dinsdag 18 augustus 2015

Week Spot: Jimmy James & The Vagabonds



Ik weet het niet, maar tegelijk weet ik het ook wel. Net als vorig jaar gaat er iets in mij ervan uit dat we morgen op de fiets springen richting vakantieoord. In dat geval moet ik nog veel werk verzetten en feitelijk heb ik daar de puf niet voor. Ten eerste schoot me vandaag te binnen dat mijn tentharingen na de vorige vakantie 'op' zijn, dus daarvoor zal ik morgen eerst naar Meppel moeten. Verder moet ik ook nog tas pakken en dat wil ik secuur doen deze keer. Ik wil namelijk proberen het allemaal, buiten tent en slaapzak, in de trekkersrugzak te houden. Of alles, inclusief tent, in de reistas achterop, maar dat laatste zal moeilijk worden. Het eerste ook, trouwens. En... gaan we echt naar Sleen fietsen of pakken we toch de trein naar Emmen? Kortom: Er is veel werk te verzetten en ik word al moe als ik eraan denk. Wordt vast net zo'n verhaal als vorig jaar. Donderdag dus? Hoe dan ook: Ik ga nu de Week Spot aan jullie presenteren, als hier morgenavond geen verhaal staat, ben ik vertrokken. Anders krijgen jullie morgen nog een berichtje. De Week Spot is een recente aankoop en een plaatje dat twee maanden op mijn zoeklijst heeft gestaan: 'Want You So Much' van Jimmy James & The Vagabonds (1976).

Ik dank deze Week Spot aan de mailing van Rarenorthernsoul, daar wordt de plaat op een zeker moment geadverteerd. Zij komen superlatieven tekort en, inderdaad, we hebben het hier wederom over een 'hidden treasure' op de b-kant. Het zal niet verwonderlijk zijn dat menig dj tegenwoordig plaatjes omdraait. Ik doe het overigens al jaren. Zo'n 'Now Is The Time' mist nog altijd in mijn bakken en ik heb daar wel vrede mee. Een leuk nummer, maar meer ook niet, dus zonder Rarenorthernsoul was ik deze nooit op het spoor gekomen. Overigens had het nummer me waarschijnlijk twee jaar geleden ook niet kunnen bekoren, maar mijn interesse in soul is een stukje opgeschoven. Waarom je krom moeten betalen voor matige jaren zestig-platen als een betere jaren zeventig-equivalenten dubbeltjes en stuivers doet? In mijn geval is de schade één blinkende euro.

Michael James mag volgende maand 75 kaarsjes uitblazen. Op 13 september 1940 wordt hij geboren op Jamaica. Hij werkt in de beginjaren met grootheden als Coxsone Dodd, Clancy Eccles en Lyndon Pottinger. Hij neemt een eigen versie op van 'Come Softly To Me' dat een dermate groot succes wordt op Jamaica, dat Jimmy James zijn dagarbeid opgeeft om in de muziek verder te gaan. In 1960 formeert hij The Vagabonds. Dat zijn in eerste instantie Rupert Balgobin, Coleson Chen, Phil Chen, Fred Fredericks, Carl Griffiths, Count Prince Miller, Carl Noel en Wallace Wilson. In 1964 sluit James een contract af met de Canadese manager Roger Smith en op zijn aanraden, vestigt de groep zich in april 1964 in Londen. Daar is met de opkomst van de Mod-scene een enorme vraag gekomen naar de eigenzinnige muziek van Jamaica. De elpee 'Ska-Time' is een van de eerste voorbeelden van een ska-plaat die in Engeland wordt opgenomen. In 1965 ontmoeten ze Peter Meaden en dat resulteert in optredens met The Who en The Steampacket (met onder andere Rod Stewart en Brian Auger). Jimmy James & The Vagabonds speelt met hen in de fameuze The Marquee Club, maar speelt solistisch op het eiland Wight en dat resulteert in meer optredens gedurende de zomer van 1965. Ook treedt de groep menigmaal op met The Jimi Hendrix Experience. James en Hendrix kunnen het uitstekend met elkaar vinden, hoewel de laatste van nature niet erg spraakzaam is.

In 1966 verschijnt 'The New Religion', de meest bekende plaat van Jimmy James & The Vagabonds dat de opkomende 'soul' prima weet te koppelen aan ska. De groep is mateloos populair in de Mod-scene en heeft in 1968 een bescheiden hitsingle met 'Red Red Wine'. Dat is inderdaad het liedje van Neil Diamond en James wint tien plekken ten opzichte van Tony Tribe's reggae-versie. Als voorprogramma speelt de groep met The Who, Sonny & Cher en The Rolling Stones. 'Live' is vooral de manier om de groep te beleven en dat komt het beste uit de verf op de elpee 'London Swings - Live At The Marquee Club' met, naast James, opnames van Alan Bown Set. Hoewel Geno Washington en Jimmy James beide onder contract staan van Pye, zijn het ook muzikaal gezien aartsrivalen.

In 1970 valt het doek voor de oorspronkelijke Vagabonds, maar omdat James de rechten bezit op de naam, formeert deze in 1973 een nieuwe, volledig blanke, The Vagabonds. 'I'll Go Where Your Music Takes Me' is een van de eerste singles in de nieuwe bezetting. Producer Biddu heeft dan net Carl Douglas op de kaart gezet met 'Kung Fu Fighting' en weet ook met Jimmy James & The Vagabonds uit de voeten. Desondanks piekt de single slechts op nummer 23 in de Engelse hitparade. 'Now Is The Time' is een schot in de roos. Het bereikt in Engeland een vijfde plek. In Nederland bereikt het een derde plaats op de Top 40 met een week alarmschijf en een verblijf van tien weken.

Jimmy James toert nog jaren in het cabaret-circuit. Hij wordt al snel bijgestaan door een andere ex-labelgenoot Clem Curtis, de voormalige zanger van The Foundations. Met Flirtations-zangeres Earnestine Pearce vormen ze 'The Soul Explosion' en ook werkt James in 2007 mee aan 'Northern Soul 2007', het jaarlijkse album uit de koker van Ian Levine. Van de Jamaicaanse Vagabonds is na een enkele elpee ('Ska Time' als Jamaica's Original Vagabonds) niks meer vernomen, de leden uit de latere Vagabonds zijn grotendeels actief in de muziek. Drummer Russ Courtenay schrijft de single 'Whatever You Need' voor Tina Turner en bassist Alan Wood is manager van Paul Carrack.

Het verhaal van 'I Will Survive' van Gloria Gaynor springt me te binnen. Dat is oorspronkelijk de b-kant van 'Substitute' (dat wij beter kennen van Clout) en omdat het 'slechts' een b-kant is, wordt er minder verspijkerd aan de productie. Dat uitgeklede geluid maakt de plaat ook tot een hit, want het publiek was wel klaar met het uitbundige disco-geweld van Gaynor. Bij Jimmy James klinkt het alsof hetzelfde heeft gespeeld. Waar 'Now Is The Time' vuurwerk is uit het mengpaneel van Biddu, daar is 'Want You So Much' meer ingetogen en dat siert het. En het maakt 'Want You So Much' tot een terechte Week Spot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten