zondag 30 augustus 2015

rondje koffie



Ik had beloofd om vandaag een stuk te publiceren over het Cuby & The Blizzards-museum, maar dat stel ik nog even uit. Ik ben moe! Ik meende gisteravond dat ik mijn boodschappenlijstje goed in mijn hoofd had zitten toen ik in Meppel was bij de Appie Heijn. Ik geef de schuld aan de 'Hamsterweken', want ik heb me enthousiast gestort op de a-merken pasta en pastasauzen. Thuis kan ik mezelf wel voor het hoofd slaan. De koffie... Die is al een paar dagen op, maar ik had nog oploskoffie over van de vakantie. Hoewel? Dat begint ook op te raken. Ik tel de 'sticks' en besluit dat ik zaterdagavond drie kan nemen en zondag. Bovendien heb ik fietsplannen voor vandaag en opeens vallen beide dingen samen. De Albert Heijn in Sleen is immers open op zondagmiddag... Nee, ik ben niet speciaal voor een pak koffie naar Sleen gefietst, dat had ik ook op zondag in Meppel kunnen krijgen, maar het was wel een aardige missie. En eentje die is geslaagd!

Ik heb de wekker gezet op half negen en ik ontwaak met een kort nieuwsbulletin op Q Radio. Daarin wordt verteld over de onweersbui die in het zuiden al behoorlijk heeft gespookt en dat met redelijke snelheid naar Twente is gegaan. Ik zet de wekker maar een uurtje later, want het is bovendien een erg korte nacht. Om half tien is er geen vuiltje aan de lucht in Nijeveen en dus maak ik me klaar voor de tocht. Ik heb in de nacht al een route naar Sleen uitgestippeld middels het fietsroutenetwerk, maar zal daar een aantal keren van afwijken. Het komt op een kleine zestig kilometer en dat correspondeert ook met mijn kilometerteller. Eerst door heel veel niemandsland van Havelte naar Ruinen. Ik ben rond de middag in Pesse waar ik de meegebrachte koffie drink en broodjes nuttig. Vervolgens kom ik op plekken waar ik nog nooit eerder ben geweest. Omdat ik het plan heb om via Westerbork terug te gaan, verander ik de route zo dat ik via Nieuw-Balinge, Gees en Oosterhesselen richting Sleen ga. De routebeschrijving wil me over Noord-Sleen hebben, maar daar kom ik nog op de terugweg langs. Ik ben rond half vier in Sleen. De camping oogt verlaten en even heb ik de neiging om te gaan kijken. Ik ben één van mijn 'vapes' kwijtgeraakt en ik heb het vermoeden dat die onder de tafel ligt in de recreatieruimte. De uitbater van de camping heeft gezocht en heeft niks gevonden en ik moet daar dus maar op vertrouwen. Het 'leuke' meisje zit weer achter de kassa, dat zou op zichzelf al een reden zijn om vaker boodschappen te doen in Sleen. Zo'n spontane meid hebben ze niet in Meppel of Nijeveen. Ik koop de afgebeelde koffie en twee flesjes koolzuurvrije ijsthee. De eerste drink ik op de brink van Sleen en kus het dorp dan vaarwel. Opvallend is dat ik meteen weer een vakantiegevoel krijg.

In Sleen heb ik getwijfeld aan mijn ambitieuze plannen. Ik stippel weliswaar een route uit over Westerbork, Hooghalen en het Hijkerveld naar Hoogersmilde, maar teken ook een korte route over Beilen naar Dwingeloo. Lange tijd ben ik van plan om die laatste te doen. Maar toch blijft het knagen en ik ga overstag: Ik ga met een flinke omweg naar huis. Door Westerbork naar Hooghalen. Even stil staan op het Hijkerveld. Dit is één van mijn meest favoriete plekken. Een weids uitzicht en een complete stilte. Via het dorp Oranje (bekend van Speelstad Oranje, het overdekte speelpaleis) naar Hoogersmilde. Ik heb mezelf ijs beloofd in Diever. Dan moet ik opnieuw een keuze maken. Ik kan langs de Drentse Hoofdvaart crossen. Doodsaai, maar allemaal asfalt, en je kan het tempo opvoeren. Of toch maar binnendoor? Ik kies voor het laatste en ga zo richting Uffelte. Ik zou nu gewoon over Havelte en Eursinge kunnen, maar ik besluit even het laatste eruit te persen en over Darp en Havelterberg te gaan. Om klokslag negen uur ben ik thuis. Ik ben dan ruim tien uren onderweg geweest en de kilometerteller geeft 146 kilometer aan. En die voel ik op dit moment in mijn knieën, dus is het nu bedtijd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten