zondag 2 oktober 2011

Schijf van 5: mus


Halverwege de week twijfelde ik nog even. Er zijn genoeg titels met eenden, uilen, kraaien en andere specifieke vogels. Ik beloof dat dit volgend jaar nog een aparte Schijf gaat worden. Ik wilde vandaag dicht bij de bron blijven. Waarom in hemelsnaam mus? Waarom niet gans of ara? Die laatste stond in een box-boekje van mijn nichtje. Die is inmiddels 21 en heeft er niet onder geleden dat ze de ara eerder kende dan de mus. Tot eind november behandel ik het leesplankje van dertig jaar geleden, de eerste van drie in het kader van 'creatief boekhouden': vogel in plaats van mus.

Ik heb mijn best gedaan, maar veel gevogelte kwam reeds in 19 maanden Soul-xotica voorbij vliegen. Off-topic, maar bedenk net dat ik vandaag 2,5 jaar geleden ben gestopt met drinken. Op vijf zet ik een plaatje dat hier eerder stond vanwege een optreden in De Buze. Gebruik de zoekfunctie om daar te komen. Op vijf staat het maniakale 'Surfin' Bird' van The Trashmen uit 1963.

Mijn Nelly Furtado-fetisjisme is bij de regelmatige bezoekers vast wel bekend. Wisten jullie dat ik met het beschrijven van de Monstertocht helemaal klaar ben met dat avontuur? Ik had nogal een sentimentele band met mijn fiets en na die serie was het een stuk eenvoudiger om afscheid te nemen. Eind goed, al goed: Ik zou wensen dat ik drie jaar geleden al een ros met aluminium frame had. Op vier staat 'I'm Like A Bird'.

Ja, ik ben de afgelopen week weer erg in de 'mood' voor 'Almost Famous', maar die kon ik gisteravond niet zo snel vinden in de videotheek. Wel heb ik gisteren naast 'My Summer Of Love' naar 'Slumdog Millionaire' en 'The Graduate' gekeken, maar ik dwaal af. Laten we het verlangen naar 'Almost Famous' tot hoofdoorzaak rekenen dat 'Free Bird' van Lynyrd Skynyrd op drie staat.

Bij de vooraankondiging van 'Little Hells' van Marissa Nadler werd gezegd dat oude fans wel eens geschokt konden zijn. Ik had bij 'Songs III' al een rolberoerte gekregen. 'Bird On Your Grave' begint als een traditioneel Nadler-liedje als plots gillende electrische gitaren opdoemen. Inmiddels zijn we eraan gewend en mag de track uit 2007 op twee. Later deze week aandacht voor haar meest recente.

En toen was daar vorig jaar september het bericht 'vinylsap'. Een ongelukje veroorzaakt door de hersenschudding. De smetteloze 'Love Is In The Air' van Shocking Blue overleefde ternauwernood, Warm Sounds niet. Ik leerde de single uit 1967 in 1990 kennen als Favorietschijf van de NCRV, maar verbaasde me erover dat ik geen fysieke single tegenkwam. Felix Meurders herhaalde in Radio Tour De France een mopje dat Frits Spits tien jaar eerder had gedaan. Het spontaan pluggen van een vergeten oldie.

Naar aanleiding van zijn actie bracht EMI 'Cara Mia' van Jay & The Americans opnieuw uit en belandde op nummer 1. Maar hoe vaak Meurders ook Warm Sounds draaide, Phonogram weigerde de plaat te herpersen. En dus werd het geen hit. Ik haalde via Ebay een Mint-exemplaar uit Engeland en genoot ervan totdat de zak kiwi's begon te lekken. 'Birds And Bees' staat op 1.

Ik maak me zorgen over Pim. Natuurlijk zou ik de overleden volksmenner als inspiratie kunnen gebruiken, of de kabouters. Maar omdat Kees 'vriend' wordt, denk ik dat we volgende week vijf verschillende jongensnamen in titels doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten