woensdag 17 juli 2019

Het zilveren goud: juli 1994 deel III



Wat zullen we nou beleven? Gaat de thermometer weer langzaam richting de vijfentwintig graden en meneer Louwsma wil niets liever dan onder de wol? Het is gisteravond al een beetje begonnen met keelpijn maar gedurende deze dag is het alleen maar erger geworden. Ik hoop dat ik het met een goede nacht slaap kan verjagen maar vrees toch eigenlijk wel dat ik me morgen ziek moet melden. Wat zou het zijn? Ik voel een beetje grieperig en dat zou wellicht met een zeker zaad te maken kunnen hebben dat in de lucht hangt? Ofwel: Hooikoorts. Het ene jaar heb ik er wel last van en dan vervolgens drie jaar niet. Het is vaker voor gekomen dat ik in hartje zomer een week ziek ben. Een dag rust en heel veel verse vitaminen zullen me hopelijk goed doen! Ik heb vanmiddag in Meppel gelopen en heb na afloop een deel Ruinerwold en Havelte bezorgd. De accu is helemaal leeg als ik in Uffelte ben. Ik zal binnenkort eens kijken of ik al in staat ben om de Pioneer weer op de weg te krijgen want eigenlijk ben ik de e-bike alweer een beetje zat. Zonder motor is het een lompe fiets die nauwelijks vooruit is te krijgen en ik word liever niet gebonden door de capaciteit van een accu tijdens een fietstochtje. Vanavond keer ik weer terug naar de zomer van 1994 met het tweede deel van de singles van de Ballonfeesten in Joure. Ik dacht vorige week dat ik er al was, maar nee. nóg eens negen titels.

Ik ben een paar maanden geleden lid geworden van de Solexclub in Joure. Vooral vanwege de mogelijkheid om het voertuig tegen een lage premie te verzekeren. Zo kom ik in contact met bestuurslid Put. Hij schijnt ook erg handig te zijn voor reparaties aan Solexen en zo krijgt hij mijn bakbeest in het onderhoud. Wat hij gedacht moet hebben, zal ik nooit weten. Hij is wel degene die me adviseert om een ander model te nemen. De banden van dit type zijn schaars en de bandenmaat wijkt nogal af. Een model uit de jaren zestig kan gebruik maken van de banden voor de Cyklon, de Hongaarse Solex die dan net op de markt is. Hij belooft voor me rond te kijken en een paar weken later sta ik oog in oog met de OTO. Het heeft een kentekenplaatje uit de vroege jaren tachtig en heeft blijkbaar dienstgedaan als crossbrommer. Put biedt aan de Solex 'betrouwbaar' te maken voor een zachte prijs. Bij wijze van service wordt de Solex aan huis gebracht terwijl ik loop te feesten op het Wâldrock-terrein. De volgende ochtend hebben we een toertocht vanuit het Friese Echten. Ik kijk mijn ogen uit hoe Put de crossbrommer onder handen heeft genomen. Gelukkig is de zwarte lak dof want ik hou niet van glimmende zwarte Solexen. Het ding bewijst meteen over 'power' te beschikken. Ik start hem achter huis en schrik ervan als ik wil weg rijden. Ik kan even niet meer sturen en rij zo de heg in. Dat is de vuurdoop voor mijn nieuwe 'Lex'.

Het is een zogenaamde 'OTO'. Volgens mij is het 'automatische' aan deze Solex dat hij bij een warme motor uit zichzelf van de choke naar de eerste versnelling glijdt. Iets waar ik een jaar later bij de Kreidler Florett zo enorm aan moet wennen: De motor uit de choke halen. Dat is een bericht voor over een jaar! Ik vind op een beurs nog een 'OTO'-beugel voor om de benzinetank en de motor. Een prachtig accessoire om de Solex nog meer 'af' te maken. Met tussenpozen brengt de Solex mij overal in Friesland en daarbuiten voor de komende twee jaar. In het najaar van 1996 krijg ik problemen met de Solex en komt deze in het hok te staan. Ik koop dan eerst een Vespa Si-damesbrommer en later de PK 50 S-scooter die ik al eens te gast heb gehad. (Zie: vrijdag 28 oktober 2011: De skoet-skoet). Als ik in de zomer van 1998 terug kom uit Mossley voor het Woodstock-festival merk ik dat ze daar zelf een Solexclub zijn begonnen. Er is enorm veel belangstelling voor de Solex die de hernieuwde interesse in Steenwijk heeft aangewakkerd en ik laat drie mensen bieden. De hoogste bieder haalt de SOlex in augustus 1998 weer uit mijn leven. Ik heb er in 2001 nog eens op gereden want hij is een tijdje in het bezit geweest van de kroegbaas. Deze heeft hem echter verkocht aan iemand in de Achterhoek die hem helemaal opnieuw zou restaureren. Waarschijnlijk met glimmende zwarte lak?

1869 België-Het Goede Doel (NL, CNR, 1982)
1870 So You Win Again-Hot Chocolate (UK, Rak, 1977)
1871 Funky Town-Lipps Inc. (NL, Casablanca, 1980)

Hoewel in de volgende afleveringen de originele kaartenbak weer tot leven komt, is het op dit moment gokken. Toch weet ik van een aantal zeker dat ik ze deze dag in 1994 heb gekocht. Lipps Inc. is een twijfelgeval maar ik weet dat ik op dat moment nogal vol ben van het nummer en ik heb hem niet vóór juni 1994 gekocht. Ik 'droom' ergens van een deathmetal-arrangement van dit nummer maar kan me nu niet meer voorstellen hoe dat had moeten klinken.

1872 Stumblin' In-Suzi Quatro & Chris Norman (NL, Rak, 1978)
1873 Kwek Kwek-Ronald & Donald (NL, CBS, 1974)
1874 The Sounds Of Silence-Simon & Garfunkel (NL, CBS, 1966)

De eerste twee zijn weer gokjes. Ik vermoed dat ik de huidige single in 2000 heb gekocht maar ben er zeker van dat ik in juli 1994 een single van Suzi Quatro heb gekocht. Het is 'If You Can't Give Me Love' of deze. Ik weet dan nog niet dat ik Suzi over een maand aan het werk zal zien in Steenwijkerwold. Ronald & Donald staat ook op de cassettebandjes die ik meeneem naar 'het stort' en zal ik dus ergens in deze contreien moeten hebben gekocht. Bij Simon & Garfunkel weet ik het zeker. Ik heb de single al in een betere staat met 'Homeward Bound' op de keerzijde (een Nederlandse heruitgave uit 1968 mét fotohoes) en neem deze vooral mee vanwege de b-kant. Ik heb een paar weken geleden 'The Sounds Of Silence' en 'Bridge Over Troubled Water' op cd gekocht en 'We've Got A Groovey Thing Goin' Baby' is een nummer dat ik meteen verlang op een vinylsingle. Hebbes dus!

1875 Waikiki Man-Bonnie St.Claire & Unit Gloria (NL, Philips, 1973)
1876 Stand By Your Man-Tammy Wynette (NL, Epic, 1975)
1877 If I Had A Hammer-Trini Lopez (NL, Reprise, 1963)

Trini Lopez mét fotohoes is van een latere datum, in 1994 zit de plaat in een neutraal hoesje. Volgende week ga ik dan eindelijk een 'midweek op eigen benen': De eerste zelfstandige vakantie met twee zomerzwerfkaarten en een sterke drang naar vinylsingles en speciaalbier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten