dinsdag 11 oktober 2011

20 Years Ago Today: 543-544


Het was jarenlang een traditie, in onze herfstvakantie nam heit (vandaag overigens een half jaar geleden) vrije dag. Voor 1991 was dit meestal een woensdag, maar nu en 1992 op een vrijdag. Zoals altijd gingen we dan de Afsluitdijk over, op mooie dagen naar Callantsoog, bij regen het centrum van Hoorn of Enkhuizen. Vooral 1990 was het hondenweer. Het jaar ervoor wilde mem met 'de kleine jongen' op de foto. Ik bleek een kop groter te zijn... De herfstvakantie van 1991 deed zijn naam alle eer aan en dus wordt het winkelen in Hoorn.

De jonge Gerrit zet wederom zijn voelsprieten uit op zoek naar het knisperende zwarte vinyl. Het is pas laat op de middag als ik in een winkel voor stripverzamelaars B.J. Thomas aantref. Hij vraagt vier gulden voor de smetteloze plaat in fotohoes, maar ik heb nog maar twee gulden. Ik zet mijn smekendste ogen op en vertel de man dat ik helemaal uit Friesland kom en singlesverzamelaar ben. Het werkt wederom!

B.J. Thomas is in Amerika een gevierde ster in de countrywereld. De man nam eind 1968 als eerste 'Hooked On A Feeling' op. In 1973 werd dat nummer vertolkt door Blue Swede en hun versie zou klassiek worden dankzij de kaskraker 'Reservoir Dogs'. Thomas' enige Nederlandse hit was slechts bescheiden. 'Raindrops Keep Falling On My Head' kwam vroeg 1970 niet verder dan 28 en was een week Alarmschijf.

De volgende ochtend ga ik als gewoonlijk weer naar de molen. Hoewel ik dan nog enthousiast ben, is het daarmee binnen een paar maanden afgelopen. Als ik nog eens een gulden heb overgehouden, wip ik 's middags even aan bij Sunrise. Ditmaal fiets ik naar Jutrijp met 'She's In Love With You' van Suzi Quattro.

Een goedmakertje? Suzi zat bijna in de laatste Schijf. In het kader van de jongensnamen had ik 'Hey Charlie' geselecteerd, een opname die Suzi in 1992 maakte met de gebroeders Bolland voor hun album 'The Darwin Theory'. De single die ik twintig jaar geleden kocht, was in 1979 Suzi's laatste hit. Ik heb ook de Nederlandse, maar dit was die met de Duitse fotohoes.

In de Schijf van morgen in januari noem ik een plaat die 'zeker nog eens aandacht krijgt, maar dat kan wel 2013 worden'. Maar niet heus: Vrijdag is het twintig jaar geleden dat ik die kocht, dus...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten