zondag 30 oktober 2011

Schijf van 5: bel


Een moeilijke Schijf? Op het eerste gezicht niet. Als ik meteen drie favorieten weet te bedenken, dan zijn die twee anderen vaak ook eenvoudig. De twee lage bellen zijn volstrekt inwisselbaar. Van die top drie hebben de hoogste twee al hun portie aandacht gehad in ruim anderhalf jaar Soul-xotica en dus mag de middelste voor fotomodel spelen. Het is natuurlijk ook een fijn excuus om zo'n hoesje uit de Bee Gees-collectie van singlehoesjes.nl te gebruiken!

Voor vijf moest de redactie even bijeenkomen. Ach vooruit, waarom niet? 'Giddy Up A Ding Dong' gaat toch echt over een bel, maar de collega's stemden tegen. Soul-X blijft echter een tikkeltje eigenwijs en plakt Princeheerlijk een E achter het bewuste woord. De E als in Sheila E. Haar 'The Belle Of St. Mark' (1985) mag deze week op vijf.

The Byrds inwisselbaar? Nee, dat gaat me te ver. Tóch kan ik me meer memorabele momenten voor de geest halen dan 'The Bells Of Rhymney' van de elpee 'Mr. Tambourine Man' (1965).

Die keurige broertjes Gibb met hun zoete muziek, die associeer niet gauw met drugs en alcoholisme. Toch had ieder van de drie rond 1970 zijn eigen gevecht. Robin gebruikte speed en vluchtte tijdens een sessie de studio uit met een compositie. Deze verschijnt drie weken later als zijn debuutsingle en is een doorslaand succes: 'Saved By The Bell' uit 1969 stond toen op 1, maar vandaag op 3.

Gelukkig hadden ze een bel in de titel, anders was het bijna ondoenlijk geweest om één titel van 'Spires That In The Sunset Rise' van die gelijknamige groep uit 2004 te kiezen. Het album is als een tikkende tijdbom met als climax de uitsmijter 'Bells Don't Ring At Night'. Dat nummer moet overdag zijn opgenomen, want ik hoor ze écht!

Gaat er dan echt niets boven Radiohead? 'How To Disappear Completely' is sinds jaar en dag mijn ultieme nummer één, er is geen andere compositie die feilloos opsomt wat ik in muziek wil horen. 'Kid A' (2000) was een conceptalbum over een willekeurig leven met een prettig uitzicht op het einde. Bij 'Morning Bell' is het album bijna afgelopen, maar voor de groep was het niet af. Op 'Amnesiac' verscheen een tweede versie van 'Morning Bell', maar ik hou het bij het origineel.

Nu we al negen woorden hebben geleerd, is het tijd voor een geletterde Schijf. Volgende week vijf titels met boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten