dinsdag 24 april 2012

recenzeuren: Pater Moeskroen

'Recenzeuren' hoeft van mij niet persé een logische volgorde te hebben. In deze rubriek blik ik willekeurig terug op concerten die ik als poprecensent van het Sneeker Nieuwsblad bijwoonde, in de periode februari 1992 tot en met november 1997. Tóch gaan de herinneringen even terug naar twintig jaar geleden en dat grijp ik graag aan voor deze aflevering van 'recenzeuren'. Ik was op zaterdag 1 februari 1992 begonnen, had al het nodige meegemaakt in Het Bolwerk (ondermeer het afscheidsconcert van Spasmodique van een half uur, wat een blamage!), maar ik had, buiten Margriet Eshuijs, nog niet een 'grote naam' kunnen behandelen. Toen kwam Pater Moeskroen voor de zoveelste keer naar Sneek. De groep had in Sneek een hele grote fan zitten die ze bijna jaarlijks voor Koninginnedag naar de Waterpoortstad haalde. Tot vorig jaar, 1991, was dat vrij onopgemerkt gebleven, maar toen kwam 'Roodkapje' en was Pater Moeskroen ineens 'big business'. Ik weet nog dat ik veel aandacht heb kunnen schenken aan Pater Moeskroen destijds, ik schreef zelfs het persbericht en had een interview met de organisator. Vanwege de gegroeide populariteit van de groep had de man nu maar een heuse feesttent naast het wijkcentrum van Tinga laten zetten. Dat is achteraf een geluk geweest?

Peter Koelewijn is altijd 'in' voor een 'novelty'. Denk maar aan 'Beestjes' van Ronnie & De Ronnies en 'Alice Who The # Is Alice' van Gompie. Toen hem een matige demo-opname van 'Roodkapje' hoorde, was hij in opperste paraatheid. Hij traceerde de boosdoeners en bracht ze in contact met Hans Kusters van platenlabel HKM. 'Roodkapje' staat dan al jaren op het repertoire van dit polka/folk/feest-gezelschap uit Amersfoort en Kusters verlangt een nieuwe, 'schone', opname van de demo. En dus wordt het album helemaal opnieuw opgenomen en verschijnt eind 1991 als 'Pater Moeskroen Aan De Macht'. 'Roodkapje' is de geheide hit die Koelewijn had voorzien, 'Aan De Macht' verkoopt erg goed, maar buiten 'Hela Hola' is het met de hits snel afgelopen. 'Werken Is Ongezond' wordt zelfs geboycot door de Tros! In het feesttenten-circuit kan de groep al ruim twintig jaar mee en doet Marcel Sophie, als ik het goed heb, over twintig jaar nog dat malle rode doekje om zijn hoofd om 'Roodkapje' voor de tweeduizendste maal te spelen.

De feesttent heeft geen eigen bar, voor drankjes moet je op en neer lopen naar het wijkgebouw. Ik raak in gesprek met een groepje jongens van mijn leeftijd die echter vooral hanengedrag vertonen tegenover de jonge meisjes. Uw reporter had ook kunnen 'scoren'. Een meisje in spierwitte maillots in sandalen vraagt me ten dans. Ik heb het aanbod afgeslagen. God heeft meteen gestraft, sindsdien heeft noóít meer een meisje gevraagd of ik met haar wilde dansen... Enerzijds moest ik natuurlijk heel professioneel overkomen als journalist, anderzijds wilde ik ook stoer blijven, dus biertjes drinken en een sigaretje erbij (ik had net een week ervoor mijn eerste pakje Marlboro gekocht. Ik heb daar ruim een maand mee gedaan!). Dansen? Nee. Hossen wél. En laat de muziek van Pater Moeskroen zich daar nu uitstekend voor lenen! Hoewel Pater Moeskroen bést een behoorlijke band was in die tijd, kan ik me maar niet herinneren dat de tent uitpuilde van de mensen. De entreeprijs was ver beneden peil, het optreden was nog vóór het succes van 'Roodkapje' besproken en dus hebben ze die avond voor reiskostenvergoeding en een krat pils gespeeld? Pater Moeskroen is een heuse 'live'-band en ook in een matig gevulde feesttent in een buitenwijk van Sneek weet de groep het tot een kookpunt te brengen. Als de band klaar is, na zo'n slordige twee uur inclusief pauze, druipt het zweet over mijn hele lichaam en schreeuwt de tong om gerstenat. Dan volgt een grote teleurstelling. We mogen niet meer het wijkgebouw in. Terwijl wij heerlijk een feestje aan het bouwen waren, deed een groepje in het wijkgebouw iets soortgelijks. Een gigantische matpartij was het gevolg, het interieur is ingrijpend verbouwd en de tap dicht.

Hoewel Pater Moeskroen in 1993 het helemaal had gehad met de gedwongen aanpak van Koelewijn en Kusters, toert de band momenteel met een voorstelling door het land waarin de eerste wordt geëerd. Hoewel, die theatervoorstelling kan wel eens op zijn laatste benen lopen, dan kan de groep de borst weer nat maken voor een zomer lang festivals afschuimen. Ik heb naar aanleiding van het optreden toendertijd 'Aan De Macht' op voorbespeelde muziekcassette gekocht, maar ik ben niet de enige die vindt dat de band op het podium heel anders is als op de plaat of tape. In 1996 heb ik 'Laat Maar Waaien' nog eens uit de uitverkoopbak gered, maar verder was de liefde voor Pater Moeskroen kort maar krachtig.

En toch... toen ik Marianne hielp bij het samenstellen van een popkwis-ronde met voor iedere letter in het alfabet een plaats, kwamen we opnieuw Pater Moeskroen tegen. Vooruit: Een klein kwispeltje. Je mag van alles met hem doen, behalve één ding. Er zit een plaatsnaam in de titel. Wat is de titel van het gezochte nummer? De winnaar kan een muisgrijze goodies-bag tegemoet zien. Misschien zit er nog wat eetbaars tussen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten