zaterdag 7 april 2012

De Video Draait: Exam

Neen, driewerf neen!!! Ik ga niet bedelen! Maar voor wie denkt dat voor niks de zon op gaat, Soul-xotica kost bakken vol geld. Neem nu bijvoorbeeld alle zeldzame soul-dingen die hier zo per maand voorbij schuiven. Beneden een tientje heb je niets op dat gebied. In het kader van 'de crisis raakt ons allemaal' moeten we dit zo nu en dan compenseren met een 20 Years Ago Today, ofwel een bericht dat zelden meer dan twee gulden heeft gekost. Dan De Video Draait. Ik huur op weekbasis voor een tientje aan films en laat de schaarse hoogtepunten hier voorbij komen. Wat zei je? Of dat goedkoper kan? Nou... vooruit dan! Maandag trakteerde ik mezelf op zeven films bij de Free Record Shop. Kosda? Vijftien euro. Zes van een rijksdaalder en eentje van een eurootje gratis. Ik mag de heer H. Breukhoven vanaf deze week tot één van de sponsors rekenen. Misschien moest ik nog eens een bericht wijden aan het oeuvre van Vanessa?

Neem nou 'Outbreak'. Ook al had je er een euro voor moeten betalen... Bij de hoestekst doe je het al in je broek! We hebben apen, een dodelijk virus en Dustin Hoffman. Wat kan het iemand nu werkelijk schelen of die man Oscars heeft gewonnen, hij heeft zelden in zo'n wanstaltig storm-in-een-theeglas-rampenfilmpje als deze geacteerd. Voor een euro houdt het je een anderhalf uur van de straat. Maar tijd kost geld en hoe haal je dat verloren anderhalf uur in hemelsnaam weer terug? Nee, dan toch liever een film van negentig minuten waarvan tachtig er werkelijk deel uitmaken van de film?

Van 'Exam' had ik al 'teasers' gezien en die deden me in de lach schieten. Dat heeft voornamelijk te maken met de keuze van het onderwerp en het feit dat de hele film zich in één vertrek afspeelt. Het deed me onmiddelijk denken aan andere films met een sobere setting, met name 'Dogville'. En toch trok me wel iets in de 'teaser', vandaar dat ik een rijksdaalder (of eigenlijk vijf gulden) heb neergeteld voor dit schijfje. We zien acht kandidaten, ieder lijkt representatief voor een categorie van de bevolking, die solliciteren naar een prestigieuze baan. Er is maar eentje die weet om welk bedrijf het gaat en welke functie, maar voor deze persoon is het niet een formele interne sollicitatie. Het is namelijk niet de kandidaat die als laatste overblijft. De kandidaten blijven na een korte toespraak met z'n achten en een bewaker over in een afgesloten ruimte. Tachtig minuten later moet blijken wie aangenomen wordt. Er is maar één vraag, maar de velletjes papier tonen alleen de tekst 'Candidate' met een cijfer. Of zou er gebruik gemaakt zijn van een techniek? Infrarood, ultraviolet, watermerk, foto-ontwikkelaar... Alles wordt door de kandidaten aangewend om de vraag zichtbaar te krijgen. De eerste wil een motivatie op het papier schrijven, maar wordt binnen een paar minuten van de film eruit gewerkt. De overige kandidaten, onder leiding van White, hebben elkaar codenamen gegeven en hebben besloten de handen ineen te slaan. Maar is er een 'mol'? Is er een infiltrant in de zaal? En zijn de goede bedoelingen van de één niet een dekmantel om zelf uiteindelijk als beste uit de bus te komen? De klok blijft tikken, zelfs een beetje sneller dan iedereen verwacht. Er blijven na tachtig minuten twee over, eentje bewusteloos en de laatste bij bewustzijn. Die weet tenslotte ook nog het goede antwoord te geven en komt uit wie de 'mol' is geweest.

Ondanks het surrealisme en de sobere setting, of misschien wél dankzij, is 'Exam' een zenuwslopende race tegen de klok. Een thriller die je móet uit zien! Sanitaire pauzes zijn uitgesloten.

Anders dan eerder aangekondigd, zal morgen gewoon de Schijf van 5 hier verschijnen. Die is al compleet, dank voor de goede suggesties!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten