zaterdag 15 oktober 2011

De Video Draait: One Hour Photo


,,Dus je haalt meteen voor een week", vraagt het meisje als ik de huur van zes weekfilms voldoe. ,,Welnee, dit is voor vier dagen!". Het filmvirus heeft flink toegeslagen. Twee van de zes heb ik al gekeken, 'One Hour Photo' had ik nog liggen, de tweede helft van 'The Bout'... euh... 'The Box' gezien (met Cameron Doos). 'London River' zit na veertig minuten helemaal vast. De keuze is moeilijk en ik wilde geen dubbele doen. 'Five Minutes Of Heaven' komt nog wel eens. Eerst aandacht voor 'One Hour Photo' (VS, 2002, 92 min.).

Net als dat ik bij muziek voortdurend op zoek ben naar die melodie die me pakt, kijk ik bij de films naar het plot. Een verrassende invalshoek mag ook! Wat dat betreft scoort 'One Hour Photo' erg hoog. Bovendien is het de spannendste film die ik in tijden heb gezien.

Je werkt al elf jaar op de foto-afdeling van een warenhuis en je waant jezelf een beetje eigenaar. Je denkt dat de mensen speciaal voor jouw expertise komen. Als een aantrekkelijke vrouw een rolletje komt brengen, kijk je even stiekem naar de kiekjes. Sommige klanten komen al jaren. Maar om nu foto's van een gewoon gezin te gaan verzamelen?

Robin Williams speelt overtuigend de eenzame vrijgezel Cy die de foto's van een gezin extra afdrukt en ze thuis ophangt. Bovendien 'stalkt' hij ze. Hij droomt ervan om 'uncle Cy' te zijn in plaats van 'Cy the photo guy'. De 'toevallige' ontmoetingen vinden wat te vaak plaats. Hij breekt in in hun huis, maar als het gezin thuis komt en Cy met een pilsje op de bank tv zit te kijken, blijkt het zijn fantasie. Ik zat op het puntje van mijn stoel!

Al deze extra afdrukken lopen in de gaten en Cy wordt ontslagen. Als hij vervolgens ontdekt dat de man des huizes zijn lieftallige bedriegt, moet hij wat doen. Gewapend met een mes en fotocamera dringt hij de hotelkamer binnen waar de geheime geliefden van elkaars lichaam genieten...

Hoe het eindigt? Zeg ik niet! Wel dat het verrassend is en zijn motief nog even uiteen wordt gezet. En zo leren we op de valreep nog even de achtergrond van deze Cy kennen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten