donderdag 20 oktober 2011

De Video Draait: Unknown


Hoewel ik hier binnenkort nog een dagfilm ga bespreken, hou ik het toch meer op de weekfilms. Nadat ik afgelopen week tweemaal de zinneprikkelende trailer van 'Unknown' (VS/Duitsland, 2011, 109 min.) had gezien, moest deze wel even. Drie trailers vooraf: Roodkapje met een weerwolf, exorcisme met Hannibal Lecter en een afschuwwekkende fantasy-draak. Blijkt Liam Neeson onlangs ook nog in de verfilming van The A-Team te hebben gespeeld. Die gaan we pas kijken als ik mijn kubus heb opgelost!

Het begin van de film heeft iets vreemds. Bij de douane vertelt Martin Harris dat hij een seminar geeft op de bioculturele conferentie. Zijn lieftallige ijskoningin Liz maakt daar nog een geintje over. Bij het hotel blijkt dat er nog een koffer op het vliegveld staat. Martin stapt in een taxi, maar belandt na een ongeval in het hospitaal van Berlijn. Gevalletje geheugenverlies en moeilijk bewijzen dat jij Dr. Martin Harris bent, terwijl je paspoort in die koffer zit. Je vrouw wil je niet herkennen en wordt vergezeld van een Martin Harris, die niet op je lijkt maar wel precies dezelfde biografische gegevens kent.

Neeson zoekt hulp bij een voormalige Stasi, nu hij in de gaten krijgt dat hij achtervolgd wordt. Krijg nou wat? Dat is Hitler! Even uitleggen. Bruno Ganz speelde hem in 'Der Untergang', een ruim twee uren durend epos over de laatste weken van Hitler. Als je die film hebt gezien, associeer je Ganz voor altijd met Hitler. Gina, een illegale Kroatische, was de taxichauffeur bij het ongeval en wordt mee het avontuur in gesleept.

Opvallend: Als bioloog is Neeson iets té inventief tijdens vluchtpogingen. Zal blijken! Maar hoe hij in een achtervolging op drie seconden voorsprong van kleding kan veranderen, heeft hij vast bij The A-Team opgedaan! Tegen het einde van de film wordt zijn identiteit bloot gelegd, herinnert hij zijn missie, maar is nu vastberaden om deze te verijdelen.

Een werkelijk intrigerende psychologische thriller met een onverwachte uitkomst. Maar ook een actiefilm met enkele platgereden Mercedessen en spetterende gevechten. Die combinatie gaat maar zelden goed, maar 'The Unknown' is een voltreffer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten