dinsdag 20 september 2022

Het zilveren goud: augustus 1997 deel V


Hoe vaak en hoe lang kun je uitstellen om naar boven te gaan om een foto te nemen? Ik heb andermaal aangetoond dat dit gemakkelijk drie dagen kan voortduren. Ik lig inmiddels zelfs alweer een stukje achterop schema en dat heeft vooral met dit bovenstaande te maken maar ook met een 'druk' radioschema. Er zijn soms van die weken dat ik zes dagen achtereen een show heb en dat is deze week een gegeven. Omdat mijn collega Lee een persoonlijk dingetje heeft, heb ik gisteren zijn 'From The Catacombs' gedaan. Morgen ben ik 'vrij' van de radio. Dan mag ik weer ontspannen luisteren naar de verrichtingen van mijn collega's en hun muzikale spelletje mee spelen. Verder gaat morgen weer de eerste werkdag worden nadat ik vrijdag naar huis ben gegaan. Maandag en dinsdag ben ik altijd al vrij. Het uitgestelde fotomomentje is nodig voor 'Het zilveren goud'. Het is geen verrassing dat dit opnieuw een aflevering is met singles uit augustus 1997. In de vorige afleveringen heb ik het gehad over de vakantie in deze maand. Ik zou bij wijze van spreken een boek kunnen schrijven over deze maand want ook voor de rest zijn er nog genoeg verhaaltjes uit deze maand. Zullen we in deze aflevering nog eenmaal afkicken van de vakantie van 1997?

In mei of juni 1997 ben ik eens op de brommer gestapt en naar Steenwijk gegaan. Ik weet niet meer precies te herinneren hoe en wat, maar blijkbaar moet ik een paar dagen vrijaf hebben genomen. Het begint echter gewoon met een dagje naar Tuk waar ik vervolgens zal blijven hangen en de volgende avond pas terug naar Friesland ga. Ik heb erop gerekend dat ik wel weer boven het café kan slapen maar de kroegbaas trapt me de tent uit. Het is nog te fris om op een bankje op de Woldberg te slapen en de nieuwe dag breekt aan. Ik besluit een wandelingetje te maken en dan kom ik op het idee: Als ik hier nu een caravan in de buurt kon zetten? Dan ging ik geregeld een weekendje wandelen in de omgeving en 's avonds een stuk in de kraag in De Karre. Met dit idee heb ik de caravan overgenomen van de fietsenstalling en met Woodstock op het terrein gezet. Daar is die ongevraagd blijven staan tot en met 2001 als ik in een dronken bui besluit het ding in lichterlaaie te zetten. Het is bijna drie weken na Woodstock en ik heb er zin in! Total Touch zal deze avond optreden in de discotheek in Eesveen en die wil ik 'voor de gein' wel weer eens zien nadat ik ze in januari op Noorderslag heb gezien. De 'skoet' moet echter eerst nog een nieuwe voorband hebben en nog enkele kosten waardoor ik even moet wachten op mijn volgende salaris. Daags voor dit weekend is het apparaat klaar. Ik wil op zaterdagmiddag weg want eerst is deze zaterdag een rommelmarkt in Hommerts die ik niet wil missen. De platen worden voor mijn neus weggekaapt door een handelaar en deze laat enkele 'kruimeltjes' achter. Deze singles zien we later deze maand terug in deze rubriek.

Tjonge... de herinneringen blijven komen terwijl ik schrijf. Het is duidelijk: Mijn geld is binnen want ik doe de vrijdagavond iets uit pure nieuwsgierigheid. Schuin tegenover de redactie van het Sneeker Nieuwsblad zit een seksclub met videocabines. Ik wil dat laatste wel eens met eigen ogen bekijken. Ik kan me de film nog goed herinneren en ook dat halverwege het kijkgenot opeens een dame wil binnenstappen. Gelukkig ben ik niet zo naïef om haar hulp te accepteren want anders zou ik mijn maandinkomen hebben kunnen inleveren. Maar goed... we gaan naar Steenwijk! Op de Vespa PK 50 S welke aanvoelt als een waterbed als je een Solex bent gewend. Natuurlijk begint het avontuur weer in De Karre. Ik heb al een flinke borrel op als ik naar Eesveen rij. Voor de goede orde: Ik ben dan nog slechts 22 jaar oud maar ik voel me een bejaarde in Smithy's. Trijntje zingt met een karaoketape als ik me niet vergis en het barpersoneel staat niet te trappelen om me nóg meer bier te schenken. Dan maar terug naar De Karre voor meer van die goudgele jongens en dan slapen in de caravan. Het eind wandelen schiet er helemaal bij in door mijn stapgedrag en de volgende dag rij ik weer probleemloos naar huis.

Dan kan ik wellicht ook meteen het laatste weekend mee pakken van deze maand? Twee Hommertser vrienden hebben besloten een metalfestival in eigen dorp te organiseren. De ene is een oud-klasgenoot en is ook betrokken bij de oprichting van Horrible Dying. De andere ken ik vooral van de hardcore-concerten in Het Bolwerk. Het is wel handig om Gerrit erbij te hebben om verzekerd te zijn van publiciteit. Ik schrijf dan ook de persberichten maar weet niet of het nog is gekomen tot een recensie? In ieder geval word ik aangesteld als spreekstalmeester voor tussen de bands. Natuurlijk trapt Horrible Dying de avond af want 'dan hebben we dat maar gehad'. De band speelt deze avond ontzettend knudde en de drummer trekt meteen zijn consequenties en stapt uit de groep. De overige vier bands zijn erg ingenieus. Het is namelijk tweemaal een hardcore-metal-groep welke met een kleine personeelswissel een andere naam krijgt en plots een brute metalband wordt. Het scheelt een hoop in reiskosten! De avond is een groot succes en draagt de naam 'The Night Of Pain'. Zonder te weten dat het vooral een pijnlijke nacht gaat worden voor een voormalig aangetrouwd lid van het Engelse koningshuis. Tijdens de nazit horen we dat Princess Diana is overleden.

2967 Little Lady - Aneka (NL, Hansa, 1981)
2968 Hooray! Hooray! It's A Holi-Holiday - Boney M (Duitsland, Hansa, 1979)
2969 El Lute - Boney M (Duitsland, Hansa, 1979)
2970 I'm Born Again - Boney M (Duitsland, Hansa, 1979)
2971 I See A Boat On The River - Boney M (Duitsland, Hansa, 1980)
2972 Children Of Paradise - Boney M (Duitsland, Hansa, 1980)

Op de zaterdagmorgen van de vakantie ga ik samen met mijn broer naar de school waar hij werkt. In de buurt zit een kringloopwinkel en daar koop ik in ieder geval de single van Aneka en een handjevol van Boney M. Het zijn niet alle bovenstaande singles. In ieder geval wel de eerste twee want die hebben oude prijsstickers van 15,25. Een single kost in Nederland dan ongeveer zes gulden. Omdat ik niet uit mijn hoofd weet of ik de laatste of de voorlaatste heb gekocht in Denemarken, doe ik ze beide maar. 'El Lute' zou ik in Denemarken kunnen hebben gekocht maar niet de huidige in de bak. Die is van beduidend later. De volgende singles komen uit Skive en zijn van de eerste dinsdag in de vakantie.

2973 Paloma Blanca - George Baker Selection (Italië, Warner Bros., 1975)
2974 Sloop John B. - The Beach Boys (Denemarken, Capitol, 1966)
2975 Miss Broadway - Belle Epoque (Frankrijk, Carrere, 1977)
2976 Who Do You Think You Are - Candlewick Green (US, Basf, 1974)
2977 Happy Go Lucky - The Caretakers (Zweden, Nashville, 1962)
2978 Tchip Tchip - Cash & Carry (Denemarken, Play, 1974)

Nee, George Baker moet ik op een ander moment hebben gekocht. Ik vind deze dag wel het fotohoesje van 'Ding A Dong' van Teach In maar deze herbergt de single van The Caretakers. Dat is overigens dezelfde band als van de single van Mike Wallace & The Caretakers die ik eveneens in de bakken heb staan. 'Tchip Tchip' is een vroege versie van 'De Vogeltjesdans' maar dan gespeeld op de Moog-synthesizer. Ik heb het ding inmiddels ook in de Nederlandse persing.

2979 I Can't Stop Loving You - Ray Charles (Denemarken, ABC-Paramount, 1962)
2980 Funky Street - Arthur Conley (Zweden, Atlantic, 1968)
2981 Lazy River - Bobby Darin (Zweden, Atlantic, 1961)
2982 Peter Gunn - Duane Eddy (Duitsland, London, 1959)

Ik geloof dat Ray Charles ooit ook nog een deel voorkant van de hoes heeft gehad maar anno 2022 is dat alleen de achterkant. Arthur Conley heeft in de Blauwe Bak gestaan voor 'Put Our Love Together' totdat ik een betere Engelse persing op de kop heb getikt. Ook de Duitse met fotohoes staat inmiddels in de 'algemene' jaren zestig-bak. Duane Eddy is een oude favoriet uit de tijd dat ik nog optredens doe in de kroegen. In de volgende aflevering vervolg ik de singles uit Skive. Ik moet even bedenken waarover ik dan ga schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten