermhoesjes hadden. In geval van Sly Fox is die dat accessoire al kwijt geraakt. Ik had dus aan de hand van deze plastic hoesjes een inschatting kunnen maken over welke singles op de markt in Joure had gekocht en welke titels in IJlst. Dat is dus allemaal achteraf en ik heb nu al deze volgorde bepaald. Ik ga de singles per drie aan jullie voorstellen.

1851 Stop-Sam Brown (Duitsland, A&M, 1988)
1852 The Best Of Joint Mix-Flim Flam (Duitsland, CEM, 1988)
1853 Is She Really Going Out With Him-Joe Jackson (Duitsland, A&M, 1988)

Hoewel ik in 1994 nog met een zekere wrok terug kijk op de jaren tachtig maak ik graag een uitzondering voor het jaar 1988. Ik ben niet bepaald een liefhebber van voetbal behalve als het een EK of een WK is. Ik heb dus in het vrouwentoernooi ook alle wedstrijden van Oranje gezien. Alleen de tweede heb ik door het werk moeten missen. In 1988 staat het vrouwenvoetbal in Nederland nog in de kinderschoenen. Ik begreep vanavond dat in 1987 slechts 240 liefhebbers afkwamen op een duel tussen de Oranjevrouwen en Noorwegen. Een jaar later staan de heren in de finale van het Europees kampioenschap. Ik heb de herinnering aan dat weekend, geloof ik, al eens opgehaald. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd op de speeldag van de finale en maak pas het laatste stuk van de wedstrijd mee. Het is vooral te danken aan het EK van 2000 dat ik het samen kijken en volgen van EK- en WK-wedstrijden ben gaan waarderen. Tot zover ik weet, gebeurt er niets speciaals in Uffelte en omgeving en dus kijk ik maar gewoon thuis op de computer (ik heb al sinds 2003 geen televisie meer). De overwinning op het EK in 1988 valt samen met de start van mijn zomervakantie en als ik herinner de zomer van 1988 als eentje met fraai fietsweer. 'Stop' van Sam Brown is al jaren 'gewond' en mist een hoek of zoiets. Daar zoek ik nog altijd een beter exemplaar voor in de plek. Deze singles komen zeker van de markt in Joure.

1854 Somewhere Down The Crazy River-Robbie Robertson (Duitsland, Geffen, 1988)
1855 The Race-Yello (Duitsland, Fontana, 1988)
1856 The Night You Murdered Love-ABC (NL, Mercury, 1987)

Hoewel de maand juli nog maar net is aangebroken, zit ik in 'Het zilveren goud' al in de laatste weken van de maand. Met de voltooiing van de houtschuur bij de molen breekt voor mij de vakantie aan. IJlst heeft in de zomermaanden (in de jaren negentig wel te verstaan) op vrijdag een markt langs de gracht. Daar komen ABC en Yello vandaan alsook de volgende drie singles. Verder wordt de vakantie ingeluid met een paar biertjes en een vette hap bij het cafetaria in IJlst waar het me meer gaat om de jukebox dan om de patat. Het is een zogenaamd 'dicht' model uit de jaren zeventig. De singles zijn allemaal van de eigenaar. Dat zijn dan voornamelijk ruige rhythm & blues-plaatjes uit de jaren zestig. Ik hoor hier voor het eerst het maniakale 'Mystic Eyes' van Them maar ontdek ook een b-kant. Hij heeft 'Radar Love' van Golden Earring per ongeluk achterstevoren in de speler gestopt waardoor het 'The Song Is Over' draait. ABC heeft de schifting ternauwernood overleefd. Albert heeft me onlangs een fraai exemplaar bezorgd maar ik glijf uiteindelijk bij het exemplaar uit 1994.

1857 Died In Your Arms-Cutting Crew (Duitsland, Virgin, 1986)
1858 Younger Days-Fatal Flowers (Duitsland, WEA, 1986)
1859 Let's Go All The Way-Sly Fox (EEG, Capitol, 1985)

Ik kan me van dit cafetariabezoek herinneren dat ik een verhaal heb opgestoken over mijn komende vakantie dat het personeel enige zorgen baart. Hoewel de week in Amsterdam in september 1993 thuis wordt doodgezwegen, heb ik in 1994 nog altijd een ander beeld op deze werkelijkheid. In 'Een midweek op eigen benen' schrik ik anno 2014 ervan dat ik bijna een tweede keer het ongeluk had opgezocht in deze vakantie. De uiteindelijke vakantie is anders dan geschetst in het cafetaria hoewel het net zo slecht georganiseerd is als in het verhaal. Eerst keer ik volgende week terug naar Joure voor de jaarlijkse ballonfeesten en de singles die ik daar op de markt heb gekocht. De weken daarna de singles die ik tijdens de 'midweek op eigen benen' heb gekocht met uitzondering van 'Girl Don't Come' van Sandie Shaw, 'Tommy' van Focus en de orverige singles die ik heb laten liggen in een café in Maastricht. Overigens: 'Een midweek op eigen benen' is de titel van een bericht dat ik hier heb gepubliceerd op 15 augustus 2014.

De oude Fatal Flowers is op een gegeven moment uit het hoesje gevallen en heeft de strijd niet overleefd. Een paar jaar geleden heb ik dit betere exemplaar gekocht bij 'De Tafel'. Het is niet Sly Fox maar Cutting Crew dat is 'ontslagen' uit het plastic hoesje. Sinds 2012 heeft het plaatje van Cutting Crew een extra herinnering. De middag voor de avond dat ik voor het eerst naar Wolfman Radio wil luisteren, 'probeer' ik even de website om te zien of ik nog speciale dingen moet installeren. Nee, mijn Flash is helemaal up-to-date en dus schalt de jukebox uit mijn luidsprekers. De plaat die op dat moment wordt gedraaid is deze van Cutting Crew.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten