zondag 15 april 2012

Schijf van 5: Amerika

Hadden we niet een prachtige zondag uitgezocht voor ons jaarlijks uitstapje van Soul-xotica? Okay, over de temperaturen in het land aan de overzijde van de plas verschillen de meningen, zie de nummer 2 van deze Schijf, maar verder was het een gedenkwaardig uitje! Alleen moet ik erbij zeggen dat dergelijke uitstapjes alleen voor volgelingen van Soul-xotica is en dus niet voor overige familieleden. Van wie het nu precies de oom was, kon ik maar niet ontdekken, maar ik moest Sam dus teleurstellen... Toen we uitstapten in Amerika, zei nog iemand dat hij het op de luchthaven van Brussel vond lijken. Gegeven paarden, al dan niet met naam, worden niet in de mond gekeken! Hierbij een verslag van een enerverend dagje in vijf plaatjes over Amerika, het uiteindelijke reisdoel van deze excursie.

Nu ben ik om te beginnen altijd al trots op mijn tien (geregistreerde) en vijf (verlegen) volgers, vanochtend toen de touringcar in beweging werd gezet, wist ik het andermaal: Een bijzonder stel! Er werden meteen al liedjes gezongen. Het begon al wat melig te worden met 'Overal waar de meisjes zijn', toen iemand (ik noem geen namen...) 'California Girls' in zette. Ik spoedde me naar de microfoon om andermaal duidelijk te maken dat we gewoon naar Amerika gingen en niet een stad of staat in het bijzonder. Ik waarschuwde ook maar meteen dat je met 'American woman, please stay away' ook geen vriendinnen maakt. En zo komen we bij de nummer vijf in deze Schijf, wellicht het meest algemene liedje over een Amerikaans meisje. Tom Petty & The Heartbreakers wisten in 1977 zelfs geen originele titel te bedenken voor het ding en noemden het dus maar 'American Girl'.

De schik zat er al goed in toen we de volgelingen uit het hoge noorden hadden opgepikt. Over 'pikken' gesproken, iemand wees door het venster van de bus naar buiten en meende dat de Amerikanen het idee van de Afsluitdijk hadden gepikt. Niet alleen de dijk hadden ze gekopieerd, maar ook het IJsselmeer hadden ze tot in perfectie nagebouwd. Misschien had een en het ander iets te maken met het liedje dat uit de luidsprekers schalde. Deze zetten we daarom deze week op 4: 'Traveling In The USA' van The Bintangs. Zijn we geloof ik ook al eens in een Schijf tegen gekomen?

Van mijn volgers is er eentje zo'n grote fan, dat deze mij bijna 37 jaar aan het 'stalken' is. Ik liet hem gisteren eveneens raddraaien en daar kwam een jaren tachtig-plaat uit. Dat is maar goed ook, want dat is zijn favoriete decennium uit de popgeschiedenis. Dit heeft dan ook enige invloed op de nummer drie. Deze bedacht ik terwijl we onze lunch (een stevige hap 'American Pie') genoten in De Zingende Wielen. Soul-xotica is desondanks een behoorlijk egoïstische aangelegenheid, dus eigenlijk moest me de voorkeur van de volgers me koud laten, maar het is vooral, juist vooral, omdat Kim het zo graag wilde dat ik 'Kids In America' op drie zet.

Wederom hadden enkele volgers weer niet goed de brief gelezen, waarin ik had geadviseerd om vooral ook warme kleding mee te nemen. Zij stapten in de bus in boxershort en t-shirt alsof we rechtstreeks naar Florida zouden gaan. Ze hebben het geweten! Toen de deuren van het vliegtuig openden, stonden ze te rillen. Gelukkig schept zo'n volgersschap een band en zag ik verschillende volgelingen elkaar omhelsen om op temperatuur te komen. Ik bleef op een andere manier warm, want ik werd afschuwelijk achterna gezeten door een zanger. ,,Ik wil op één!", riep hij luid. ,,Dat heb je me op 5 februari beloofd!". Euh... ja... hij heeft gelijk! Maar wederom hou ik me weer eens niet aan een belofte. 'Winter In America' van Doug Ashdown heeft genoeg 'airplay' gehad op Soul-xotica en staat, evenals in de winterse Schijf, nu ook weer op twee.

Terug in de bus naar huis was iedereen het incident alweer vergeten en speelden we spelletjes met onze buurman (m/v). Ik heb nog steeds het vermoeden dat één van de volgers een spion was en dat zijn vlinderstrikje een camera verbergde. De nummer 1 van deze Amerikaanse Schijf stond al maanden vast. Toen ik het idee opperde naar een volger om de volgende excursie naar Amerika te laten gaan, riep deze uit: ,,Amerika? Yes!!!". Het zal u dan ook niet verbazen dat Yes op nummer 1 staat met hun eigenzinnige bewerking van Paul Simon's 'America'. Hoewel het ook wel 'nice' was geweest als die andere 'America' erin had gestaan, maar die doen we volgend jaar eens. Het uitstapje naar Amerika was immers een groot succes en voor herhaling vatbaar!

Eigenlijk wil volgende week 'iets voor mezelf doen', met jullie hulp, alleen staat de score na twee weken op vier plaatjes. Ik zoek dus nog een vijfde. Weten jullie naast Lio, The Who, Ivy League en The Everly Brothers nóg een plaatje dat over masturbatie gaat? Of moet ik die oervervelende Eric Carmen als reserve-rukker inzetten? Hoe dan ook: Volgende week een Schijf met vijf platen over zelfbevrediging. Het hoeft ditmaal niet persé in de titel te zitten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten