donderdag 20 oktober 2011

Brenton snijdt hout


Vanavond nog een extra aflevering van De Video Draait. Ik had Brenton Wood reeds voorbereid toen ik deze avond het idee opvatte om de recente film 'Unknown' te huren. Maar ik had gisteren immers al De Video Draait dubbel? Het besluit is gevallen. Omdat ik zaterdag en zondag in Keulen ben, sla ik de eerste dag over en schrijf maandag over het weekend. De Schijf blijft als vanouds op zondag!

Nu het met 20 Years Ago Today iets rustiger is, kan ik weer wat plaatjes uit de blauwe bak belichten. Sinds een paar weken woont daar een smetteloze Palette-uitvoering van 'Gimme Little Sign' van Brenton Wood. Zijn 'Oogum Boogum Song' is losvast-resident. Zodra er echt gekneiterd moet worden, blijft die thuis!

Brenton Wood. Met zo'n mooie naam wordt je niet geboren. Het kleurloze Alfred Jesse Smith is zijn echte naam. Toen onze moeder drie werd, werd in Shrevesport de toekomstige Brenton Wood geboren. Hij baseerde zijn artiestennaam op de deftige buurt van Los Angeles, Brentwood. Als jongeman een succesvol atleet en een begaafd pianist. Als songschrijver is Sam Cooke een inspiratiebron.

Het kost hem evenwel enkele pogingen voordat hij de kost kan verdienen. Hoewel 'The Oogum Boogum Song' in de lente van 1967 slechts tot 34 in de Billboard komt, is de plaat bij menig radiostation in Zuid-Californië de onbetwiste nummer 1. 'Gimme Little Sign' bereikt in Amerika en Engeland de Top 10. In ons land zet Rob Out tussen oktober 1967 en februari 1968 de single driemaal in zijn Tipparade. In Amerika heeft Wood nóg een nummer 34 met 'Baby You Got It', terwijl 'Lovey Dovey Kinda Lovin' de een na laagste plek in de Hot Hundred bezet.

In 1977 heeft hij iets wat op een comeback lijkt, maar het is van korte duur. Wood mag voortaan het oldies-circuit in met zijn twee hits uit 1967. Zeker nadat de rechten van deze hits zijn verkocht aan Art Laboe. Met zijn Original Sound Records en 'Oldies But Goodies'-elpees plaveide die de weg voor K-Tel, Ronco en Arcade.

Brenton is één van de vele slachtoffers die geen zeggenschap meer hebben over hun liedjes en van wie te pas en te onpas verzamelalbums verschijnen. Het heeft ervoor gezorgd dat zijn hits in tal van films en series te horen zijn, waaronder Beverly Hills 90210. Budget-label Disky deed in 1995 een duit in het zakje door 'oldies' uit die serie te verzamelen, 'Young, Rich And Beautiful' te noemen met een stel frisse jongeren op de foto. Voor vijf gulden maakte ik zo kennis met Brenton Wood.

Hoewel Wood deze eeuw nog twee cd's heeft gemaakt met origineel werk, vermoedelijk gospel, zal zijn naam verbonden blijven aan een mid-tempo stamper met een Farfisa-orgel. En het blijft actueel. In 2006 maakte Jamie Lidell een 'spitting image' met de hit 'Multiply'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten