vrijdag 3 augustus 2018

Eretitel: 'Bang Bang'



Staat woensdagavond taart op tafel, nu ligt in plaats daarvan een vuurwerkpakket? Terwijl er nog steeds niets te vieren valt en ik vanmorgen zelfs een hele kleine teleurstelling heb gekregen. Later (als in dagen en weken) meer daarover of, hopelijk, helemaal niets. Ik heb deze dag in zekere zin wel 'gevierd'. Eerst bezorgen in Steenwijk en daarna sorteren in Meppel, ofwel... ik heb mijn zonuren wel weer gehaald vandaag. Natuurlijk is 'Bang Bang' op verschillende manieren op te vatten, maar ik predik geweldloosheid en moet niets hebben van schiettuig. Dan is vuurwerk wellicht de beste associatie met 'Bang Bang', hoewel het ruim een kwart eeuw geleden is dat ik voor het laatst een rotje heb aangestoken. Verwacht vanavond dus ook geen zevenklapper maar slechts driemaal 'Bang Bang'.

3. DJ Fresh vs. Diplo ft. R. City, Selah Sue & Craig David (2016)
Het is zelden als ik totaal geen inspiratie heb voor een 'Listen Carefully', dat ik een blik werp in de actuele hitlijsten. Het komt eveneens voor dat ik een titel zie van een nieuw liedje en ik daar meteen twee anderen bij kan bedenken. Het laatste is het geval als eind 2016 'Bang Bang' wordt uitgebracht. Het is niet alleen een samenwerking waar reikhalzend naar is uitgekeken, maar ook erg '2015-en-later' door een complete regel aan de act toe te voegen met meewerkende artiesten. De hoge verwachting maakt dat de plaat vanuit het niets de top tien in gaat en het is zowel DJ Fresh als Diplo op kritiek komen te staan. Qua stijl en genre liggen de twee mijlenver uit elkaar en het eventuele resultaat is voor geen van beide een uitschieter. 'Bang Bang' is in januari 2017 de inspiratiebron voor deze 'Eretitel', het moment waarop het in de Engelse top tien staat, maar verder dan een derde plek komt het vandaag niet.

2. Nancy Sinatra (1966)
Een schietbeweging die door velen is gemaakt. Als ik een jaar later deze 'Eretitel' had gedaan, had ik wellicht nog een meer recente cover genomen. Ik heb zojuist kennis gemaakt met Dua Lipa's uitvoering van deze kraker uit de jaren zestig. Ach, de nummer 1 staat al een tijdje vast en dus zou ook Dua op de tweede plek zijn gestrand. Ik gebruik hier overigens de originele versie uit 1966, de latere uitvoering met Audio Bullys heet 'Shot You Down' en die mag dus niet mee doen. Dan was het resultaat niet anders geweest en dus zet ik Nancy solistisch op de tweede plek.

1. B.A. Robertson (1979)
Ik ben geboren in 1975 als jongste van vier kinderen. Ik leer lopen als mijn oudste broer zijn eerste single koopt en dankzij de broers en zus begint mijn muzikale beleving omstreeks 1978. Zus heeft een voorliefde voor groepen met afkortingen. Ze past geregeld op mij en dan mag ik eveneens luisteren naar haar cassettebandjes. Het maakt dat ik allergische reacties krijg bij méér dan twee Abba-nummers achtereen. Aan de andere kant is daar ELO en dat maakt dat ik na vijfduizend keer 'Don't Bring Me Down' nog altijd kippenvel krijg van dat nummer. Zus haalt veel van haar singles uit de uitverkoopbakken. Het zijn dan niet bepaald de grootste hits en het levert een ware 'mixed bag' op. 'Bang Bang' van B.A. Robertson is zo een grote hit in huize Louwsma nadat de plaat na een paar weken Tipparade in de uitverkoopbak is geraakt. Je zou het gemakkelijk kunnen weg zetten als een 'novelty', maar daarmee doe je Robertson tekort. Zo heb ik afgelopen week geleerd dat Robertson 'The Living Years' heeft geschreven voor Mike & The Mechanics (samen met Mike Rutherford) en dat de ervaring uit het liedje van de kant van Robertson is. Zijn vader overlijdt twee maanden voor de geboorte van Robertson's zoon en dat inspireert hem tot dit lied. Zijn 'Bang Bang' mag vandaag op 1.

De volgende twee weken ga ik jullie vragen stellen in de 'Eretitel'. Hoewel? Als jullie me verlaten, zal ik immers nooit de tweede vraag kunnen stellen en dus wil ik jullie volgende week vragen om driemaal bij me te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten