vrijdag 27 april 2012

20 Years Ago Today: 665-683

Allereerst wil ik vanaf deze plaats de redactie van singlehoesjes.nl danken! Het is nu bijna half één op de vroege ochtend van de 28e en met welk hoesje word ik verwelkomd? 'Happy Birthday' van Stevie Wonder! Over dat heugelijke feit morgen meer, tenminste als ik wijs wakker word. Ik heb een tamelijk idioot plan in mijn hoofd om morgenavond nog naar Keulen te gaan voor Soul City en dan zondagmiddag weer in Nijeveen te arriveren. Als ik wijs mag worden op mijn 37e? Dan blijf ik inderdaad thuis! Maar ik ken mezelf... Vandaag echter een goedgevuld bericht, maar liefst negentien singles welke ik 'scoorde' op Koninginnedag 1992. Op het terrein bij het wijkgebouw waar de 's avonds Pater Moeskroen zou optreden. Er waren vier standjes met interessante platen, degene waar ik het meeste obscure Nederpop kocht, had ook 'Hey Joe' van Jimi Hendrix liggen, maar die werd voor mijn neus weggekaapt. Die verkocht de singles voor een gulden per stuk, de rest waren één tot twee kwartjes, dus erg veel geld heb ik er niet doorheen gejaagd!

665 Cousin Norman-The Marmalade
We beginnen meteen met een héél leuk plaatje, ongeveer de enige waarvan singlehoesjes niet het fotohoesje heeft staan. Ik heb altijd een zwak gehad voor 'underdogs' en dat is deze 'Cousin Norman'. Het grote succes zat er met deze single al op voor de sympathieke Schotse band. In Jutrijp heeft hij erg vaak op de draaitafel gelegen en als ik hem nu zou tegenkomen, zou het wederom bingo zijn!

666 Get Up Stand Up-The Wailers
Natuurlijk met ome Bob, die piekfijn op het hoesje staat afgebeeld, maar nergens wordt genoemd, behalve in de 'credits'. In de bijzonder fijne staat waar die nog altijd in verkeert, want ik heb nooit echt veel met reggae gehad.

667 Standing On The Inside-Full House
Wie herinnert zich Frank Kramer nog? Als ik me niet vergis had de man er ook al een carriére als voetballer op zitten toen hij met zijn fijne krullenbol het gezicht van de KRO werd. Hij was van meerdere markten thuis, in 1976 stond hij torenhoog in de vaderlandse hitparade met zijn groep Full House. 'Standing On The Inside' is overigens een compositie van Neil Sedaka.

668 Easy Boy-Greenfield & Cook
Er zijn twee platen in de geschiedenis geweest die twee weken achtereen Alarmschijf waren. 'Up Around The Bend' van Creedence Clearwater Revival had ermee te maken dat de plaat Alarmschijf was voordat er een fysiek exemplaar was gedrukt, bij Greenfield & Cook was het als klein protest tegen het verdwijnen van Veronica. Daarom werd op 30 juni 1973 geen actuele Top 40 samengesteld en dus ook geen Alarmschijf gekozen. Dus kreeg 'Easy Boy' de meeste airplay van alle Alarmschijven, maar dat betaalde zich niet uit in een vette Top 40-hit, ook al bereikte het de top tien.

669 Radar Love-Golden Earring
Hier verdient de a-kant eens niet de aandacht, maar wil ik dat vestigen op die prachtige b-kant: 'The Song Is Over'. De enige reden waarvoor 'Radar Love' nog wel eens uit het hoesje komt, verder raadpleeg ik vooral de elpee 'Moontan'.

670 The Tandem-The Smyle
In 'The Book Of Lennon', een fraai naslagwerk over de meest belangrijke personen en plaatsen in het leven van John Lennon, wordt als enige Nederlander Bas Muys genoemd. Inmiddels staat daar 'senior' achter, vanwege zijn gelijknamige zoon die een gevierd acteur is. Lennon maakte niet meer het Starsound-succes mee (de internationale naam voor Stars On 45), maar kwam toch eens repertoire van The Smyle ter ore en was wild enthousiast over zijn 'sound-a-like'. Toch vind ik 'The Tandem' niet het sterkste nummer.

671 Everytime I Think Of You-The Babys
Ik ben altijd stiekem verliefd gebleven op dat nummer, dat heeft zelfs Marco Borsato niet weten te verprutsen!

672 Met Het Weekend Voor De Deur-Meadow
Vooral een 'novelty' omdat Jeroen Van Inkel het nummer gebruikte voor een jingle. Het deuntje kennen we van origine als 'That'll Be The Day' van Buddy Holly.

673 Touch-The Outsiders
Twintig jaar later bedien ik me nog steeds van deze 'racebaan' en ben zo gewend geraakt aan het hevige gekraak, dat ik een gladgestreken uitvoering niet meer zou kunnen waarderen!

674 Big Six-Judge Dread
Ik had vorig jaar (1991) 'Big Eight' al gekocht, 'Big Seven' zou ik in Engeland op de kop tikken en 'Big Nine' en 'Big Ten' ben ik nooit tegengekomen. Ze bestaan echter wel. In Nederland snapten we niet bepaald de schunnige rijmelarijtjes van Judge Dread, hier was alleen 'Big Six' een tipnotering in 1973.

675 Bohemian Rhapsody-Queen
,,Ja, sorry mensen, ik heb net een nieuwe naald". Waterdicht excuus om deze zwaar bekraste pannenkoek in de bakken te laten zitten!

676 100 Years-Joey Dyser
En hier vragen ze dan nooit om! Of toch wel? Vorig jaar met nieuwjaarsdag werd die verzocht door een knaap die was opgegroeid in de jaren negentig, maar het liedje van zijn ouders kende. Ik had hem niet bij me en moest hem dus teleurstellen!

677 Dedicated To The One I Love-The Mamas & The Papas
Niet met zo'n fraai fotohoesje als degene die dit bericht visueel mag begeleiden, maar desondanks in een erg fraaie staat. Dit was het vierde standje met platen en na The Milfjes & The Papas kreeg ik er zin in!

678 Beach Baby-First Class
En toen werd Hendrix voor mijn neus weggegrist. Sh...ampoo! Maar ik ben het snel vergeten, want dan houd ik First Class in mijn handen. Iemand heeft me verteld dat die plaat erg zeldzaam is. Dat is niet helemaal waar, maar in een goede staat als deze ben ik hem later niet vaak meer tegengekomen!

679 Symfonietta-Serenade
De uiterst muzikale gebroeders Emmery, waarvan Harry sinds jaren in de contreien van Meppel woont. Harry zou na deze single met Serenade uit 1970 een veelgevraagd contrabassist worden in de internationale jazzwereld en organiseert sinds de midden jaren negentig concerten waarbij zijn combo aanstormend jazztalent alsook 'veteranen' begeleidt. Aanvankelijk in Steenwijk, enige tijd in Meppel en sinds een paar jaar in 'De Koperen Hoogte' in Lichtmis. 'Symfonietta' is een ambitieus nummer vol ritmewisselingen. Niet slecht gedaan!

680 Okefonokee-Ghizlane
De zangeres van dit gezelschap zou twee jaar later doorbreken als Debbie. Vooral het quasi-psychedelische intro is wel geinig!

681 Moonstruck-Session
Een eenmalige sessie tussen Boudewijn De Groot en Ekseption-organist Rick Van Der Linden. Een beetje een drammerig nummer uit 1970.

682 Home In The Sky-Hello
Ik had nog gedacht om deze plaat nog eens in de schijnwerpers te zetten. Er was in 1971 een ambitieus folkgroepje in Leeuwarden dat opnames voor een single had gemaakt en deze probeerde te slijten bij de platenfirma's. Toen ze een jaar later door praktisch ieder label waren afgewezen, besloot Wobbe Van Seijen zélf dan maar eentje op te richten: Universe Records. Het is in de jaren negentig gekocht door Virgin en wordt nog immer gebruikt, meest voor wereldmuziek. Van Seijen dreef ook de platenzaak Bij De Put, bekeerde zich later en kocht zijn 'ark van Noach', een oud schip dat al jaren ligt weg te roesten in de haven. Van Seijen is niet meer onder ons, maar de verhalen zijn er volop. Zo kon hij in 1989 'Like A Prayer' van Madonna een week vóór zijn collega's aanbieden en had ooit al iets dergelijks met de Rolling Stones gedaan.

683 Louie Go Home-The Transatlantics
Een vrij obscuur ding, maar artistiek niet echt bijzonder. Deze single op Polydor biedt een gedegen cover van een Amerikaanse hit van Paul Revere & The Raiders.

Maandag knallen we door naar nummertje 692! Ik weet inmiddels dat 20 Years Ago Today één van de minder gelezen onderwerpen is op Soul-xotica, zélf wil ik ontzettend graag door gaan met deze serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten