zondag 16 oktober 2011

Schijf van 5: Kees


Vrienden. Hele sociale netwerken zijn er tegenwoordig, waarbij het een wedstrijd lijkt wie de meeste vrienden kan verzamelen. Zelf zit ik nu twee jaar op Facebook, op uitnodiging van een Engelse vriend. Mijn voornemen was om alleen verzoeken te accepteren van mensen die ik niet wekelijks zie. Inmiddels heb ik daarin iets toegegeven, maar blijf kritisch. Van de 53 die ik momenteel heb ken ik 45 in persoon, de overige acht zijn artiesten die ik bewonder. Eén van de 53 is dé enige echte in het echte leven. De rest is luxe...

Kees is dus 'vriend' geworden. Toon Hermans schreef daar ooit een mooi gedicht over. De plaat die de vriendschap het meest treffend beschrijft, is een evergreen geworden. Toch zet ik het origineel van 'You've Got A Friend' op 5. Deze staat op het album 'Tapestry' van Carole King uit 1971.

'If in doubt, throw it out' was de leus in de gemeenschappelijke keuken van Mossley. Ik heb al een paar keer iemand 'ontvriend' op Facebook, twijfelgevallen wimpel ik af. Ik kan me dus niet voorstellen waar Shareen Spiteri van Texas over zingt, toch mag 'So Called Friend' (1993) op 4.

Chi Coltrane zal het wel snappen? Zij raakte in 1973 eentje kwijt en vertolkte dat zeer overtuigend in 'You Were My Friend'. Laat die plaat toevallig nummer 3 zijn.

Jack was een kostbare voor The Smoke. Zij lieten 'My Friend Jack' suikerklontjes eten. Iedereen die wel wist dat dit over drugs ging. In 1967 waren studiotechnieken niet zo geavanceerd en dus moest het opnieuw worden opgenomen. Niemand die er rijk van is geworden, want de single kwam in Engeland niet verder dan 45. Vandaag mag de freakbeat-klassieker op 2.

Nog niet heel lang geleden gingen bepaalde radiozenders 's nachts uit de lucht. De Engelse piratenstations waren begonnen met de 24 uurs-uitzendingen. Je had toen nog geen mp3-jukebox, toen ook al weinig luisteraars en dus hoorde je albumtracks als 'A Friend Of Mine' van Fields, progressieve rock in optima forma. Met vijf minuten precies lang genoeg voor de discjockey in de 'graveyard shift' om even aan de waterpijp te lurken. Er verscheen in 1973 een verknipte single-versie, maar ik zet de albumuitvoering uit 1971 op 1.

Volgende week hebben we het over Beate, Jutta, Heidi en hoe al die Keulse grietjes mogen heten. Vast geen Miep? Omdat meisjes in studentenkringen snel Miep of Truus heten, hou ik het bij titels over meisjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten