woensdag 4 april 2012

dweilpauze: Bloodstone

Het levert wel een hoop rommel op, zo'n feestweek. Vandaar dat we deze woensdag de emmer en mop eens ter hand nemen om eens flink te dweilen. Voor relatieve nieuwkomers op Soul-xotica: Ik ben een man van de snelle uptempo soul, alles wat daar ver beneden valt, ofwel muziek waar je niet ritmisch op kan dansen, krijgt bij mij het predikaat 'dweil'. Anderen hebben het dan ondermeer over 'deep soul' en 'popcorn'. Om aan te tonen dat ik ook mijn tere momenten heb ten opzichte van 'dweilen' heb ik de dweilpauze in het leven geroepen: Stuk-voor-stuk singles die onder mid-tempo verblijven, maar desondanks hun plaatsje in de Blauwe Bak hebben veroverd. Voor de single die vandaag in de schijnwerpers mag, maak ik uiteraard een diepe buiging naar Quentin Tarantino. Zonder hem had ik het nummer vast niet leren kennen...

Ja, het wordt weer hoog tijd voor een aflevering van De Video Draait! Ik zit momenteel weer op zo'n zes films per week. Qua genres loopt het erg uiteen, hoewel ik een bijzondere interesse in alternatieve films heb en de nodige thriller en drama lust. Actie en geweld doet het maar zelden goed bij mij, maar voor één maak ik een hele grote uitzondering: Quentin Tarantino. Ik kan al zijn films, zelfs degene waarvoor hij maar een dialoog schreef, waarderen. Tóch zitten er uitschieters bij. Na de ingenieuze 'Reservoir Dogs' en 'Pulp Fiction' was 'Jackie Brown' wel een kleine tegenvaller, hoewel ik hem bij een recente draaibeurt alweer beter op waarde wist te schatten. Voordeel van Tarantino-films is als het verhaal zwaar tegen valt, je nog steeds de soundtracks hebt. Waar hij op 'Reservoir Dogs' een greep in de 'vergeten' jaren zeventig deed ('Little Green Bag' wás wel een hit in Amerika, maar ook weer niet zo groot dat die anno 1997 nog werd herinnerd), 'Pulp Fiction' een aantal fraaie surf-instrumentals biedt, daar is het kwaliteitssoul in 'Jackie Brown'. En dan die scene waarbij die reclasseringsman Jackie staat op te wachten bij de poort van de gevangenis: Zijdezachte electrische gitaarklanken, gevolgd door betoverende vocalen. We horen 'Natural High' van de Amerikaanse groep Bloodstone.

De groep werd weliswaar in Missouri opgericht, eerst als The Sinceres en rond 1968 als een Motown-tribute-revue, maar had het geluk in Engeland gezocht ten tijde van 'Natural High'. De band stond onder contract bij Decca en mocht daar verder sleutelen aan het brede repertoire. 'Natural High' is immers maar één geluidje van de groep, die evenzeer Jimi Hendrix- en Sly Stone-achtige crossover-funk kan voortbrengen en in de late jaren zeventig zelfs latin-invloeden leent. 'Natural High' is echter het grootste succes op de Billboard voor de groep, het bereikt een tiende plek. In Engeland strandt het dertig plekken lager. Volgende platen zullen het enkel goed doen op de Billboard R&B-charts: 'Outside Woman' en 'My Little Lady' komen op die manier nog in de top vijf. De groep is tot in de jaren tachtig actief, maar door personeelswisselingen komt het steeds verder van de originele bezetting af te staan.

Ik heb de soundtrack-cd van 'Jackie Brown' in 2010 gekocht en kon ieder nummer op dat schijfje wel waarderen. Ik was echter de associatie even kwijt toen ik 'Natural High' vorig jaar september tegen kwam bij Da Capo in Utrecht. Voor de eenheidsprijs van drie euro leek het me geen slechte deal, de single is in absolute nieuwstaat. Tóch verwachtte ik een funky instrumentaaltje te hebben gekocht, maar de tranen biggelden bijna over mijn wangen toen ik de single thuis op de draaitafel had gelegd. Je moet hem inderdaad niet na 'I'll Be There' van The Gems en nog een stel van die jagende stampers gaan draaien, maar we gooien met alle plezier een flinke vertraging in de set om deze eens een draaibeurtje te gunnen. Gewoonweg prachtig, punt uit!

Kan ik dit bericht nog besluiten met de mededeling dat Soul-xotica, zoals het nu lijkt, op Paaszondag even gesloten zal zijn. 'Vroeger' hadden we nog een mobiele telefoon met internet, maar dat is verleden tijd. Of de Schijf van 5 nu zaterdag wordt gepubliceerd of maandag, dat moet ik nog even bekijken. Ik heb al een aantal leuke suggesties voor 'paarden' gekregen, maar er kunnen altijd meer bij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten