dinsdag 25 augustus 2015

holiday in Sleen



Ik weet moeilijk hoe te beginnen. Dat zal waarschijnlijk de vakantie-modus zijn en ik hoop dat deze nog een week blijft aan staan. De vakantie van 2015 is achter de rug en wat heb ik een geluk gehad met het weer? Of is het een vooruitziende blik? Het was immers voor het derde jaar op rij het op-een-na-laatste weekend van augustus? Hoe dan ook: Er zijn oorden in dit land waar ze er niet over mee kunnen praten, maar ik heb vier wonderschone dagen beleefd in het Drentse Sleen. De foto's van 'picture this' zeggen genoeg? Ja, wel over het aangename weer, maar verder? Vandaag neem ik jullie op sleeptouw door vijf dagen vakantie.

Donderdagmorgen om elf uur ben ik strijdvaardig. Ik heb bij het ontwaken mezelf afgevraagd of het niet tijd is voor de korte broek, maar kies desondanks voor een lange broek. Wachtend op de bus moet ik concluderen dat ik het zonder broekspijpen had kunnen stellen. Met de fiets op de trein naar Zwolle en dan overstappen naar Emmen. In Emmen parkeer ik mijn fiets in de bewaakte fietsenstalling en ga eerst met tent en plunje in de bus naar Sleen. Het is een pittige wandeling vanaf de bushalte en ik doe me onderweg bij de snackbar te goed aan een ijskoud blikje cola. Op de camping ga ik meteen in het spier en zet nog redelijk snel de tent op. Alleen... ik hou de stang over die de boog van de voortent moet vormen. Ik besluit het ding potsierlijk buiten de tent om te spannen en dat is wel handig bij het in- en uitlopen, maar ziet er natuurlijk niet uit. Ruim een dag later ontdek ik het euvel: Ik heb de buitentent binnenstebuiten. De poortjes voor de extra stang zitten dus tegen de tent aan geplakt. Ik herstel dit pas zaterdag. Nu ga ik wederom richting bushalte met het doel om de fiets uit Emmen te halen. Dan heb ik wel de korte broek aan en ben op korte mouwen. In Emmen klungel ik wat rond om een geschikte supermarkt te vinden, niet wetende dat Sleen een vrij grote Albert Heijn heeft. Dan ben ik 'de drukte' zat en ga fietsen. Oppassen dat ik niet teveel noordwaarts ga, want het is zo lekker met het windje in de rug. Deze donderdagmiddag is het eerste deel van de oriëntatie en ik zal hier nog dagen plezier van hebben. Na een wat kleffe macaroni-maaltijd op de camping is het tijd voor... koffie! Dat tafereel zien jullie op de foto van donderdag. Rvs bakje op het kooktoestel en als het eenmaal is gekookt, gaat het in de rode thermoskan. Hier zien jullie ook hoe de fout geplaatste boog toch ontzettend nuttig is.

Aan slaap geen gebrek en zoals gewoonlijk op een eerste dag in de tent ben ik al vroeg wakker. Nee, niet met het krieken van de dag, maar toch vroeg genoeg om een lange dag te kunnen maken. Doel van de tocht van vandaag is het Cuby & The Blizzards-museum in Grolloo, waar ik al sinds de opening in 2011 dolgraag eens naartoe wil. Ik heb via het fietsroutenetwerk een fraaie tocht uitgestippeld en als ik mijn fiets parkeer bij het museum heb ik precies dertig kilometer gefietst. Ik heb dan ook al koffie gedronken bij een antiekboerderij met een stapeltje singles en heb zodoende drie schijfjes in de rugzak zitten. Qua het Cuby-museum, daar wil ik één dezer dagen nog graag eens uitgebreid op terug komen. Ik spendeer er maar liefst vier uren en had met gemak dat laatste anderhalf uur ook kunnen vullen, ware het niet dat ik weer dertig kilometer (ongeveer) terug moet. Wederom via een toeristische route en bij voorkeur anders dan die van de morgen. Dat lukt me voor circa 90 procent. Bij Aalden/Meppen/Zweeloo kom ik weer de bewoonde wereld binnen en doe daar boodschappen. De camping heeft een magnetron en ik ontdek hier iets dat me bijna naar de Blokker doet rennen om zo'n apparaat aan te schaffen: Gepofte aardappelen voor in de magnetron. Dat staat 's avonds op het menu. Verder blijf ik die avond voor de tent zitten. De camping is van alles voorzien, voor de tentkampeerders staat er zelfs tuinmeubilair tot de beschikking. Ik heb standaard een kuipstoeltje naast de tent. Op de foto zien jullie de bedstee in het Cuby-museum. Eén van de bedden waar John Mayall heeft geslapen, maar ook blueslegende Eddie Boyd. Toch, heel toepasselijk, staat de wand in het teken van de vriendinnen-van-vroeger middels zwart-wit kiekjes van dolgelukkige meisjes en hun langharige bluesmuzikant naar keuze, op een televisiescherm vertelt onder andere de ex-vriendin van Eelco Gelling over de ontmoeting en het vervolg. Nogmaals: meer daarover in het weekend.

Zaterdagmorgen besluit ik met een douche te beginnen. Ja, dat klinkt vreemd, want ik geef zelf de voorkeur om 's avonds te douchen. Ik kom hierdoor wat traag op gang en... het mag ook wel van mij. Ik wil van deze zaterdag een 'luie vakantiedag' maken en alvast voorbereiden op de 'actieve fietsdag' van morgen. Ik heb gezien dat er een kringloopwinkeltje zit in Sleen en daar stap ik 's ochtends als eerste binnen. Een walhalla? Ach ja, waarom ook niet! De handel bestaat voor een gedeelte uit ingebrachte platen van een verzamelaar die stukje bij beetje van zijn collectie af wil. Ik doe vooral boodschappen in de euro en vijftig cent-bak, maar aan de wand heeft hij een paar interessante collector's items hangen. Dan schiet ik door naar de Tourist Info. Heten die dingen geen VVV meer? Helaas, de 'Op Fietse'-folder is niet meer verkrijgbaar. Ze zijn bezig aan een nieuwe versie, maar Daniel Lohues schijnt de nodige ideeën te hebben over de lay-out, waardoor het langer duurt dan verwacht. We proberen het te printen van de fanclub-pagina van Skik, maar dat blijkt enkel een fotobestand te zijn en de tekst is driemaal zo klein. Ik wil het toch zo gaan proberen. Na koffie en vlaai bij de bakkerij loop ik terug naar de camping. Het is vroeg op de middag en ik ga lekker in de zon zitten met fles tonic en puzzelboekje. Dan wil ik opeens naar Emmen om daar op singles-strooptocht te gaan. Ik stap op de fiets en pak de kortste route. In Emmen zelf kan ik mijn ei niet kwijt. Ik koop nog drie singles bij een inbrengwinkel en wil dan de drukte uit. Ik heb mijn vizier gezet op Erica. Als dit vliegerfestijn niet had plaatsgevonden, dan... was ik vast over Erica naar Nieuw-Amsterdam gefietst en verder terug naar de camping. Maar... er is een vliegerfestijn, precies op de toeristische fietsroute naar Erica. Omfietsen is geen optie en dus moet ik mijn bakens verzetten. Even voor Nieuw-Amsterdam heb ik er opeens zin in. Ik plan de fietsroute zó dat ik vlak boven Coevorden langs scheer en over Dalen, Oosterhesselen en het natuurgebied De Klencke terug. Op het laatst ben ik wel een beetje gaar, maar dat mag niet verwonderlijk zijn. Voor een 'luie dag' heb ik vier kilometer méér gefietst dan gisteren! Op de camping maak ik de tweede gepofte aardappel burgemeester en blijf tot ongeveer half twaalf wakker omdat er een feestje in de buurt is.

Vol goede moed stap ik op de fiets naar Emmen, hoewel? Ik zie dat de route over Diphoorn ga en dat is vlak naast Sleen. Ik wil daar de route oppakken, maar 'mis' meteen een paddenstoel die wel in de beschrijving staat. Als ik hier al moet gokken, hoe doen we dat in het Duitse stuk? Ik besluit richting Westenesch te fietsen en vanuit daar de route te starten. Ik kom weer op dezelfde t-splitsing in Diphoorn zonder de nodige paddenstoel. Ik heb al een flink aantal kilometers gefietst als ik wederom in Westenesch kom. Het wil niet! Er staat een gemeen harde zuidoostenwind. Er tegenin beuken is met de hitte geen optie, twaalf kilometer per uur fietsen evenmin. Ik ga 'dwalen'. Via het bosgebied aan de noordkant van Emmen naar Valthe en daar wil ik de Ellertsveldroute gaan volgen. In Schoonloo, na cola en appelgebak, moet ik deze stoelen wel even vastleggen. Door de bossen fiets ik verder naar Zweeloo, maar dan...? Mijn tandwielen smeken om olie en ik ben de wind moe. Ik koers dan maar rechtstreeks aan op Sleen. De binnenkomst vier ik met de foto van vandaag. Ik eet vanavond magnetron-lasagne omdat mijn gasflesje begint op te raken. Met het voorspelde noodweer op komst heb ik het besluit al genomen: Ik ga morgen naar huis. 's Avonds maak ik nog een wandeling rondom Sleen en haal een ijsje bij de snackbar. Hoewel het niet van harte gaat, is de vakantie hierbij afgesloten. Ik mis nog iets...

De volgende morgen word ik wakker bij zonneschijn. De 'buren' hebben het over noodweer op de middag, maar de nuchtere eigenaar wil daar niks van weten: ,,Ik heb ze niet over nood- of onweer gehoord". Het strookt met mijn plannen, want het is bijna windstil en zeer aangenaam. We blijven! Ik ga eerst op de fiets naar Emmen waar ik hoop dat de fietsenmaker op het station mijn ros kan voorzien van olie. Helaas, dat gaat niet door en voor een spuitbus teflon heb ik geen plek (en bovendien heb ik die thuis ook staan). Dan ga ik de Saksenroute volgen. Na ruim een uur steek ik de weg over bij Erm, niet echt tevreden want dit is slechts drie kilometer van de camping. Ik volg de Saksenroute eerst tot Coevorden. Op een terrasje drink ik een ijsthee en kijk weer op het knooppunten-bordje. Ach ja... ik heb de tijd en het is mooi weer! Ik ga verder de Saksenroute af naar Ane (het eerste stuk van de tocht die ik vorig jaar september heb gemaakt). Dan over naar Gramsbergen, want ik heb er zin in: Een heel klein 'ge-Vecht' leveren. De Vechtetal-route is vandaag niet mijn vriend en in Laar ben ik het spoor al bijster. Toch weet ik inmiddels de weg goed genoeg om rechtstreeks naar Emlichheim te fietsen. Daar ben ik rond een uur of vijf en moest dan toch maar weer noordwaarts. De wind is in kracht toegenomen en dat komt nu mooi uit. Met een straffe zuidwester in de rug hoef ik nauwelijks te trappen tot Sleen en doe dat tóch. Met als gevolg: Ik sjees via Schoonoord, Zandpol en Nieuw-Amsterdam naar Erm en Sleen. Ik ben om een uur of zeven bij de Albert Heijn in Sleen. De kassière zegt dat ze Buienradar heeft gezien en dat we om negen uur vanavond en midden in de nacht onweersbuien krijgen. Ik ben om half acht op de camping en dan passeert de onweersbui. Kort maar krachtig en dan vooral vanwege de regen. Het onweer blijft ver weg. Het is sterk afgekoeld en na een douche kruip ik terug in de tent. Deze staat op alle manieren verankerd, maar toch spelen de windvlagen van de nachtelijke bui met het zeil van de buitentent waardoor ik wakker blijf tot het einde daarvan.

Ik heb de tent en alles al ingepakt als ik onder het afdakje koffie zet. Ik heb dan vermoedelijk mijn 'vape' op tafel liggen en waarschijnlijk is die er vanaf gerold. Deze kan ik nu namelijk niet meer vinden, maar de campingbaas gaat morgen voor me kijken. De wind is nu zuidwestelijk en ik sjees naar Emmen, niet gehinderd door een stortbui bij Westenesch. Het nylon zomerjasje en de pantalon zijn immers zo weer droog. Ik stal de fiets en pak de eerste bus naar Sleen. Daar moet ik meteen concluderen dat op-en-neer naar de camping met bagage op terugweg té krap is en dus moet ik een uurtje overbruggen in Sleen. Bij de bakkerij van zaterdag eet ik een broodje Sleen (beenham met saus en sla) als 'laatste avondmaal' en drink twee cappucino's. Om twaalf over één stap ik in de bus naar Emmen en ben om vier uur thuis met de bagage. Een half uur later pik ik de fiets op.

De fietskilometers per dag:
Donderdag: 18,2 km
Vrijdag: 66,4 km
Zaterdag: 70,1 km
Zondag: 54,6 km
Maandag: 105,2 km
Dinsdag: 18,1 km

Het noodweer is grotendeels aan Sleen (en mij) voorbij gegaan en daar tegenover staat dat ik prachtig bruin ben terug gekomen van vakantie. Een derde droomvakantie in de achterzak. Morgen waarschijnlijk een extra lange 'Singles round-up', want ik moet ook nog een Week Spot bedenken en ik wil niet in de knel komen met een paar leuke 'jaren'. Tweeduizend komt met rasse schreden nader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten