vrijdag 7 oktober 2011

De Video Draait: Perfume


Het idee was een zeven, alleen de uitvoering benedenmaats. Het was op zichzelf best grappig om een genante eigen ervaring te koppelen aan een film, alleen wát als je de film maar half hebt gezien? Dit had alles te maken met een dvd die hoognodig door een professionele schoonmaakmachine moest, niet door gebrek aan discipline of zoiets. Het bijna voltooide bericht is zojuist doorgespoeld, maar zal beslist wederkeren in een unieke geursensatie. Ahum, volgens mij ben ik nog een beetje 'high' van 'Perfume' (Duitsland, 2006, 143 min.).

Ik zag twee maanden geleden de trailer. Normaal ben ik niet van de kostuumdrama's, maar deze riekte naar meer. Zie ik op de aftiteling Tom Tykwer staan. Bekende naam? Hij regisseerde 'Lola Rennt' en voorzag het van hippe muziek. In 'Perfume' creëert hij iets wonderschoons met een orkest. Een naam om in de gaten te houden!

'Perfume' is een, bijna twee-en-een-half uur durend, epos over het korte leven van Jean-Baptiste Grenouille. Zijn moeder baart hem op de vismarkt van Parijs en wil hem net als haar zeven andere baby's afvoeren met het visafval. Voor het verlaten van je kind wacht de galg en via een weeshuis wordt Jean-Baptiste verkocht aan een leerlooier. Hij bezit dan al een opmerkelijk talent voor geuren als hij in de stad een roodharige schoonheid ontmoet. Koelbloedig legt hij haar om en verzamelt haar lichaamsgeur in zijn hoofd. Dan begint zijn fascinatie om de vrouwelijke geur te conserveren.

Nadat hij de parfumeur Baldini heeft overtuigd van zijn gave, koopt deze hem uit de looierij. Grenouille schudt de unieke parfums uit zijn mouw en tracht zelfs de geur van koper, staal en de kat te conserveren. Hij vertrekt naar Grasse, het episch centrum van de Franse geuren. Daar doet hij een mislukt experiment met een vrouw, maar dan heeft hij het te pakken. Nadeel is dat de dames eerst dood moeten zijn.

Baldini heeft hem 'de toonladder van een parfum' uitgelegd en ook verteld van een dertiende onbekende geur. Grenouille doet die geur op bij Laura, de beeldschone dochter van een vooraanstaand persoon. Als hij hét parfum heeft voltooid, wordt hij gearresteerd. Kruisiging en marteling wacht hem, maar dan doet het parfum zijn magische kracht.

Hij heeft het medicijn om de wereld harmonieus te maken. Maar Grenouille is niet geliefd in deze wereld en hij kan evenmin liefhebben. En dus verkwanselt hij het parfum en sterft op de plek waar hij werd geboren.

Prachtige film! Het uitzitten méér dan waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten