zaterdag 28 april 2012

this Wikipedia-article is a stub

Dit Wikipedia-artikel over een onbekend persoon is een proefballonnetje. Het ontbreekt nog aan citaten die de toets der censuur kunnen doorstaan, bovendien heeft de persoon in kwestie nog veel te weinig bereikt om zijn eigen pagina op Wikipedia te krijgen. Hoewel de persoon zélf ons heeft gesmeekt om hem te plaatsen onder de 'beroemde muzikanten', hebben wij van Wikipedia gemeend voor hem een nieuwe rubriek te openen, namelijk: 'simpele zielen'. Als dit artikel niet razendsnel van passende citaten wordt voorzien, zal deze definitief of voor onbepaalde tijd verwijderd worden.

Soul-X is geboren als Gerrit Louwsma op 28 april 1975 (leeftijd: 37 jaar) in Jutrijp (een speldenkop onder Sneek). Bij zo'n introductie hoort normaliter ook vermeld te worden welke 'claims to fame' zijn ouders en familie hebben, welnu, die zijn erg gekend in Jutrijp! De eerste vorm van muziekeducatie kreeg hij in zijn derde jaar. Hij wist precies wanneer de 'pieuw' van de pedalsteel kwam op 'Daarom Ben Ik Blij' van Gert & Hermien Timmerman, maar de beginnende platencollectie van zijn oudste broer heeft hem waarschijnlijk meer op het muzikale spoor gezet. Als tienjarige blaast hij tuba in de plaatselijke fanfare en behaalt de muziekdiploma's A en B op dat instrument. Onderweg voor het C-diploma besluit hij het roer om te gooien en zich helemaal te gaan verdiepen in de muziek uit de jaren zestig en zeventig. Hij verdiept er zichzelf zover in, dat hij de verdrinkingsnood nabij is en na elf jaar dagonderwijs het onderwijs gedag zwaait. In 1992 is hij tevens begonnen als muziekrecensent voor het Sneeker Nieuwsblad. In de jaren negentig heeft hij nog muzikale ambities en speelt eenmaal een kroeg vol (met Horrible Dying) en verschillende malen een kroeg leeg (met Pioneers Of The Jam en Winston The Great Watson & Aldous McFinley's Original And Magical Mushroom Pie Showband And Orchestra).

Als deejay maakt Soul-X zijn debuut op het zomerse vrijwilligersfeest van Het Bolwerk in Sneek in 1997. Hij draait 'fout' in een tijd waarin 'fout' nog leuk en campy is. De naam 'Solex' heeft hij in 1994 gekregen in Steenwijk, nadat hij met het gelijknamige vervoermiddel een greppel was ingereden bij het Dicky Woodstock Popfestival. In 1998 kwam er een ommezwaai in zijn carriére en probeerde een doorbraak in Engeland te forceren. Na bijna twee jaar kwam hij weer van het eiland, nu als een idealist die nooit meer voor een baas wilde werken. Dit heeft hij gedurende de eerste zeven jaar in Steenwijk dan ook stug vol gehouden. Hij was met geen stok aan het werk te krijgen! Ziehier ook onze weigering om zo'n nietsnut een eigen Wikipedia-pagina te geven. Intussen draait Soul-X zichzelf in een korte residentie in De Karre in Tuk en later in De Singel in Zwolle. Ook wordt hij vrijwilliger in De Buze in Steenwijk en verblijdt deze tent bij tijd en wijle met knisperende vinylklanken. Als schrijver pikt hij het toetsenbord op in 2003 als Sideburner, aanvankelijk op rockandroll.nl en daarna voor digginfordirt.com. Sinds 2008 is Soul-X echter helemaal in de ban van de northern soul. Hij had nu internationaal beroemd kunnen zijn als hij het aanbod voor een serie Engelse optredens in 2006 niet zo grandioos had verkloot! Sinds een paar jaar zijn alle ambities als sneeuw voor de zon verdwenen en geniet hij met volle teugen als hij 'neuh' zegt tegen iemand die vraagt of hij gezellige plaatjes wil draaien...

Het is ook al weinig gezelligheid troef bij de noise-performances die hij af en toe geeft. Met zijn zware basstem staat hij dan het publiek uit te foeteren, soms zelfs gekleed.

Na de roemloze ondergang van SoulteXt begon Louwsma aka Soul-X in maart 2010 met Soul-xotica. Een kladblog waarop de platenkrasser dagelijks een bericht achterlaat, variërend van geniaal materiaal (citation needed) tot middelmatig gebral (...wie dit heeft geschreven, krijgt een klap!). Het blog wordt jaarlijks druk bezocht.

Soul-X is 45 toeren en al 37 jaar getrouwd met zijn rechterhand. Hij woont thans in het pittoreske Nijeveen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten