woensdag 18 april 2012

uit de jeukdoos: The Shirelles

Onduidelijkheid in de emails van rarenorthernsoul.com. Ik had de afgelopen weken een paar bestellingen geplaatst, maar tot mijn grote ergernis stelde Paypal de betaling almaar uit. Intussen werden de bewuste platen niet als bestelling genoteerd. Ik ben er goed afgekomen, alle bestelde platen zijn nog steeds voorradig. Hoewel? Eerst een melding dat rarenorthernsoul vijftien pond heeft teruggestort op mijn rekening, dat is voor The Shirelles en Ann D. Andrea plus de portokosten. Dat zou betekenen dat beide platen niet meer leverbaar zijn. Kort daarna een email dat The Shirelles en Ann D. Andrea vandaag worden verzonden? Of het is een cadeautje van Lee Jeffries en zijn companen, of er gaat iets niet helemaal goed. Dat ze gul zijn, wist ik al van een vorige bestelling waarbij lukraak twee extra singles waren toegevoegd (waaronder de Blauwe Bak-favoriet 'Ask Me' van Ecstacy Passion & Pain). Ik zal dus een week moeten wachten om te zien wat de uitkomst is van dit vraagstuk, maar omdat The Shirelles eveneens op de 'Northern Soul Jukebox'-dvd staat die ik in december kocht, mag die vandaag weerklinken vanuit de jeukdoos. En heb ik zojuist ook nog elf singles gekocht bij de kringloopwinkel in Meppel die ik er gemakshalve ook bij in stop.

Die platen heb ik nog niet beluisterd, een verrassing dus. Een aantal ken ik wel, een paar zijn ter vervanging van versleten exemplaren en té leuk om voor een euro te weigeren. De kringloopwinkel heeft godzijdank de overgebleven partij singles na de uitverkoop eens richting Kliko verwezen, wat er nu staat is verse aanvoer. Veelal jaren zeventig en tachtig danskrakers in een topstaat. Het lijkt wel alsof de bak wordt 'schoongehouden' door een kenner, want geen spoor van geestelijke muziek of 'Klassiek Kompas' of andere rotzooi. Dit is de opbrengst van vijf minuten 'speedshoppen'. Er staan nog zeventig die een andere keer moeten worden bekeken:

* Ginger Ale- The Flood
* KC & The Sunshine Band- Keep It Comin' Love
* Gladys Knight & The Pips- I Feel A Song
* Labelle- Messin' With My Mind
* Matia Bazar- Solo Tu
* Miracles- Spy For Brotherhood
* Moon- Name Of The Game
* Old Shatterhand- Chief Of The Apache
* Gilbert O'Sullivan- Underneath The Blanket Go
* People's Choice- Party Is A Groovy Thing
* Us- Music In The Air

Dan nu aandacht voor de allerlaatste originele Billboard-hitsingle van The Shirelles. Hun geschiedenis begint in 1958 als ze als allereerste 'girlgroup' hun opwachting maken in de Amerikaanse hitparade met 'I Met Him On A Sunday'. 'Will You Love Me Tomorrow' volgt vlak daarop en wordt zo mogelijk een nóg grotere hit, mede door de miljoenen coverversies die er van het nummer gemaakt zijn. Rond 1960 is The Shirelles één van de eerste acts die gesigneerd worden bij het hagelnieuwe Scepter Records. In de eerste helft van de jaren zestig doet de groep goede zaken, maar dan komt de British Invasion op gang en zijn alle 'girl groups' opeens uitgerangeerd. De allerlaatste Billboard-hit heet 'Last Minute Miracle' en kenmerkt alles van tien jaar The Shirelles. Het publiek beloont het met een 99e plek in de Hot Hundred. Een paar jaar later zal de plaat echter een véél groter succes worden, maar niet in termen van verkoop. Als The Casino in Wigan in september 1973 haar deuren opent, is dit plaatje van The Shirelles veelvuldig te horen. In de Engelse northern soul-scene zal de zwanenzang van The Shirelles als een 'klassieker' te boek staan.

Toch is in 1967 het verhaal nog niet helemaal af. In 1968 verlaat Doris Coley de groep, maar neemt Shirley Alston-Reeves (meisjesnaam: Owens) de groep op sleeptouw en wordt voor Bell in de vroege jaren zeventig een aantal fijne platen opgenomen als Shirley & The Shirelles, hoewel de groep in 1973 het 'revival'-circuit zal binnen hobbelen. Als Shirley tenslotte in 1975 de groep de rug toekeert, worden de zaken wel ernstiger. Coley neemt haar rol over, maar The Shirelles is een naam uit het verleden en wordt geassocieerd met een handvol grote hits. In 1982 komt met de dood van Addie Harris een punt achter de geschiedenis. Sindsdien treden verschillende ex-leden op met hun eigen Shirelles.

Iets wat The Shirelles apart zet van voorgangers is dat ze als eerste de 'hij'-vorm gaan gebruiken in plaats van de universele 'you'-vorm. Ze plaveien daarmee een weg voor de 'confessional'-stijl die zangeressen als Joni Mitchell en Carole King in hun latere carriére zullen gebruiken. Ook 'Last Minute Miracle' gaat over hem. Zij weet dat hij stiekem een ander heeft en als zij dan ook verschijnt, hopen de meiden op een klein wondertje. Zal hij de 'indringster' de rug toekeren en terug lopen naar zijn oude vlam? The Shirelles weten zelf ook wel dat het niet gaat gebeuren, de meisjes zijn immers het best genietbaar wanneer die last hebben van hartenpijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten