zaterdag 1 oktober 2011

De Video Draait: My Summer Of Love


Voor wie het nog niet wist: Ik heb ruim acht jaar geen televisie meer. Ik heb anderhalf jaar het huis gedeeld met een beeldbuisjunk. Iedere avond een actiefilm die als een eindeloze mantra om de twee maanden op een andere zender werd uitgezonden. Soapseries. Belspelletjes. Toen kwam ik bij Jan. Die keek voortdurend actualiteiten, praatprogramma's en documentaires. Alleen 'Kopspijkers' heb ik nog even gemist, verder was ik er wel klaar mee. Wat moet je met televisie als je duizenden platen hebt?

Eigenlijk leerde ik het al af in Engeland. Een raar land! Eet patat uit een krant, rijdt aan de verkeerde kant van de weg en leegt een halve koe in zijn kop thee. Op televisie kijken we documentaires over de meest waanzinnige dingen. Film niet afgelopen om tien uur? Knip. Nieuws gaat altijd door! Kwart voor elf: rest van de film, ook al is het alleen de aftiteling. Sadie, onze hond, kijkt graag naar Pet Rescue en kwispelt bij iedere reu.

BBC werkt in districten. Soms komt er iets lokaals voorbij, maar ook geregeld korte films die ruim voor tien uur zijn afgelopen. 'My Summer Of Love' (Engeland, 2004, 83 min.) had daar tussen kunnen zitten. Vaak kunstzinnige fratsen met eigenzinnige invalshoeken. 'My Summer Of Love' begint echter als de klassieke Romeo en Juliet: de ontmoeting tussen de volkse Mona en Tamsin van goede komaf. Mona heeft haar moeder verloren aan kanker en haar broer is godsdienstwaanzinnig geworden. Tamsin zegt haar zus te hebben verloren aan anorexia en wordt door haar ouders aan haar lot over gelaten.

Het begint met wat ondeugende acties, maar al snel bloeit een romance tussen de meisjes. Mona zoekt haar toevlucht in de villa omdat broer Phil van de dorpspub een spiritueel centrum heeft gemaakt. Toch ontstaat er bij de kijker enige argwaan tegenover de oprechtheid van Tamsin. Mona is zo naïef dat ze er in tuint.

Dan de finale en dat bedoel ik nou met 'zo'n rare film': Geniaal gewoon! De film heeft niet voor niets prijzen gewonnen. De acteurs zijn even authentiek als hun rol. Erg prettig voor een dosis heimwee: Er werd op locatie gefilmd in Yorkshire en Lancashire. Hoewel ik het dorp niet herkende, kan het nooit ver van Mossley zijn geweest. Ergens bij Slaithwaite in de contreien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten