donderdag 27 oktober 2011

20 Years Ago Today: 548-550


Het is bijna een jaar geleden dat ik het concept voor 20 Years Ago Today bedacht. Een manier om 'exotische' singles te koppelen aan herinneringen aan dat prachtige jaar 1991. Na vandaag hebben we nog veertig te gaan, héél veel re-issues, maar 1992 is ook al gereconstrueerd. In dat jaar kocht ik ongeveer 450 singles, dus we zijn nog maar net begonnen? Vandaag maak ik oktober 1991 even af, volgende week weer een verse!

Steenwijk heeft evenveel kerken als kroegen, in Sneek is dat minder. Toch twijfel ik tussen doopsgezind of baptisten. Het gaat om de kleine kerk aan de Singel. Ze hebben jaarlijks rond deze tijd een rommelmarkt en er ligt ieder jaar één interessante single. Volgend jaar is dat de duizendste: 'Blue Moon' van The Marcels. In 1991 is dat deze van Status Quo. Met het enthousiaste verhaal van John Peel op de achterzijde van het hoesje.

Nummer 549 is weer een single van Bea uit de vijf gulden-bak van Sunrise: 'Storm And Thunder' van Earth & Fire. Over die plaat hou ik het kort. Volgens mij heb ik die een paar maanden geleden nog genoemd in een bericht over mijn onweersrituelen?

Het afgelopen jaar ontviel ons Gerry Rafferty. Eén van de prijsnummers van diens' klassieke elpee 'City To City' (1978) is mijns inziens de nummer 550: 'Right Down The Line'. Niet zo stukgedraaid als 'Baker Street'. Ik neem hem op de laatste dag van oktober voor een gulden mee bij Sunrise.

Oktober 1991. Er wordt een vruchteloze poging gedaan om de cassette-single te doen slagen, het nieuwe minidisc-systeem van Sony is een flop en de compact disc is de grote winnaar. Platenmaatschappijen brengen nauwelijks meer albums op vinyl uit. In Sneek begint komende maand de uitverkoop. Looper ruimt al het vinyl op en V&D volgt op de voet. Dit zal de komende maanden een rol spelen in 20 Years Ago Today!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten