maandag 17 oktober 2011

zus en soul


Julian Lennon begreep het in 1991 even niet meer. Alsof hij het kon helpen dat hij als twee druppels water op zijn vader leek en ook nog gezegend was met diens stem. ,,Sean neemt een liedje van mijn vader op en iedereen vindt het geweldig. Ik neem mijn eigen liedjes op en dan jat ik van mijn vader?". Wellicht had Julian het beste hetzelfde kunnen doen als Michael McCartney, een andere achternaam gebruiken (McGear). Luka Bloom wilde niet geassocieerd worden met Christy Moore. Chris Jagger wacht daarentegen al veertig jaar op een succesje.

Erma Vernice Franklin had zich al lang verzoend met het feit dat ze niet zo beroemd zou worden als haar zusje. Sterker nog: Ze nam een plaatsje in als achtergrondzangeres. Op Aretha's doorbraak 'Respect' is Erma duidelijk aanwezig.

De dochters van predikant Franklin lieten hun fraaie keeltjes horen in het koor van Bethel Baptist Church. Of vader of Aretha de eerste met een platendeal is? Van pa verschenen enkele preken op vinyl. Aretha begon in 1962, maar kwam pas in 1967 in de schijnwerpers. In datzelfde jaar mocht Erma een liedje opnemen dat producer Bert Berns juist had geschreven. 'Piece Of My Heart' is in de R&B-lijsten een grote hit. Daarbuiten blijft het onopgemerkt.

Big Brother & The Holding Company brengt een jaar later hun klassieke versie uit. De Tipparade is in mei 1969 nog een soort van hobbyproject als Erma in de lijst wordt gezet. Het zal niets met verkoopcijfers van doen hebben gehad, want de originele Nederlandse is zeldzamer dan een Bugatti!

Een leuk feit over het liedje: Countryzangeres Faith Hill had in 1993 Janis Joplin's uitvoering nog nooit gehoord! De opnameleiders verboden haar ook om dat te doen voordat ze haar versie had gezongen. Hill's cover is de eerste sinds 1968 die niet op die van Janis lijkt! Erma had in 1992 alsnog een hit dankzij een spijkerbroekenreclame. Zoals vaker bij een heruitgave, heeft de 1992-er een afschuwelijke echo.

Erma nam begin jaren zeventig afscheid van de muziek en zette zich in voor een christelijke organisatie die hulp biedt aan dakloze kinderen. Op 7 september 2002 overleed ze na een ziekbed aan de gevolgen van keelkanker. Erma werd 64 jaar.

Een paar maanden voor 'Piece Of My Heart' verscheen haar uitstekende versie van Jimmy Reed's 'Big Boss Man'. Meer blues en gospel dan soul, maar Erma toont hierop aan dat zij er beslist ook mocht zijn! Geen floorfiller, maar een blijvende resident in de blauwe bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten