woensdag 12 juli 2017

Raddraaien: Jimi Hendrix Experience



Het is geruisloos aan ons voorbij gegaan, maar gisteren heb ik het 2675e bericht gepubliceerd. Nou en? Ja, ik denk nog wel eens terug aan het begin van Soul-xotica toen we bij ieder 100e bericht nog de vlag uit staken, maar als je eenmaal de duizend voorbij bent. Ik weet nog niet hoe ik het vorm ga geven, maar in september zouden we een feestje kunnen vieren als ik dat wil. Dan bestaat Soul-xotica namelijk 7,5 jaar. Maar even bekijken... als het goed is heb ik dan net de vakantie achter de rug en wil dan misschien ook niets liever dan gewoon weer los gaan op Soul-xotica. Politiek en Soul-xotica gaan niet samen, maar toch kijk ik met een schuin oog naar Den Haag. De besprekingen verlopen moeizaam en volgens de betrokkenen worden er centimeters gemaakt. Dat is met 'Raddraaien' voortdurend zo, iedere aflevering wéér zeventien-en-een-halve centimeter. Ik presenteer jullie vandaag de 33e in deze serie 'Raddraaien', nog twintig te gaan. Zou ik de serie kunnen volbrengen voordat er een nieuw kabinet is gevormd? Voor het landsbelang hoop ik dat zij winnen! Vandaag een flinke 'novelty' als 'Raddraaier': 'Are You Experienced' van The Jimi Hendrix Experience. Een zéér merkwaardig schijfje vinyl!

Hoezo ambitieus? In september 2012 wil ik op een zaterdagmiddag een héél eind uit fietsen. Misschien wel tot Hoogeveen! Toch is het al later op de middag als ik vertrek en valt de oostenwind flink tegen. Ik heb een thermoskan met koffie en broodjes mee. Ik fiets he-le-maal van Nijeveen via Veendijk naar Eursinge, vlakbij Havelte. Dan besluit ik de koffie en broodjes meteen op te maken en met de wind in de rug naar Meppel te gaan. Ofwel... niet de meest succesvolle fietstocht. Bij de kringloopwinkel in Meppel koop ik een leuk stapeltje singles waaronder deze van Jimi Hendrix. Eenmaal thuis maak ik een 'Soul-x-rated' welke ik nog steeds heb en dat uiteindelijk één van mijn ultieme 'Soul-x-rated'-favorieten is geworden. Er staan ook enkele van de aanwinsten op die ik deze middag heb gekocht, maar geen Hendrix. De reden? Het is een 'stille' plaat.

In 1997 maak ik korte tijd de blits met een mobiele telefoon. Het is de tijd dat de dingen nét van de muur zijn gekomen en dat je geen aanhangwagen nodig hebt zoals bij de eerste autotelefoons. Het verschil is echter dat je niet kan bellen met mijn telefoon, het is een groot uitgevallen aansteker. Bovenop zit een 'gloeier' die je aanzet door op de antenne te drukken. Als ik in 2000 in Tuk kom wonen, heeft mijn huisbaas een mobieltje 'over'. Deze is van Dutchtone en volgens mijn herinnering een redelijk compact toestel. Toch kom ik overeen met hem dat ik gebruik mag maken van de huistelefoon om mijn ouders te bellen en dus is een mobieltje overbodig. In 2002 sluit ik mijn eerste abonnement af bij Telfort. Ik gebruik 'hun' nummer vijftien jaar later nog steeds! Een paar weken later gaat het O2 heten en ik maak ook nog mee dat het weer Telfort wordt. Daarna gaat de telefoon stuk of ik gooi hem in het water en waarschijnlijk is het laatste het geval. Ik krijg van een vriend een échte koelkast Deze verzuipt op nieuwjaarsdag 2005 in de Ruxveense Vijver. Ik doe tijden zonder een mobieltje en in 2006 is het tijd voor weer een telefoon. Nu is het een model met uitklapbaar toetsenbord. Twee weken later sla ik het ding in een dronken bui aan gruzelementen. Ik heb geen verzekering afgesloten en een nieuw beeldscherm kost hetzelfde als een nieuwe telefoon. Ik leen intussen een telefoontje van een vriendin, maar in de zomer van 2008 gaat het kriebelen. Dan verleng ik mijn abonnement bij KPN (ondanks dat ik soms geen telefoon heb, loopt het abonnement stug door) en weet precies wat ik wil hebben. Iemand in de kroeg heeft mij zijn Nokia N95 laten zien. Een vroege smartphone met 3G-internet dat in 2008 nog uniek is. Andere toestellen hebben dan nog het hopeloze WAP. Als het schermpje van de N95 eind 2011 langzamerhand dooft, besluit ik dat ik 'back-to-basics' wil. Zo koop ik in februari 2012 voor twintig euro (plus tien euro gratis beltegoed bij Lebarra, welke ik aan een vriendin geef) een Samsung bij de Kijkshop. Je kan ermee bellen, sms-en, er zit een wekker op en je hebt keuze uit... euh... één beltoon. De 'surfplank' die ik nog eens bij een verlenging krijg, verkoop ik voor een redelijke prijs via Marktplaats.

Telfort ontstaat in september 1996 als British Telecom (BT), de Engelse PTT, en de Nederlandse Spoorwegen een samenwerking aan gaan. De NS heeft kilometers glasvezel langs het spoor liggen dat het nauwelijks gebruikt. In 1998 krijgt het bedrijf groen licht om een gsm-dekkend netwerk op te zetten en het begint in dat jaar met het aanbieden van mobiele telefonie in de randstad. In 2000 verkoopt de NS haar aandeel in Telfort aan BT en dat ontketent een 'Revolutie in telecom' volgens Telfort zélf. Het organiseert op woensdag 10 mei 2000 een symposium in Amsterdam over de verhouding tussen de technologie en de tijd. In tien jaar tijd is de mp3 gemeengoed geworden zoals het internet een steeds belangrijke rol zal gaan spelen. Aldus de achterkant van de single uit 2000. Om de 'revolutie' kracht bij te zetten, brengt Telfort twee oude 'hits' uit op een grammofoonplaat. De opnames zijn ook te downloaden via de website. Ik denk dat als je de link in 2017 klikt, je waarschijnlijk hetzelfde krijgt te horen als op de vinylplaat. Niks. Terwijl de plaat aan beide kanten een duidelijke groef heeft, is men blijkbaar vergeten de volume open te zetten. Niks, maar dan ook helemaal niks!. De titels op de plaat zijn trouwens 'Are You Experienced' van Hendrix en Bob Dylan's 'The Times Are A-Changing'. Voor één keer heeft de mp3 de toekomst!

Op Discogs heeft iemand een lijstje gemaakt met 'stille' platen en de Telfort-single lijkt daarbij de enige foutieve persing te zijn. Ik zou geen politiek toe laten op Soul-xotica maar heb erg moeten lachen om het album 'The Wit And Wisdom Of Margaret Thatcher'. Complete stilte natuurlijk! Discogs vertelt me ook dat iemand 6 euro heeft betaald voor de single, mijn euro is al duur genoeg. Toch leuk voor een aflevering van 'Raddraaien'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten