woensdag 19 oktober 2011

De Video Draait dubbel: Twelve en Hereafter


Ik heb geen vergelijkingsmateriaal met andere videotheken, helaas is Filmkring de enige in Steenwijk. In Zwolle zat altijd een cultvideotheek, maar de afstand is te groot. Wellicht dat ik me nog ga aanmelden bij een videotheek in Meppel. In Steenwijk moet een film al snel twee jaar oud zijn, wil deze een tweede leven als weekfilm in gaan. Afgelopen week zag ik er twee die tot voor kort nog dagfilm waren: 'Twelve' en 'Hereafter'.

Van 'Twelve' (VS, 2010, 92 min.) zag ik zaterdagavond een trailer die mijn nieuwsgierigheid prikkelde. Zondagavond heb ik hem gehaald en bekeken. Een drugsdrama? Bij drugsfilms kun je twee dingen doen. Of je laat de effecten van een drug naar de camera vertalen zoals 'Fear And Loathing In Las Vegas' óf je laat een schokkend tijdsbeeld zien als 'Christiane F'. Wat dat Twelve nu precies voor goedje is, wordt maar niet duidelijk. Het is verslavend... Ja, hallo! Heb je mij wel eens gezien als mijn vloei op is?

Het meisje had dus ook gewoon verslaafd kunnen zijn aan Zware Javaanse Jongens, ook al komt daar minder schiettuig en geheimzinnigheid bij kijken. Skippen? Nee, het is best een aardig tijdverdrijf. Meer dan een magere voldoende wordt het niet. Té Hollywood!

Clint Eastwood die een rolprent maakt over een gevoelig onderwerp als bijna doodservaringen. Ik bekeek 'Hereafter' (VS, 2010, 124 min.) met de nodige scepsis. Maar net als de gesimuleerde vloedgolf in de film, ben ik ook 'om'! Eastwood betreedt het gebied met respect en het wordt nergens sensationeel.

Of het moet toch de reconstructie van de tsunami zijn. In de extra's vertelt een designer dat ome Clint ze geregeld moest afremmen, het mocht immers geen rampenfilm worden. Mooi detail: Eastwood ontdekte dat het zeewater schoon aan land kwam en pas landinwaarts een modderstroom werd. De tsunami is maar voor een klein deel digitaal en werd verder in de Stille Oceaan en in een Londense watertank geschoten.

Een Franse journaliste overleeft ternauwernood de tsunami, een Amerikaan probeert tevergeefs zijn gave van medium te verbergen en verliest de jonge Marcus in Londen zijn tweelingbroertje Jason. Marie en Marcus gaan beide op onderzoek uit naar hun ervaringen. Als George San Francisco even laat zijn voor wat het is en naar Londen trekt, kruist hun paden.

Scriptschrijver Peter Morgan ging niet over één nacht ijs, we zien ook voorbeelden van goedbedoelende 'wannabe's' en regelrechte oplichters. Waarmee hij aantoont dat deze hoek een lucratieve 'business' is. Clint Eastwood is geloofwaardig met 'Hereafter'. Ik ga zeker zijn toekomst in de gaten houden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten