maandag 24 oktober 2011

Schijf van 5: Babsi


Het is maandag en dus zoals gebruikelijk Der Schünf von 5. Huh? Mijn dagen in Keulen zullen in een paar berichten voorbij komen. Gezien de activiteit van zondag is het hopelijk te begrijpen waarom ik een dag later ben? Het achtste woord op het leesplankje is Miep, dat ik maar vertaald heb naar meisje. Babsi was zaterdagavond een bisschen stoned en ik stiekem verliefd. Geen idee hoe ze heette, ik vond Babsi wel bij haar passen...

Ik trap af met de exoot uit deze Schijf. De Kleine Prijs Van Sneek was jarenlang dé competitie in Friesland voor bands met een eigen geluid. Ik was in 1997 al dermate bekend als poprecensent dat ik dat jaar tijdens de voorrondes in de jury mocht zitten. Na een ruzie met een ander jurylid (Ten Sharp-saxofonist Hubert Heeringa) stapte ik tijdens de tweede voorronde al op. Bij de eerste speelde Sippe Sibbele, eigenzinnige indiepop uit Joure. Ik ben nog altijd zeer content ermee dat deze in 1997 als winnaar uit de bus kwam. Op 5 staat hun 'Backstabbing Girl' (1998).

Net als Atomic Rooster wisselden bezetting én geluid van East Of Eden ook geregeld. De laatste is toch het meest bekend van 'Jig-A-Jig' uit 1970, een rock-workout van een Ierse jig (een volksdans in driekwartsmaat). Drie jaar later was Norman Watts-Roy toegetreden als zanger en klonk East Of Eden als een volwassen uitvoering van Slade. Hun single 'Sin City Girls' uit 1973 had een hit moeten zijn! Ik zet hem op 4.

Gelukkig kwam ik singlehoesjes.nl, de onvolprezen fotohoes-bibliotheek van Peter, net op tijd tegen. In de eerste weken van Soul-xotica zocht ik me rot naar bruikbare foto's. Voor een bericht over 'Girl Don't Come' van Sandie Shaw kwam ik toen enkel een 'thumbnail' tegen. De hekkensluiter uit januari 1965 mag nu op 3.

Ik weet het, de Schijf met telefoongeluiden wacht al bijna een jaar. De nummer 2 van deze week komen we ooit nog tegen in een Schijf met lachjes. Hoewel het garagerock is, past deze qua ritme en sfeer feilloos tussen mijn northern soul, zodat die sinds 9 september 2011 in de blauwe bak woont. Ik heb het over 'Little Girl' van Syndicate Of Sound uit 1966.

Volgende week staat hier de Eindstreep over oktober 2010, een paar maanden geleden stond Timebox op nummer één. Een jaar ervoor had ik de cover van de Engelse mods en het origineel van Bunny Sigler aan de meetlat gelegd. Timebox won, maar Bunny Sigler heeft revanche genomen en is wellicht de meest gedraaide blauwe bak-kneiter van het moment. 'Girl Don't Make Me Wait' uit 1966 staat geheel verdiend vandaag op 1.

Begint het al te rinkelen? Het negende woord is 'bel' en we presenteren zondag een Schijf van vijf titels met het woord bel. Mailen mag, liever niet bellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten