dinsdag 11 juli 2017

Classic Week Spot: The Dramatics



Vorig jaar heb ik in juli en augustus eveneens een kleine serie 'Classic Week Spot' gedaan. Dat heeft dan te maken met de grote ambitie om álle platen uit de Blauwe Bak te draaien in chronologische volgorde van aanschaf. Iedere plaat uit 2012 of 2013 is al gauw 'too much' en dus kap ik het af als ik bij 2013 ben aanbeland. Dit jaar doe ik het anders: Iedere week een aantal jaren of een specifiek jaar in de schijnwerpers. De eerste twee uren van 'Do The 45' op zaterdagavond een doorsnee van de singles uit dat jaar en in het laatste uur enkel en alleen 'upbeat'-stampers. Deze week gaat het om de aanwinsten uit de jaren 2000 tot en met 2009. Volgende week doe ik 2010 en 2011 en daarna steeds één jaar tot aan de week van mijn vakantie. Deze week een single die al ruim tien jaar bij me woont, maar nog niet zo heel lang in de Blauwe Bak vertoefd: '(Gimme Some) Good Soul Music' van The Dramatics (1972).

Zaterdag 3 juni 2006. Niet als de dag van gisteren, maar met behulp van Google. Het is het weekend van Pinksteren en dus vrij eenvoudig te achterhalen. Het is dan nog rock & roll met hoofdletters R voor mij. Ik ga deze zaterdag vrijwillig meehelpen op een punkfestival in De Buze. Gedeeltelijk in de openlucht en qua weer hebben we het niet beter kunnen uitzoeken. Ik ben de vrijdagavond gewoon aan de zwier geweest en arriveer in De Buze zonder ontbijt te hebben gehad. Dat moet even opgelost worden, maar wel op 'budget'. De goedkoopste vis van de markt, zure bokking of zoiets, en menigeen in De Buze krijgt braakneigingen als ze me zien 'smullen' van de vis. Intussen ben ik ook even binnen geweest bij de 'Pikkepoelie', de overdekte vlooienmarkt in Steenwijk. Ik koop hier de poster van het Veronica-schip de Norderney welke pas in Uffelte een plekje aan de muur krijgt. Verder een stapeltje singles waaronder deze van The Dramatics. De plaat verdwijnt aanvankelijk een beetje roemloos in de 'algemene' bakken en staat rond 2012 nog even in de Blauwe Bak. Ik geloof dat het vanwege de ernstige kras op 'In The Rain' is dat deze weer terug naar 'algemeen' gaat. Sinds een paar jaar staat het nu in de reserve-Blauwe Bak want 'Good Soul Music' is gewoon een heerlijk nummer dat niet blijft steken zoals 'In The Rain'.

Wikipedia is niet zaligmakend en bij de biografie van The Dramatics zien we andermaal een paar grove fouten. The Dramatics is namelijk in 1963 opgericht als The Dramatics en niet in 1964 als The Dynamics. Ed Wingate zou de tweede plaat van de groep per ongeluk de naam The Dramatics hebben gegeven. Nee, laten we een streep halen door deze kolder. The Dramatics maakt in 1963 haar eerste single voor Crackerjack en tekent in 1965 voor Wingate. Het Wingate-label bestaat namelijk nog niet in 1965, Ed Wingate voert dan alleen Golden World waarvoor The Dramatics geen platen heeft gemaakt. De eerste single wordt door Wingate en haar personeel per abuis toegekend aan The Dynamics, maar dit hóórt The Dramatics te zijn. De tweede op Wingate verschijnt wel onder de naam The Dramatics en dat is het aanstekelijke 'Inky Dinky Wang Dang Doo'. Tegen die tijd heeft Wingate zijn kleine imperium verkocht aan Motown en heeft The Dramatics getekend bij het onafhankelijke Sport-label. In 1969 komt de groep onder contract bij Volt. Tony Hester heeft hen zien optreden in een club in thuisstad Detroit en biedt hen meteen een nummer aan van zichzelf: 'Whatcha See Is Whatcha Get' en dat levert de groep in 1971 de eerste van twee miljoenenhits op. Hester zorgt ook voor een groot deel van de overige hits waaronder 'In The Rain'.

The Dramatics is een komen-en-gaan van mensen, maar het bestaat in 1971 uit de heren William 'Wee Gee' Howard, Willie Ford, Elbert Wilkins, Larry Demps en Ronald Banks. Het merendeel van de leden is ons ontvallen waarbij een hartaanval een overeenkomst blijkt te zijn. In de midden jaren zeventig zijn zelfs twee uitvoeringen van The Dramatics actief totdat een rechtszaak één van de twee partijen in het gelijk stelt en de andere een nieuwe naam moet kiezen. In de late jaren tachtig waagt The Dramatics zich zelfs aan house middels een 'oddball'-cover van 'Born To Be Wild'. L.J. Reynolds is in de midden jaren zeventig toegetreden tot The Dramatics en leidt anno 2017 de officiële Dramatics met Winzell Kelly, Leon Franklin en Donald Albert. Willie Ford heeft een alternatieve Dramatics. De groep is bijgezet in de Rhythm & Blues Hall Of Fame en staat al een tijdje op de nominatie voor de Rock & Roll Hall Of Fame. 'Inky Dinky Wang Dang Doo' is sinds het ontstaan van de Northern Soul een geheide 'floorfiller' en is als bootleg verschenen op Out Of The Past (O.O.T.P.).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten