vrijdag 21 juli 2017

Raddraaien: New Inspiration



Volgende week krijgen jullie de 'Singles round-up'-afleveringen van deze maand. Wie weet of er nog meer singles bij komen? Ik moest vandaag post bezorgen in Steenwijk en daarbij hoort vandaag ook het industrieterrein. Ik heb ooit wel gehoord van een kringloop op Groot Verlaat, maar begrijp niet veel later dat die dicht is. Ik weet niet of deze 'nieuw' is of dat het dezelfde is? Het ziet er aan de buitenkant niet uit. Een oude loods met een rommelig terrein. Toch moet ik hier binnenkort maar eens binnen kijken. Van Der Laan aan de Dolderweg is ook nog altijd open en hoewel ik daar alleen in 2007 en 2009 interessante platen heb gevonden, moest ik hier hoognodig weer eens naar binnen. De laatste keer kan ook zomaar zes jaar geleden zijn geweest. Ik weet niet of ik het morgen ga redden, dat hangt van de hoeveelheid post af en bovendien voorspelt het KNMI op de middag regen. Hoe eerder als dat ik thuis in Uffelte kan zijn hoe beter. Vandaag mag ik de laatste single uit de twaalfde jaren zeventig-bak aan jullie voorstellen en ga daarmee terug naar 'the day before'. De 'Raddraaier' heet 'Judy Please' en is van de Gentse groep New Inspiration.

Waar en wanneer? Ik twijfel even, maar een zoektocht op Soul-xotica levert geen resultaat op en dan weet ik het zeker! Zoals jullie ongetwijfeld zullen weten, 'vier' ik sinds een paar jaar 20 september als mijn 'nieuwjaarsdag'. Dat heeft te maken met het fietsongeluk dat ik op 20 september 2009 heb gehad. De dag van tevoren zit ik in zak en as. Het loon is niet gestort en dat betekent dat ik het hele weekend zonder geld zit. Ik kijk bij de pinautomaat van de SNS op mijn rekening en, nee, nog helemaal niks. Een eerder ambitieus plan om die avond naar de 'Popronde' te gaan in Zwolle kan in de ijskast. Ik strijk bij het Het Pandje neer op het terras. Het is schitterend weer en ik geniet van de zon en het kopje koffie. Dan ontmoet ik een vriend die me een tientje wil lenen. Dat fleurt me ineens helemaal op. Ik praat even met de man van 'De Gouden Kikker', de winkel naast Het Pandje. Hij heeft het over dozen singles die nog niet verkocht mogen worden, maar die ik best even mag bekijken. Ach, weet je wat, hij bedenkt zich heel snel en ik mag 'boodschappen' doen. Op voorwaarde dat ik ze kan 'reserveren' voor een week totdat mijn geld binnen is. Die middag duik ik 'Love Is In The Air' van The Shocking Blue op, maar ook 'No Time For Tears' van The Kwyet. Dan vind ik ook 'Judy Please' van New Inspiration, een 'zwart gat' voor mij. De gok is goed bevallen! Ik heb hem nooit grijs gedraaid maar het geeft me altijd weer een fijn moment als het op de draaitafel ligt.

Geen tijd voor Belgenmoppen op Soul-xotica. Onze zuiderburen weten goede muziek te maken als we de meer recente Eurodance en -pop even uitfilteren. In de jaren zestig zijn het echter maar een handvol popbands dat de landsgrenzen voorbij weet te streven. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Wallace Collection welke hier nog recent als 'Raddraaier' is geweest, maar ook aan The Pebbles. New Inspiration is een groep met twee levens en het is pas met de tweede incarnatie dat de Nederlandse Top 40 wordt bereikt. Het Top 40-jaar 1971 heeft een groot contrast: Aan de ene kant Jacques Herb en Mieke Telkamp die maanden in de lijst staan, maar ook heel veel 'kleine' hits. New Inspiration is verantwoordelijk voor eentje daarvan. 'Rainbow I Love You' staat slechts twee weken in de Top 40 met een piek op 31. 'I See No Reason Why' staat in 1968 in de Tipparade voor wat het waard is, deze lijst is in 1971 een stuk betrouwbaarder geworden als 'Judy Please' daar een paar weken in staat. Als je de muziek niet kent, zou je bij de titels kunnen denken aan onverteerbare middle-of-the-road, maar het is het 'psychedelische' Duitse fotohoesje dat me toch wel nieuwsgierig maakt. 'Judy Please' is het bewijs dat New Inspiration beslist mág!

De groep ontstaat in de vroege jaren zestig als The Black Fellows, een populaire dansband in Gent. De zakelijke kant wordt behartigd door politiebrigadier Walter Hellbyck en het is door zijn inzet dat de groep een residentie krijgt in de TF-Club in Gent. In 1967 neemt Jacques Verdonck het stokje over en verandert de groep haar naam in (The) New Inspiration. Op WIkipedia wordt gesproken van een debuutsingle met de titel 'I Got A Feeling' welke ook een hit zou zijn geweest. Vreemd dat op 45cat niks is te vinden over deze single. Discogs biedt uitkomst. Het zou inderdaad de eerste single zijn van de band en wel de b-kant van 'Hurry Up And Tell Me'. New Inspiration kan meteen op steun rekenen van Radio Caroline. 'You Made A Fool Of Me' is de tweede single. Op de a-kant horen we een Bee Gees-achtig midtempo nummer, de b-kant is psychedelische beat. Het verschijnt ook in Engeland op Major Minor en daar klinkt de b-kant nog ruiger dan op de Belgische persing. 'I See No Reason Why' staat in Nederland in de Tipparade en wordt ook in andere landen uitgebracht. De Wikipedia-schrijver meent dat de groep zelfs platen heeft uitgebracht op Apple, maar dat is feitelijk onjuist. 'I See No Reason Why' is het dichtst bij The Beatles doordat het in Engeland op Parlophone een release krijgt. De platenlabels verschillen overigens per land. In België komt het uit bij Decca, in Nederland bij Injection (CNR), in Frankrijk via AZ. In Amerika verschijnt het weer bij Parrot dat de distributie doet voor Decca. Ook dit nummer ken ik nog niet en ik zit nu te luisteren. Melodieuze beat dat me in de verte doet denken aan Love Affair. Hij staat met stip op mijn verlanglijstje.

New Inspiration heeft een aantal grote hits in België en boert ook goed in het buitenland en toch staat de groep in 1970 op springen. Daniël Bracke, alias Danny Sinclair, is de enige uit de oorspronkelijke bezetting waarvan we na 1970 nog zullen vernemen. Op het moment dat de 'oude' New Inspiration uit elkaar valt, richt Verdonck een verse New Inspiration op. Nu bestaat de spil van de groep uit de heren Guido Wolfaert en Eddy Vanderlinden en ook nu is het komen en gaan van leden, iets dat New Inspiration sinds het begin heeft 'geplaagd'. De nieuwe New Inspiration is de groep die ons trakteert op 'Rainbow I Love You' en 'Judy Please' en deze zal het tot 1974 uithouden. Onder de tijdelijke leden vinden we ook Danny Lademacher die later Herman Brood zal begeleiden. In 1986 komt de oorspronkelijke bezetting van New Inspiration bijeen voor een reünie waaraan ook The Cousins ('Kili Watch') mee doet. Een split-single van de twee is het gevolg.

'Judy Please' is prettige bluesrock. Voor wie een extra controle gaat doen: Discogs vermeldt dat de single in 1969 in België is verschenen, maar het catalogusnummer van 'Judy Please' valt precies tussen twee singles uit 1971 in. Totdat het tegendeel wordt bewezen, neem ik aan dat dit de tweede New Inspiration moet zijn geweest. De plaat klinkt overigens ook meer 1971 dan 1969.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten