donderdag 13 oktober 2011

20 Years Ago Today: 545-546


Zoals beloofd nóg een 20YAT deze week. Eigenlijk zou het een 'Almost' moeten heten, want Raymond Froggatt is morgen pas en Clodagh Rodgers woensdag, maar ach... Ondanks dat ik al bijna een jaar boodschappen haal uit de vijf gulden-bak van Sunrise, is er nog steeds veel te genieten. De bakken van een gulden beginnen wel te slinken. Ik weet in oktober 1991 nog niet dat voor Sunrise het einde nabij is. Het zorgt voor nogal wat drugsoverlast in de buurt.

Zelfs in 2011 bestaat Heaven nog altijd! Heaven was eind 1988 de eerste coffeeshop in Sneek, eigenaar Bert had tevens een jukeboxhandel waar ik in 1989 mijn singles haalde. Sunrise in Sneek sloot in april 1992 de deuren, moeder Sunshine in Heerenveen gooide in 1995 de platen eruit en werd een growshop. Tegenwoordig is dat een smartshop.

Hoewel mijn Engels beperkt was en ik dus moeilijk kon solliciteren als muziekrecensent, dook ik nadat ik in York was gearriveerd meteen in de concertprogramma's. Van de oudjes speelde Judge Dread in Leeds, ging Jim Diamond (van Ph. D. en zijn solohit 'I Should Have Known Better') optreden in een folkclub. Ver buiten de stad stond Raymond Froggatt op het programma.

Ook ik dacht dat het een Fransman was! In Nederland zou hij in één adem met 'Callow-La-Vita' zijn genoemd, in Engeland geen woord daarover. Wel over 'singer-songwriter' en 'folk'. Froggatt had de pech dat de véél populairdere groep The Dave Clark Five aan de haal ging met het nummer, nadat ze het een andere titel hadden gegeven: 'Red Balloon'. Buiten Nederland om waren er weinig plaatsen waar Froggatt de strijd won. In 1969 kwam het mindere 'Roly' nog in de top vijftien. Toch een gelukje? Leden van The Dave Clark Five moeten nog steeds hun brood verdienen met het aframmelen van hun successen. Voor Raymond dus geen molensteen!

De guldenbakken werden weer meer 'tweede keus'. De broers Ronald en Theo waren in de vroege jaren zeventig jagers van de uitverkoopbakken, dus kleine hits, tipnoteringen en regelrechte flops. Op zaterdag 19 oktober vind ik daartussen 'Jack In The Box' van Clodagh Rodgers.

Ik heb geen research gedaan, dus uit mijn blote snotje: Severine won in 1971 het Songfestival in Ierland met 'Un Banc Un Arbre Une Rue'. Wie Nederland vertegenwoordigde? Help! Engeland deed iets voorspelbaars. ,,Dat is dus wat het publiek wil, een zangeres als marionet", schreef Sandie Shaw in haar autobiografie. Zij vond persoonlijk 'Puppet On A String' het minste nummer, maar ze kreeg heel Europa op de tafels. 'Laten we het eens met een Jack-in-the-box proberen', moeten ze gedacht hebben.

Ondanks dat het een Britse showbiz-tijger is, had Rodgers niet de impact van Sandie Shaw. Pas in 1976 lukte het de Engelsen weer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten