zaterdag 29 oktober 2011

De Video Draait: The Dead Girl


Gisteravond dacht ik even de sleutel naar de schatkamer te hebben gevonden. Vier films op rij en de ene nog indrukwekkender dan de andere. Ik kreeg donderdagavond onverwacht een compliment van de videoboer over mijn filmkeuze. Naar een andere klant toe omschrijft hij het als overwogen met een voorkeur tot filmhuis. Waarop ik kan aanvullen dat het plot niet onmiddelijk duidelijk moet zijn, liefst een verrassing en met zwarte humor. Zo zou ik de avond kunnen samenvatten.

'Dogtooth' (Griekenland, 2009, 89 min.) is niet voor de Canal+ en SBS-kijker bestemd. Een in alles vervreemde(nde) film over een echtpaar die hun jongvolwassen zoon en twee dochters van de buitenwereld afgesloten houden. Ze leren alternatieve woorden. Een zee is een fauteuil, een keyboard een vagina en betekent het platte woord voor het laatste een grote lamp. Soms hilarisch, soms wreed en de finale...? Nee, dit is voor de doorgewinterde filmfreak.

In 'Flashbacks Of A Fool' (Engeland, 2008, 108 min.) gaat Daniel Craig als Joe Scott terug in de tijd naar onbezonnen jeugddaden. Hij wil in het reine komen met zichzelf, maar ik zie het punt niet. Iets met gedane zaken... Wél weer goed geacteerd!

Bij 'Oesters Van Nam Kee' was het mijn kritiek, eveneens bij 'Twelve', teveel losse verhalen in een snelle film. Stel je voor: Hooligan Griffin wordt per abuis in een voedselpakket in Bosnië gedropt, aldaar doet Jerry verslag voor de BBC, is Jerry's vrouw eenzaam en zoekt troost bij de vader van klasgenootjes van haar dochter, als dokter krijgt die te maken met vluchtelingen die hun ongeboren kind willen doden, vliegen een Bosnische en Servische buurman mekaar op de zaal in de haren en wordt een andere Bosniër verliefd op de dochter van een minister die werkt als verpleegster. 'Beautiful People' (Engeland, 1999, 103 min.) is snel, maar geen kluw spaghetti. Ieder verhaal wordt compleet verteld, althans, de informatie die ertoe doet. Echt een meesterwerkje!

'The Dead Girl' (VS, 2006, 93 min.) is nóg overzichtelijker. De personages zijn afzonderlijke hoofdstukken. Als ze eenmaal zijn behandeld, komen ze niet meer terug. Op eentje na dan... De mysterieuze Arden ontdekt het lichaam van de dode vrouw. Voor haar is dat de sleutel naar een nieuw bestaan. Leah werkt in het mortuarium en meent in het dode meisje haar verdwenen zus te herkennen. Haar wereld stort in als dat niet zo blijkt te zijn.

Ruth vindt het al wazig als haar man dagen en nachten weg blijft en dan doet ze een schokkende ontdekking. Ze twijfelt even, maar besluit het bewijs te verbranden. Offert ze haar eigen geweten op door haar nachtjapon en ondergoed op het vuur te gooien? Dan Krista's moeder, het lijk is geïdentificeerd als haar dochter die tien jaar geleden van huis weg liep. Zij wil weten hoe haar dochter heeft geleefd en komt terecht in een smerig motel. Dat Krista drugs gebruikte en prostituee was, is voor haar een schok. Als blijkt dat ze een kleindochter heeft, neemt ze de zorg over van het weeshuis.

Dan tenslotte de 'dead girl' tijdens haar laatste etmaal. Een junkie, dat is duidelijk, bezeten van kinderen en vooral haar eigen dochter. Door motorpech moet ze liften en stapt in bij de verkeerde man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten