vrijdag 13 april 2012

gitaarmuziek!

We blijven gewoon doorgaan met experimenteren. Het 'wat te doen'-lijstje is momenteel weinig opbeurend. Ik moet namelijk 20 Years Ago Today nog afsluiten, ofwel de partij singles die ik in maart 1992 heb gekocht. Op 15 april 1992 zou ik de eerstvolgende single kopen, maar ook daarover ga ik geen volledig bericht schrijven. Dat stellen we dus nog even uit tot volgende week en dus gaan we vandaag weer eens 'gokken'. Dit is het 760e bericht, uit de reeds gesorteerde singles van voor 1978 heb ik nummer 760 opgezocht. Dat is 'Mexico' van Jefferson Airplane, wat de kop verklaart. Ik was echter wel even benieuwd naar het fotohoesje van 'The Ballad Of You And Me And Pooneil' dat singlehoesjes.nl voor ons op voorraad heeft en schoot onmiddelijk in de lach. Nee, niet vanwege die olijke gebreide sjaal, maar omdat er een klein foutje is gemaakt door de platenmaatschappij.

De Duitse hoesjesvormgever wil iets anders dan de hoes die in Amerika is uitgegeven. Hij vindt een prachtige kleurenfoto, welke gebruikt is voor 'Jefferson Airplane Takes Off', het debuut van de groep uit 1966. Ach vooruit, de foto is maar een jaar oud! Wat hij echter niet in de gaten heeft, is dat de bezetting van Jefferson Airplane in dat jaar drastisch is veranderd. De dame die we op de foto zien, heet Signe Toly Anderson en is anderhalf jaar geleden bevallen van een baby. Met het oog op de gezinsuitbreiding had ze de vliegmachien een jaar geleden verlaten en was haar plaats ingenomen door de mevrouw die we op de bewuste opname horen: Grace Slick. Eind 1967 was ook Alexander 'Skip' Spence uitgestapt en werd mede-oprichter van Moby Grape. Kijk nog maar eens goed naar die foto. Wat zien ze er keurig uit, toch spelen de drugs dan al een belangrijke rol in het leven van de groep. Over het ontstaan van de bandnaam verschillen de meningen. Waarschijnlijk dat de 'slang' die door drugsgebruikers wordt gebezigd van na de oprichting is. Twee luciferhoutjes om het uiterste einde van een bijna-opgerookte joint vast te houden, zodat je niet de vingers brandt, heet in deze kringen een 'Jefferson airplane'.

Ik ben al enkele jaren in het trotse bezit van een originele 'Takes Off', een uiterst ontspannen folkrockplaatje voor op de zondagmiddag. Grace Slick zingt ten tijde van het uitbrengen van deze plaat nog bij Great Society, welke zojuist hun debuutsingle heeft uitgebracht. De a-kant heet 'Free Advice', de keerzijde 'Someone To Love'. Ondanks de titel zingt Slick steevast 'somebody', Sylvester Stewart (die even later Sly Stone zou worden) zit achter de knoppen en blieft van het laatste nummer ruim vijftig takes! Het is Jack Casady die Slick vrijkoopt uit het kamp van Big Society en met Airplane zal ze hetzelfde jaar nog een nieuwe versie van 'Someone To Love' op de band zetten. Bill Graham wordt in vroeg 1967 de manager en zijn Fillmore East het voornamelijke territorium, hoewel de groep het ook onmiddellijk goed doet op de openluchtfestivals. 'White Rabbit' en 'Somebody To Love' zijn bescheiden Amerikaanse hits in 'the summer of love'.

In Nederland kan de groep al vroeg rekenen op veel enthousiasme op de Hitweek-burelen, maar hoezeer deze 'White Rabbit' aanbeveelt als een plaat die je móet hebben, de lezers hebben geen invloed op de Top 40. Pas als het optreden van Jimi Hendrix op het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos wordt gecancelled (ALS het was door gegaan, was het een van de allerlaatste optredens van de gitaarheld geweest!) en Jefferson Airplane ter vervanging wordt aangeboden, schiet de single 'White Rabbit' met 'Somebody To Love' op de flip, de Top 5 in. Kort daarna is de kerosine op en maakt het vliegtuig een noodlanding. Het zal niet weer opstijgen in deze vorm. 'The sky' is niet langer 'the limit', nu gaat Jefferson de ruimte in met Starship.

Jefferson Airplane geldt met Moby Grape als de boegbeelden van de 'underground'-scene van San Francisco anno 1967. De platenmaatschappij blijft echter singles trekken van de albums, maar brengt het eind 1970 nog een single uit met twee tracks die nimmer op een album voorkwamen: 'Mexico' en 'Have You Seen The Saucers'. Beide opnames komen uit de sessies voor het album 'Volunteers' (1969) en worden beschouwd als de laatste groet van de meest klassieke Jefferson Airplane-bezetting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten